Vandaag: unieke schrikkellijst

- Vandaag

 The Beatles Doe Maar Khaled The Monkees Ja Rule
Schrikkeldag

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland.. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: de eerste en tot nu toe enige schrikkellijst in de geschiedenis.

Wanneer de datum 29 februari voorkomt in een kalenderjaar, spreken we van een schrikkeljaar. Zo'n jaar komt één keer in de vier jaar voor en telkens valt 29 februari op een andere dag. Dit jaar valt de datum weer op een zaterdag, de datum waarop we ook de Top 40 altijd dateren. In 1964 viel schrikkeldag op een zaterdag maar in dat jaar werd de lijst nog niet samengesteld.  

28 jaar verder, op 29 februari 1992 dus, is de eerste schrikkellijst een feit. De nummer 1 van deze week is Don't Let The Sun Go Down On Me van George Michael en Elton John. Deze plaat voert voor de achtste en laatste week de hitlijst aan.  De volgende 'schrikkel Top 40' verschijnt op 29 februari 2048. 

Dit gebeurde er nog meer op 29 februari
1972: Op Radio Veronica is het ‘B-Day’ (Beatlesdag), omdat de groep ongeveer tien jaar geleden doorbrak. Twintig uur lang worden er alleen maar Beatlenummers gedraaid. Voor deze gelegenheid wordt het nummer All Together Now op single uitgebracht.
1984: Tussen zeven en half acht is Doe Maar te zien in haar laatste televisieoptreden. De groep is te gast in het jongerenpraatprogramma Pubertijd van Ivo de Wijs. Een week geleden werd het nieuws bekend dat Doe Maar uit elkaar ging, maar deze uitzending is al eerder opgenomen.
2012: Davy Jones sterft op 66-jarige leeftijd in zijn slaap aan een hartaanval. Als frontman van The Monkees scoorde hij in 1967 een nummer 1-hit met I'm A Believer. De Brit David Jones neemt de naam David Bowie aan als artiestennaam om verwarring met Davy Jones te voorkomen.

Vandaag geboren:
1960 - Khaled,
1968 - Rust Epique, bij overlijden 36 jaar, Crazy Town
1976 - Ja Rule,

Vandaag op nummer 1:
1992 - 1 (1) Don't Let The Sun Go Down On Me- George Michael & Elton John (Epic), 8 weken op nummer 1