1 augustus 1981: geboorte van MTV

- Binnen bij...

 Top 40 Classic
1 augustus 1981: geboorte van MTV

Op 1 augustus 1981 stond Michael Jackson op nummer 1 met One Day In Your Life. Deze artiest zou later enorm profiteren van de lancering van MTV.

Op 1 augustus 1981 was de zender MTV voor het eerst op televisie te zien. Het concept was simpel, maar revolutionair: 24 uur per dag non-stop videoclips uitzenden. Met de eerste clip die werd uitgezonden, werd direct de toon gezet: Video Killed The Radio Star van The Buggles. Later zou MTV een groot aandeel hebben in de successen van Michael Jackson, met het tonen van de legendarische clips van onder meer Thriller, Beat It en Billie Jean.

Diezelfde Michael Jackson was op 1 augustus 1981 op nummer 1 te vinden met One Day In Your Life. Dat lied nam Jackson in 1975 al op voor zijn album Forever, Michael. Na zijn doorbraak als volwassen soloartiest met het album Off The Wall in 1979 werd One Day In Your Life alsnog uitgebracht in 1981 en het werd de eerste van zes nummer 1-hits van Michael Jackson.

Een greep uit de Top 40 van 1 augustus 1981

1 (1) ONE DAY IN YOUR LIFE - Michael Jackson

2 (3) THE CARRIBEAN DISCO SHOW – Lobo

In 1971 was de Amerikaanse zanger Lobo in de top 10 te vinden met Me And You And A Dog Named Boo. Hij bleek een eendagsvlieg te zijn, maar toch stond de naam Lobo tien jaar later opnieuw hoog in de Top 40! Hier ging het echter om een Amsterdammer, die een medley van oude liedjes van de Jamaicaans-Amerikaanse zanger Harry Belafonte uitbracht. Een daarvan is de nog altijd bekende Banana Boat Song, die in 2020 nog werd bewerkt door Conkarah en Shaggy in hun nummer 1-hit Banana. De felbegeerde koppositie bleek voor Lobo een brug te ver, want The Carribean Disco Show bleef steken op nummer 2. Deze Lobo was geen eendagsvlieg, want later in 1981 scoorde hij zijn tweede en laatste hit; Lobo’s Gospel Show moest het doen met een 27ste plaats.

3 (4) RIO – Maywood

In 1980 haalden de zussen Alice May en Caren Wood (echte namen Alie en Doetie de Vries) de eerste plaats met Late At Night. Het was weliswaar de enige nummer 1-hit van Maywood, maar misschien is het niet eens hun bekendste hit geweest. Een jaar later brachten ze namelijk Rio op de markt, een ode aan Rio De Janeiro dat nog jaren later zou worden gebruikt wanneer er gelegenheid voor was. Bijvoorbeeld tijdens het WK voetbal 2014 in Brazilië of de Olympische Zomerspelen twee jaar later in het Zuid-Amerikaanse land. In 1981 haalde Rio de derde plaats, waarmee het na Late At Night de grootste hit van Maywood was. In 1990 scoorde Maywood de laatste Top 40-hit met Ik Wil Alles Met Je Delen, waarna ze niets meer met elkaar wilden delen. Ze gingen uit elkaar en kregen ruzie.

4 (5) GOING BACK TO MY ROOTS – Odyssey

Van een Amerikaanse discoformatie zou je verwachten dat die meer succes heeft in eigen land dan in Europa, maar dat is niet het geval bij Odyssey. De groep had in 1977 hun grootste hit in eigen land met Native New Yorker, maar dat kwam in de Billboard Hot 100 niet verder dan nummer 21. In de jaren 80 werd de belangrijkste hitlijst van de Verenigde Staten niet eens gehaald, maar stond Odyssey wél tot twee keer toe in de top 10 van de Top 40! Use It Up And Wear It Out bereikte in 1980 de vierde plaats en datzelfde gold in 1981 voor Going Back To My Roots, een cover van een onbekend lied van de Amerikaanse singer-songwriter Lamont Dozier. In 1982 was de derde en laatste hit van Odyssey een feit, maar Inside Out bleef steken op nummer 21.

5 (9) MORE STARS – Stars On 45

Begin 1981 veroverde de Nederlandse act Stars On 45 de hele wereld met een medley van oude hits van The Beatles. Onder de titel Stars On 45 werd hiermee een nummer 1-hit gescoord in de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland, Ierland, Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland, België en Nederland. Om het af te leren, kwam in de zomer van 1981 het vervolg More Stars. In deze medley stond ABBA centraal en het bleek als vervolgsingle uiterst succesvol. Het succes van Stars On 45 evenaren was een onmogelijke opgave, maar ook More Stars werd een internationale top 10-hit. In Nederland kwam deze single tot nummer 4. In 1983 scoorde Stars On 45 de Hit Van Het Jaar in Nederland met Proudly Presents The Star Sisters.

9 (13) A WOMAN NEEDS LOVE (JUST LIKE YOU DO) – Ray Parker Jr. & Raydio

De Amerikaanse band Raydio maakte in 1978 zijn debuut met Jack And Jill (#20) en een jaar later volgde de eerste top 10-hit met You Can’t Change That (#7). In 1981 ging Raydio uit elkaar, maar niet voordat A Woman Needs Love (Just Like You Do) werd uitgebracht. Het werd uitgebracht als Ray Parker Jr. & Raydio, wat eigenlijk al een voorbode was op de aanstaande solocarrière van frontman Ray Parker Jr. A Woman Needs Love (Just Like You Do) evenaarde de hoogste positive van You Can’t Change That. Solo wist Ray Parker Jr. die notering te overtreffen met Ghostbusters. De titelsong van de gelijknamige film kwam in 1984 tot nummer 4 in de Top 40