Coverafbeelding Bruce Springsteen - Born In The U.S.A.
  • Statistieken
  •   9 weken
  •   10 piekpositie
  •   218 punten
  •   1985

Artiestinformatie

Geboortedatum   23-09-1949
Land   Verenigde Staten

Bruce Springsteen, ook wel The Boss genoemd, speelde vanaf de jaren 60 in meerdere bands: The Castiles, Steel Mill en Dr. Zoom and The Sonic.
Zijn bijnaam The Boss verkreeg hij voordat hij bekend was. Met tegenzin werd Springsteen zo genoemd door zijn bandleden, omdat hij de financiële zaken regelde bij de clubs waar ze speelden. In 1972 werd hij pas ontdekt en kreeg hij een contract aangeboden door Columbia Records.

Kort hierop volgde zijn eerste album Greetings From Asbury Park, NJ en datzelfde jaar nog zijn tweede album, The Wild, The Innocent & The E Street Shuffle. Beide albums gingen niet vliegend van start, maar pakten na verloop van tijd toch beide platina.


Zijn door hemzelf geschreven nummers Blinded By The Light en Spirit In The Night, verschenen op zijn debuutalbum uit 1973, werden beide gecoverd door Manfred Mann's Earth Band.
In '75 brak The Boss door bij het grote publiek met zijn nummer Born To Run en bezocht in datzelfde jaar voor het eerst Europa met op 23 november Amsterdam.

Sindsdien kreeg Springsteen steeds meer aandacht van de media en was hij beroemd onder zijn fans voor zijn goede optredens.

Hungry Heart was het eerste nummer waar Nederland gehoor van kreeg. Het nummer belandde in 1980 in de Tipparade en het jaar daarop stond The Boss op nummer 12 in de Top 40 met zijn hit The River. In 1985 scoorde hij zijn grootste hits, Dancing In The Dark en I'm On Fire. Beide nummers veroverden de nummer 1-plek in de hitlijst en zijn onderdeel van het album Born In The U.S.A., dat wereldwijd 30 miljoen exemplaren verkocht.

In 2002 keert hij terug met The E-Street met het album The Rising. Het album gaat voor veel mensen over de Verenigde Staten na de aanslagen op 9/11; zo ziet hij dit zelf echter niet. “De nummers die ik heb geschreven zou je in die context kunnen plaatsen, maar het gaat meer over het gevoel dat ik erdoor kreeg. Gevoelens die veel mensen nog steeds hebben”, aldus Bruce. The Boss en The E-Street zijn opnieuw een daverend succes en komen met hun album in zeker 11 landen binnen op nummer 1. In Nederland blijven The Red Hot Chili Peppers echter op de eerste plaats zitten.

Na een paar jaar is het weer raak in samenwerking met The E-Street. Dit keer behalen ze de eerste plek in Engeland en Ierland met Magic.

Working A Dream komt uit in januari 2009, dezelfde maand waarin The Boss voor Obama staat en een Golden Globe Award binnensleept. Datzelfde jaar staat Springsteen op het podium van Pinkpop als afsluiter en verkoopt daarmee de zaterdag in recordtempo uit. In 2012 staat hij weer op het Nederlandse festival, maar dit keer met zijn zeventiende studioalbum Wrecking Ball.

Op 14 juni 2019 verschijnt het album Western Stars. Vooruitlopend op dat album brengt hij de single Hello Sunshine uit. Het nummer strandt in de Tipparade.Songtekst

Born down in a dead man's town
the first kick I took was when I hit the ground
You end up like a dog that's been beat too much
Till you spend half your life just covering up
Born in the USA
I was born in the USA
I was born in the USA
Born in the USA

Got in a little hometown jam
So okay put a rifle in my hands
Send me off to a foreign land to go and kill the yellow man
Born in the USA....

Come back home to the refinery
Hiring man said "son if it was up to me"
Went down to see my V.A. man
He said "son don't you understand now"
Had a brother at Khe Sahn fighting off the Viet cong
They're still there he's all gone
He had a woman he loved in Saigon
I got a picture of him in her arms now

Down in the shadow of the penitentiary
Out by the gas fires of the refinery
I'm ten years burning down the road
Nowhere to run ain't got nowhere to go

Born in the USA

Songinformatie

ArtiestBruce Springsteen
 A-kant
Titel Born In The U.S.A.
Lengte 4:39
Componist(en) B. Springsteen
Producer(s) Bruce Springsteen
Mixage Bob Clearmountain
 B-kant
Titel Shut Out The Light
Lengte 3:45
Componist(en) B. Spingsteen
Producer(s) Bruce Springsteen
Mixage Bob Clearmountain
 
Platenlabel CBS
Catalogusnr A-4920
Album Born In The U.S.A.


Positieverloop