Coverafbeelding Elton John - Nikita
  • Statistieken
  •   19 weken
  •   1 piekpositie
  •   605 punten
  •   1985

Artiestinformatie

Geboortedatum   25-03-1947
Land   Verenigd Koninkrijk

Reginald Kenneth Dwight is bij ons beter bekend als Elton John.Hij richtte in 1964 zijn begeleidingsgroep Bluesology op. Ze speelden als begeleidingsband mee met Amerikaanse rhythm-and-bluesartiesten, zoals Patti LaBelle And The Bluebells en The Isley Brothers.


Zijn naam verandert hij in 1967 en dat is een combinatie van Elton Dean (Bluesologysaxofonist) en Long John Baldry (zanger). Later nam hij officieel de naam Elton Hercules John aan.


Eén jaar na zijn debuutalbum, Empty Sky uit 1969, kwam zijn grote doorbraak met het album Elton John en de van dit album afkomstige single Your Song.


Door zijn kleurrijke outfits en zijn uitgebreide brillencollectie viel hij enorm op. Zijn imago valt onder de noemer glamrock.


De samenwerking met gitarist Davey Johnstone, bassist Dee Murray en drummer Nigel Olsson startte vanaf het album Honky Chateau. Deze samenstelling werd de Elton John Band genoemd. In de jaren 70 volgden de hits zich rap achter elkaar op met o.a. Crocodile Rock, Candle In The Wind, Don’t Let The Sun Go Down On Me en Don’t Go Breaking My Heart.


Elton John speelde de rol van Pinball Wizard in de filmversie van de musical Tommy in 1975. Hij richtte samen met Bernie Taupin het label The Rocket Record Company op in 1972. Vanaf dat moment brengt hij al zijn platen uit op zijn eigen label.


In de jaren 80 gaat hij door met zijn hitmachine en komt hij begin van de jaren 80 met nummers als Blue Eyes en I’m Still Standing.


Hij is een van de sterren die meedeed aan Live Aid in 1985. In datzelfde jaar zingt hij mee op de benefietsingle van Dionne Warwicks That’s What Friends Are For en brengt hij een van zijn grootste hits uit, Nikita. George Michael verzorgt in dit nummer de achtergrondzang.


In 1989 scoort hij een van zijn andere grootste hits, Sacrifice.


In 1993 komt hij met het album Duets. Zoals de titel al verklapt staan er alleen maar duetten op. O.a. Little Richard, Kiki Dee, Gladys Knight en George Michael zijn op dit album te horen. Samen met George Michael zingt Elton Don’t Let The Sun Go Down On Me in een live uitvoering.


Door zijn medewerking aan de muziek in de film The Lion King kreeg hij meer bekendheid onder de jongere generatie.


Naar aanleiding van het overlijden van prinses Diana werd zijn single Candle In The Wind in 1997 opnieuw uitgebracht. Hij heeft er meer dan 33 miljoen singles van verkocht.


In 1998 volgde de musical Aida waar hij samen met Tim Rice aan schreef.


Samen met de boyband Blue bracht hij zijn oude hit Sorry Seems To Be The Hardest Word uit.


Op zijn 60e verjaardag trad hij voor de 60e keer op in Madison Square Garden in 2007.


In 2016 verscheen zijn album Wonderful Crazy Night.


Hij heeft een behoorlijke staat van dienst opgebouwd. Zo heeft hij een Academy Award, een Golden Globe en Tony Award en meerdere Grammy Awards gewonnen. Hij is ook toegelaten tot de Rock and Roll Hall of Fame. Bij leven heeft hij nu al meer dan 300 miljoen albums verkocht. Daarmee is hij een van de bestverkopende artiesten aller tijden.


In januari 2018 kondigt Elton John zijn afscheidstournee aan. De zanger zal in de komende jaren 300 concerten geven en in mei 2019 afscheid nemen van ons land met een concert in de Ziggo Dome.
In 2021 verleent hij zijn medewerking aan het nummer Nothing Else Matters samen met Miley Cyrus, Watt, Yo-Yo Ma, Robert Trujillo en Chad Smith. Het nummer komt te staan op het album The Black Album van Metallica. Dit album bevat alleen maar Metallica-covers, gemaakt door maar liefst 53 verschillende artiesten. Tijdens het Oscar-feestje dat Elton in 2021 organiseert voor zijn Aids Foundation zingt hij het nummer Bennie And The Jets met Dua Lipa. De twee brengen in augustus ook het duet Cold Heart uit. Drie weken voor Kerstmis brengt hij samen met Ed Sheeran de kerstsingle Merry Christmas uit. Alle Britse opbrengsten van het kerstnummer gaan naar de Ed Sheeran Suffolk Music Foundation.
Na zijn succesvolle samenwerking met Dua Lipa verschijnt in augustus van 2022 een nummer met Britney Spears, Hold Me Closer.

Songtekst

(c)1985 Big Pig Music Ltd.

Hey Nikita is it cold
in your little corner of the world
You could roll around the globe
and never find a warmer soul to know

Oh I saw you by the wall
ten of your tin soldiers in a row
With eyes that looked ice on fire
the human heart a captive in the snow

Oh Nikita you will never know
anything about my home
I'll never know how good it feels to hold you (Oh no)
Nikita I need you so
Oh Nikita is the other side
of any given line in time
Counting ten tin soldiers in a row, oh no
Nikita you'll never know

Do you ever dream of me
do you ever read the letters that I write
When you look up through the wire
Nikita do you count the stars at night

And if there comes a time
guns and gates no longer hold you in
And if you're free to make a choice
just look towards the west and find a friend

Oh Nikita you will never know
anything about my home
I'll never know how good it feels to hold you (Oh no)

Oh Nikita you will never know
never know anything about my home
I'll never know how good it feels to hold you
Nikita I need you so

Oh Nikita is the other side
of any given line in time
Counting ten tin soldiers in a row
oh Nikita you'll never know

(Nikita) counting ten tin soldiers in a row [2x]

Songinformatie

Het lied gaat over zijn verlangen naar een Oost-Duitse grensbewaakster. In de videoclip werd zij gespeeld door de Britse actrice Anya Rajah (Major), tegenwoordig kunstenares en moeder van 3 kinderen. Het werd Eltons eerste nummer 1-hit in Nederland en stond 7 weken boven aan de Top 40. George Michael was een van de achtergrondzangers en Nik Kershaw speelde mee op de gitaar.

Trivia

Een aanzienlijke hoeveelheid westerse meisjes die geboren zijn in de jaren na 1985 hebben de naam Nikita gekregen. Nikita is echter een jongensnaam in Rusland (verkleinvorm van Nikolai). Tot 1986 werd de voornaam Nikita in Nederland zelden aan een kind gegeven. In dat jaar werden er echter 112 meisjes geboren die de naam Nikita kregen.
ArtiestElton John
 A-kant
Titel Nikita
Lengte 4:54
Componist(en) Elton John, Bernie Taupin
Producer(s) Gus Dudgeon
Engineer(s) Stuart Epps
 B-kant
Titel The Man Who Never Died
Lengte 5:10
Componist(en) Elton John
Producer(s) Elton John, Clive Franks
 
Platenlabel The Rocket Record Company
Catalogusnr 884 173-7
Hoogste positie UK 3
Hoogste positie US 7
Album Ice on Fire


Positieverloop