All Together Now van The Farm mag niet worden gebruikt in WK-reclame

- Nieuws

 The Farm
All Together Now van The Farm mag niet worden gebruikt in WK-reclame

Peter Hooton, de zanger van de Britse band The Farm, heeft een verzoek afgewezen van McDonald's om hun top 10-hit All Together Now in een WK-reclame te gebruiken.

Peter Hooton onthulde dit nieuwtje donderdag tijdens een interview met Kevin McManus naar aanleiding van een tentoonstelling in Liverpool rond de 70e verjaardag van de Britse hitparade. Voor The Farm-gitarist Keith Mullin, die bij Peter stond, kwam dit nieuws ook onverwacht. Hij was er duidelijk niet van op hoogte dat er een verzoek van McDonad's om All Together Now te gebruiken was binnengekomen. Hij was het echter wel met de beslissing van Peter eens: "Dat zou niet oké zijn." Net als in Nederland is er in Engeland veel kritiek op het WK in Qatar vanwege de erbarmelijke omstandigheden van arbeidsmigranten. Tussen 2010 en 2020 zouden zo'n 6500 arbeiders zijn omgekomen in de voorbereidingen voor het WK. Daarnaast protesteren veel mensen tegen de beperkte rechten voor mensen uit de lhbtq+-gemeenschap in Qatar.

De songtekst van All Together Now is gebaseerd op de spontane voetbalwedstrijden die zouden hebben plaatsgevonden tussen Duitse en Engelse soldaten in 1914, tijdens de Eerste Wereldoorlog. In dat jaar werden korte wapenstilstanden ingelast, zodat de frontsoldaten van alle strijdende partijen waardig Kerstmis konden vieren. Tijdens deze dagen van vrede zou op verschillende plekken in Frankrijk een balletje getrapt zijn, tot ongenoegen van de legerleidingen. Na de Kerstdagen ging de oorlog weer in alle hevigheid door.

All Together Now was oorspronkelijk een hit rond de jaarwisseling van 1991. In het verleden is het nummer wel gebruikt in reclames en rond het WK. In 2008 werd het nummer bijvoorbeeld gebruikt in een Nederlandse reclamecampagne rond de fusie tussen ING en de Postbank. Vier jaar eerder scoorde The Farm een top 5-hit in eigen land land met een speciale Euro 2004-versie. In 2006 werd het nummer in de Duitstalige landen nogmaals een hit dankzij een WK-versie die werd gezongen door het meidentrio Atomic Kitten. Dit groep is net als The Farm afkomstig uit Liverpool.

In 2014 stond het nummer voor het laatste in een coverversie in de Britse hitlijst. Die werd uitgevoerd door het gelegenheidskoor Peace Collective en de opbrengst ging naar het Rode Kruis. De aanleiding was de herdenking van het 100-jarig bestaan van de hierboven beschreven kerstbestanden. Ook in Nederland heeft ooit een cover van All Together Now in de Top 40 gestaan. Together In Wonderland van Charly Lownoise & Mental Theo werd in 1995 zelfs een grotere hit dan het origineel.