Bassist Ruud Englebert (72) van Vitesse en Wild Romance overleden

- Nieuws

 Hollander Vitesse Herman Brood
Bassist Ruud Englebert (72) van Vitesse en Wild Romance overleden

In de nacht van woensdag op donderdag is Ruud Englebert overleden. Als bassist van de rockgroep Vitesse scoorde hij begin jaren 80 drie Top 40-hits, waaronder de top 10-hits Rosalyn en Good Lookin'. Eind jaren 80 scoorde hij ook een hit als lid van Herman Brood & His Wild Romance. Ruud is overleden aan de gevolgen van kanker. Hij was 72 jaar.

Ruud Englebert werd geboren op 8 december 1950. In de jaren 70 maakte hij deel uit van de groep Fruit. In 1980 haalde hij voor het eerst de Tipparade al bassist van de Brabantse groep Hollander. Die groep vormde hij samen met zanger Tony van den Berg, gitarist Carl Carlton, toetsenist Otto Cooymans en drummer Jan Pijnenburg. Hun single Good Enough To Rock 'n Roll wist echter niet door te dringen tot de Top 40. Na één album een drie singles viel deze groep al uit elkaar. In 1982 gingen Ruud, Carl en Otto samenwerken met Herman van Boeijen. Die had in 1979 als zanger en drummer van de Amsterdamse rockgroep Vitesse een bescheiden hit gescoord met de single Rock And Roll Band.

In zijn nieuwe bezetting werd Vitesse pas echt succesvol. De groep scoorde in 1982 twee top 10-hits met Rosalyn en Good Lookin', beide afkomstig van het album Incomplete Works And Other Hits (You Always Never Knew You Would Like To Know Already About With). Rudy speelde ook mee op het album Live in Germany en het volgende studioalbum Vanity Islands. Dit album leverde in 1983 nog een bescheiden hit op met Julia, dat de 30e plaats in de Top 40 bereikte. In januari 1984 werd bekend dat Ruud, Carl en Otto allemaal opstapten uit Vitesse vanwege muzikale meningsverschillen. Zij formeerden vervolgens de band The Raiders, die eind 1985 de Tipparade haalde met Touch Me.

In 1986 kwam Ruud terecht in Wild Romance, de begeleidingsgroep van Herman Brood. Daar nam hij de plaats in van Freddie Cavelli. Zowel Herman als Freddie hadden in het verleden bij Vitesse gespeeld, net als Ruud. Als bassist van Wilde Romance werkte Ruud mee aan twee albums: Yada Yada (1988) en Hooks (1989). Dat eerste album leverde een bescheiden Top 40-hit op met Sleepin Bird. Na zijn tijd bij Herman Brood speelde Ruud enige tijd in de band A Girl Called Johnny van Frédérique Spigt. Daarnaast was hij onder meer actief als sessiemuzikant in Duitsland en werkte hij samen met Thé Lau en Ad Visser. In de laatste jaren van zijn leven speelde hij in de band Raw Medicine, in Danny Lademacher's Wild Romance en in de band van Jeroen Faber.

Ruud werd tijdens zijn leven 'het basbeest van Nederland' genoemd. In de nacht van 18 op 19 januari 2023 verloor hij de strijd tegen kanker. Ruud laat zijn vriendin, de Duitse zangeres Angie Olbrich, achter.