Britney Spears, Dolly Parton en Billie Eilish in Time 100

- Nieuws

 Dolly Parton Britney Spears Billie Eilish Lil Nas X Bad Bunny Kate Winslet
Britney Spears, Dolly Parton en Billie Eilish in Time 100

Zes Top 40-artiesten hebben een notering gekregen in de Time 100. Dat is een jaarlijkse lijst van de meest invloedrijke personen per ter wereld.

Sinds 1999 maakt het Amerikaanse tijdschrift Time elk jaar een lijst van de 100 meest invloedrijke personen ter wereld. Deze personen worden ongenummerd ingedeeld in zes  verschillende categorieën: iconen, pioniers, titanen, artiesten, leiders en uitvinders. Elk jaar staan er wel enkele Top 40-artiesten in de lijst. Taylor Swift stond zelfs al drie keer de lijst, in 2010, 2015 en 2019. Uiteraard zijn zij meestal in de categorie 'artiesten' te vinden. Dit jaar valt echter op dat slechts de helft van alle Top 40-artiesten in die categorie is ingedeeld. Hieronder zetten we alle Top 40-artiesten met een notering in de Time 100 op een rijtje.

Icoon: Britney Spears

Britney Spears groeide als jonge meisje op in de roddelbladencultuur van de jaren na 2000, toen de meedogenloze en wrede paparazzimachine nog geaccepteerd werd. Ze brak records en scoorde hit na hit, maar achter de schermen doorstond ze meer dan tien jaar lang het trauma en misbruik van haar curatele. In 2021 lieten haar toegewijde fans en bezorgde publiek harden dan ooit van zich horen via #FreeBritney. Ze sprak dapper over haar leed, maar bleef toch altijd vreugde en goedheid uitstralen als een echte superster.

Icoon: Dolly Parton

Dolly Parton is niet alleen een icoon in de countrywereld, maar ook daarbuiten. Ze houdt straks vast aan haar waarden en normen is daarmee voor veel mensen een rolmodel. Hoewel ze veel geld heeft besteed om er 'zo goedkoop uit te zien', gaf ze ook een groot deel van haar vermogen uit aan goede doelen. Met haar Imagination Library kocht ze miljoenen boeken voor kinderen uit kansarme gezinnen en in 2020 schonk ze een miljoen dollar aan onderzoek voor een Covid 19-vaccin. Bovendien zet ze zich in voor de lhbt-gemeenschap.

Pionier: Billie Eilish

De jonge Billie Eilish groeide in korte tijd uit tot een van de meest invloedrijke personen in de popmuziek. Haar unieke stem, stijl en karakter maakten haar enorm populair onder de jongste generatie muziekliefhebbers. Ze zingt over kwetsbaarheid en donkere gedachten en bereikt daarmee een groot publiek dat soms met diezelfde soort gedachten worstelt. Ondanks alle roem lukt het haar om zichzelf te blijven. Ze trekt zich niets aan van de meningen van anderen en kleedt zich zoals zij zelf wil. Ook daarmee is zij een voorbeeld voor haar generatie. Ze vormt bovendien een inspiratie voor veel jonge zangeressen, zoals Tate McRae en Olivia Rodrigo.

Artiest: Kate Winslet

In januari 2002 scoorde Kate Winslet een top 3-hit met het nummer What If, afkomstig uit de animatiefilm Christmas Carol: The Movie. Maar dat is natuurlijk niet waarom ze in de Time 100 staat. Dat is natuurlijk voor haar acteerwerk. Tussen 1995 en 2015 werd ze zeven keer genomineerd voor een Oscar en in 2008 wist ze haar nominatie voor haar hoofdrol in The Reader ook te verzilveren. Dit jaar maakte de Britse actrice veel indruk met haar hoofdrol in de Amerikaanse misdaadserie Mare of Easttown, waarbij ze ook als uitvoerend producent betrokken is. In beide hoedanigheden maakt zij komende zondag kans op een Emmy Award.

Artiest: Bad Bunny

De 27-jarige Benito Ocasio, alias Bad Bunny, is een van de meest invloedrijke reggaetonartiesten van dit moment. De jonge Puertoricaan begon ooit als inpakker in een supermarkt, maar werd uiteindelijk ontdekt via Soundcloud. Inmiddels heeft hij al verschillende nummer 1-hits in de Hot Latin Songs-hitlijst van Billboard gescoord en met drie hits in de Top 40 gestaan. Bovendien gaf hij een gastoptreden tijdens de halftimeshow van de Super Bowlfinale in 2020. Bad Bunny wordt vooral geroemd om zijn songteksten, zijn kenmerkende stem en zijn tegendraadse stijl waarbij iedereen zichzelf mag zijn.

Artiest: Lil Nas X

Zijn debuuthit Old Town Road uit 2019 had alle kenmerken om Lil Nas X te kunnen afschrijven als een eendagsvlieg. Op dit moment staat hij echter al met zijn derde hit in de Top 40. Door trouw aan zichzelf te blijven en zich niets aan te trekken wat anderen daarvan vinden, zette de jonge rapper zichzelf definitief op de kaart. Terwijl hij in de Top 40 stond kwam hij uit de kast, wat in de hiphopcultuur als een behoorlijk gewaagde stap werd gezien. Lil Nas X leek er zelf niet zo'n punt van te maken en werd daarmee een voorbeeld voor veel leeftijdsgenoten. Dit jaar doorbrak Lil Nas X eigenhandig de homofobe wolk die boven de hiphopcultuur hangt met de nummers Montero en Industry Baby, waarin hij zijn geaardheid niet onder stoelen of banken steekt. Ondanks het taboe bereikten zijn nummers respectievelijk de eerste en de tweede plaats in de Amerikaanse Billboard Hot 100.

In de Time 100 staat overigens ook één Nederlander: Frans Timmerman. De vice-voorzitter van de Europese Commissie wordt geroemd vanwege zijn inzet voor het klimaat en wordt naast Billie Eilish vermeld in de categorie 'pioniers'. Het enige verschil is dat Frans nooit in de Top 40 gestaan heeft en Billie wel.