Drummer Robbie Bachman (69) van Bachman-Turner Overdrive overleden

- Nieuws

 Bachman-Turner Overdrive
Drummer Robbie Bachman (69) van Bachman-Turner Overdrive overleden

De Canadese drummer Robbie Bachman is overleden. Dat heeft zijn broer Randy vrijdag via sociale media laten weten. Midden jaren 70 scoorden zij samen als leden van de groep Bachman-Turner Overdrive drie Top 40-hits, waaronder de top 3-hit You Ain't Seen Nothing Yet. Robbie was 69 jaar.

"Alweer een triest overlijden," schrijft BTO-zanger Randy Bachman, verwijzend naar het recente overlijden van Jeff Beck. "Het kloppende hart achter BTO, mijn kleine broertje Robbie, is nu bij mama, papa en broer Gary aan gene zijde. Wellicht had Jeff Beck een drummer nodig! Hij was een onmisbaar radertje in onze rock-'n-rollmachine en we hebben samen de wereld gerockt." Op Facebook laat Randy weten dat hij het verdrietige nieuws zelf vernam via een telefoontje van Fred Turner, de bassist en tweede zanger van Bachman-Turner Overdrive. Vooralsnog is niet bekend waaraan Robbie is overleden. Hij laat zijn echtgenote Chrissy achter.

Robbie werd op 18 februari 1953 geboren als Robin Peter Kendall Bachman in de Canadese stad Winnipeg. Hij leerde al op jonge leeftijd drummen en als kind trad hij samen op met zijn oudere broers Randy, Gary en Tim. De 9½ jaar oudere Randy had in de jaren 60 bij The Guess Who gespeeld, maar was in 1970 uit de band gestapt. Toen hij in 1971 zijn eigen groep Brave Belt oprichtte, vroeg hij de 18-jarige Robbie om te komen drummen in zijn band. Uit deze groep ontstond twee jaar later Bachman-Turner Overdrive. Robbie ontwierp het BTO-logo voor de groep.

Naast Randy en Robbie bestond Bachman-Turner Overdrive aanvankelijk uit derde broer Tim (slaggitaar) en Fred Turner (bas). In deze samenstelling nam de groep twee albums op. De nummers Let It Ride en Takin' Care Of Business bereikten de top 3 in Canada en deden het in de Amerikaanse Billboard Hot 100 ook heel aardig. In Nederland scoorde de groep met Takin' Care Of Business zijn eerste Tipparadenotering, maar een Top 40-hit zat er vooralsnog niet in.

Dat veranderde eind 1974. Tim Bachman was inmiddels vervangen door Blair Thornton en in deze nieuwe bezetting bracht de groep het nummer You Ain't Seen Nothing Yet uit. Het nummer viel op doordat Randy bewust stotterde in de songtekst. Dat was een knipoog naar hun broer Garry, die in de vroege jaren van Bachman-Turner Overdrive de manager van de groep was. Hij was namelijk een stotteraar. De groep nam ook een versie zonder gestotter op, maar de platenmaatschappij vond de stotter-versie van You Ain't Seen Nothing Yet leuker. Het nummer bereikte in Canada en de VS de eerste plaats, waarna het in Nederland tot Alarmschijf werd uitgeroepen. Een maand later werd You Ain't Seen Nothing Yet een top 3-hit in de Nederlandse Top 40.

In 1975 en 1976 scoorde de groep nog twee hits in ons land met mede door Robbie geschreven Roll On Down The Highway en met Looking Out For #1. Deze nummers wisten echter niet door te dringen tot de bovenste helft van de lijst. Daarna scoorde de groep geen hits meer in ons land en ook in Canada en Amerika nam het succes af. Na in totaal acht albums besloot de groep begin 1980 uit elkaar te gaan. In 1983 kwam de groep weer bij elkaar, maar Robbie was toen niet van de partij. Hij haakte af wegens zakelijke meningsverschillen met zijn broers. Dit meningsverschil ging zelfs zover dat Robbie samen met Blair Thornton een rechtszaak tegen Bachman-Turner Overdrive aanspande, toen die weer begon op te treden. Robbie en Blair wonnen deze zaak, die ging over het gebruik van de naam.

Ondanks de spanningen tussen Robbie en zijn broers sloot hij zich in 1988 weer bij de groep aan en zou vervolgens nog ruim 15 jaar met Bachman-Turner Overdrive optreden. In stopte de groep definitief. Randy en Fred pakten in 2009 de draad weer op, maar Robbie en Blair staken er een stokje voor dat zij de groepsnaam weer zouden gebruiken. Randy en Fred waren daarom genoodzaakte te gaan optreden onder de naam Bachman & Turner. Op 29 maart 2014 zat Robbie voor de laatste keer met Randy, Fred en Blair op het podium. Toen werd Bachman-Turner Overdrive opgenomen in de Canadian Music Hall Of Fame. Tijdens de uitreiking van de JUNO Awards in Winnipeg speelde de groep voor deze gelegenheid het nummer Takin' Care Of Business.