Erasmo Carlos (81) overleden

- Nieuws

 Erasmo Carlos
Erasmo Carlos (81) overleden

In het Barra D'or-ziekenhuis in Rio De Janeiro is dinsdag de Braziliaanse zanger Erasmo Carlos overleden. In de zomer van 1976 scoorde hij een hit met Cachaça Mecânica. Daarnaast was hij co-auteur van de hit Een Kopje Koffie van VOF De Kunst. Erasmo is 81 jaar geworden.

Het overlijden van Erasmo Carlos is groot nieuws in Brazilië. Veel landgenoten hebben inmiddels op het droevige nieuws gereageerd, waaronder de onlangs herkozen president Lula. Hij herdenkt Erasmo op Facebook als een zeer getalenteerde zanger en componist, de schrijver die met zijn vele liedjes de Brazilianen de afgelopen decennia het meest ontroerd heeft. "Hij laat 'saudade' (een weemoedig, melancholisch gevoel, red.) en tientallen liedjes achter die altijd in onze herinnering zullen blijven en deel uitmaken van de soundtrack van ons leven," voegt hij eraan toe. "Mijn condoleances aan de familie, vrienden en fans van Erasmo Carlos."

Enkele weken geleden belandde Erasmo Carlos in het ziekenhuis, waar hij werd behandeld voor een longinfectie. Het leek toen de goede kant op te gaan. "Dit jaar ga ik niet dood," schreef hij op 31 oktober nog vanuit zijn ziekenhuiskamer. Een paar dagen later mocht hij weer naar huis. Afgelopen donderdag won hij voor zijn laatste album O Futuro Pertence À... Jovem Guarda een Latin Grammy in de categorie voor beste Portugeestalige rockalbum. Dinsdagochtend werd hij echter met spoed toch weer naar het Barra D'or-ziekenhuis gebracht, waar hij niet veel later overleed. De slotregel van zijn enige Top 40-hit Cachaça Mecânica luidt "Tudo se acabar na terça-feira". Dat betekent: alles eindigt op dinsdag.

Erasmo laat zijn 49 jaar jongere echtgenote Fernanda achter, en drie kinderen uit een eerder huwelijk: Gil Eduardo, Leonardo en Alexandre. Erasmo's eerste echtgenote overleed al in 1995.

Erasmo werd op 5 juni 1941 als Erasmo Esteves in Rio De Janeiro geboren. Als tiener werd hij beïnvloed door de rock-'n'-roll en met name Elvis Presley. Eind jaren 50 speelde hij samen met Roberto Carlos (geen familie) in zijn eerste bandje The Sputniks. In de jaren 60 zouden Roberto en Erasmo samen met zangeres Wanderléa uitgroeien tot de drie grote iconen van de Jovem Guarda. Dat was een Braziliaans muziekgenre dat sterk gebaseerd was op Amerikaanse rock-'n-roll en Britse beatmuziek, vernoemd naar het gelijknamige televisieprogramma dat Erasmo, Roberto en Wanderléa tussen 1965 en 1968 presenteerden. In deze periode kreeg Erasmo de bijnaam 'Tremendão', de geweldige. Hoewel Erasmo en Roberto veel muziek samen schreven, hadden ze afzonderlijk van elkaar zeer succesvolle solocarrières.

In de jaren 70 veranderde de sound van Erasmo Carlos. Zijn nieuwe muziek had invloeden uit de hippiecultuur en de soul. In 1973 bracht hij een titelloos album uit met daarop het nummer Cachaça Mecânica. Het nummer werd in Europa op single uitgebracht, maar het werd geen succes. In 1976 werd het nummer alsnog een hit nadat het werd gebruikt als begintune van het radioprogramma Veronica Op 1, dat opeenvolgend werd gepresenteerd door Henk Terlingen, Lex Harding en Tom Collins. Op 21 augustus 1976 werd het Braziliaanse lied gebombardeerd tot Alarmschijf en een week later maakte Erasmo zijn Top 40-debuut. Cachaça Mecânica, een poëtisch lied over een man die al zijn geld uitgeeft aan drank en feesten en uiteindelijk sterft aan 'de samba, de cachaça en de feestvreugde', bereikte de 25e plaats. Cachaça is een populaire alcoholische drank uit Brazilië op basis van suikerrietsap. De titel betekent letterlijk: 'Cachaçamechanica'.

Na het succes van Cachaça Mecânica werd gauw een tweede single uitgebracht. De opvolger O Comilão kwam echter niet verder dan de Tipparade. Toch zou Erasmo in de jaren 80 nog een keer terugkeren in de Top 40. Hij schreef namelijk samen met Roberto Carlos het nummer Verde E Amarelo, dat in 1985 een grote hit voor Roberto werd. In 1987 maakte cabaretier Erik Van Muiswinkel een Nederlandse tekst op het lied. Onder de titel Een Kopje Koffie werd dit nummer in de zomer van 1987 de grootste Top 40-hit van VOF De Kunst.

Erasmo bleef tot zijn dood muzikaal actief. Tussen 1965 en 2022 bracht hij meer dan 25 studioalbums uit. In 2019 verscheen een biopic over de jonge jaren van Erasmo Carlos. In deze film, Minha Fama De Mau (vertaald: mijn slechte roem), wordt hij gespeeld door de jonge Braziliaanse zanger Chay Suede. Twee jaar later verscheen ook een documentaire over het leven van Erasmo Carlos.

(Foto: 26o Prêmio Da Música Brasileira / Flickr / Erasmo Carlos / CC BY-SA 2.0)