Gitarist Sheldon Reynolds (63) van de Commodores en Earth, Wind & Fire overleden

- Nieuws

 Commodores Earth, Wind & Fire
Gitarist Sheldon Reynolds (63) van de Commodores en Earth, Wind & Fire overleden

De Amerikaanse gitarist en zanger Sheldon Reynolds is overleden. Midden jaren 80 maakte hij deel uit van de Commodores, waarna hij jarenlang lid was van Earth, Wind & Fire. Hij maakte in 1985 zijn Top 40-debuut met Nightshift (Commodores) en stond in 1993 in de lijst met het mede door hem geschreven Sunday Morning (Earth, Wind & Fire). Sheldon was 63 jaar.

Het overlijden van Sheldon Reynolds werd woensdag via sociale media bekendgemaakt door Philip Bailey. Met hem heeft hij 14 jaar in Earth, Wind & Fire gezeten. "Dit nieuws van Sheldon Reynolds' overlijden is heel verdrietig voor iedereen die hem gekend heeft en met hem heeft samengewerkt, "schrijft hij op Instagram. "Sheldons stem maakte indruk op Reese [Maurice White, naast Philip de tweede zanger van Earth, Wind & Fire, red.]. Dat zei Maurice toen hij Sheldon bij de groep haalde als zanger en gitarist. Sheldon was een uitstekende toevoeging aan de groep, een geweldige schrijver en producer en een oprecht vriendelijk en liefdevol persoon. Hij zal gemist worden. Onze condoleances aan de familie." De laatste jaren van zijn leven leed Sheldon aan de ziekte van Parkinson. Op dit moment is nog niet duidelijk of dat iets te maken heeft met zijn overlijden. Sheldon laat twee kinderen achter.

View this post on Instagram

A post shared by Philip J. Bailey (@philipbaileyewf)

Sheldon werd op 13 september 1959 geboren als Sheldon Maurice Reynolds in Cincinnati. Op 8-jarige leeftijd leerde hij gitaar spelen. In het dorp Mount Healthy in Ohio volgde hij zijn middelbareschoolopleiding en daarna ging hij naar de universiteit van Cincinnati. Na zijn studie werd hij professioneel muzikant. In de jaren 70 begeleidde hij zangeres Millie Jackson op tournee en rond 1980 werd hij lid van de r&b-groep Sun, die in 1978 een klein hitje had gehad met Sun is Here. Na drie albums stapte hij uit die groep en sloot hij zich aan bij de Commodores. Daar nam hij in 1983 de plaats in van Thomas McClary, die aan een solocarrière begon.

De Commodores hadden op dat moment hun hoogtijdagen al achter de rug. Met Sheldon Reynolds in de gelederen lukte de groep echter iets wat in de dagen van Lionel Richie nooit gelukt was. De Commodores scoorden een nummer 1-hit. In het voorjaar van 1985 stond hun nummer Nightshift drie weken op de eerste plaats. Bovendien groeide het nummer uit tot de een-na-grootste hit van het jaar, na We Are The World, en bezorgde het de groep in 1986 zijn enige Grammy Award. Die wonnen ze in de categorie Best Rhythm & Blues Vocal Performance.

In 1986 scoorde Sheldon nog een tweede hit met de Commodores. Goin' To The Bank bereikte de 7e plaats. Naast zijn werk bij de Commodores had Sheldon meegespeeld op het solodebuutalbum van Maurice White. Toen die besloot om in 1987 zijn groep Earth, Wind & Fire nieuw leven in te blazen werden hij en Dick Smith de nieuwe gitaristen van de groep. Daarmee liet Sheldon de Commodores achter zich. Als lid van Earth, Wind & Fire scoorde hij in 1987 een nummer 15-hit met System Of Survival en in 1995 haalde hij de 25e plaats met Sunday Morning. Aan dat laatste nummer had Sheldon zelf meegeschreven. In 1994 werd Sunday Morning genomineerd voor de Grammy voor Best R&B Performance By A Duo Or Group With Vocal. Deze keer ging de Grammy echter aan zijn neus voorbij. No Ordinary Love van Sade ging er met de prijs vandoor.

In totaal was Sheldon 14 jaar lang lid van Earth, Wind & Fire. In deze periode bracht de groep vier studioalbums uit. In 1999 scoorde Earth, Wind & Fire ook nog een hit met de Phatts & Small-remix van September, maar aangezien dit een remix was van een hit uit 1979 was Sheldon hier niet op te horen. In 2002 stapte hij uit de groep. Daarna heeft hij onder meer nog meegespeeld op een album van Chicago.

Sheldon in na de eeuwwisseling enkele jaren getrouwd geweest met Janie Hendrix, de geadopteerde zus van Jimi Hendrix. Enkele jaren na hun huwelijk kwam Sheldon in het nieuws, omdat hij een gitaar van Jimi Hendrix, ter waarde van 1 miljoen dollar, 'gestolen' zou hebben. Volgens Sheldon was de akoestische gitaar echter bij de verdeling van de scheiding naar hem gegaan. Op het moment van de rechtszaak had Sheldon de gitaar al doorverkocht aan iemand. De laatste jaren van zijn leven leed Sheldon aan de ziekte van Parkinson en was hij actief als webredacteur bij een site over astronomie.