Kanye West wordt officieel Ye

- Nieuws

 Kanye West
Kanye West wordt officieel Ye

Een Amerikaanse rechter heeft het verzoek van Kanye West om zijn naam te veranderen goedgekeurd. De rapper gaat vanaf nu officieel door het leven als Ye.

In 2018 maakte Kanye West voor het eerst bekend dat hij voortaan aangesproken wilde worden als Ye. Afgelopen augustus diende hij bij de rechtbank een verzoek in om zijn naam officieel te laten wijzigen. Volgens de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ is dat verzoek goedgekeurd. Dat houdt in dat Kanye West vanaf nu officieel Ye heet, kennelijk zelfs zonder achternaam. De rapper werd 44 jaar geleden geboren onder de naam Kanye Omari West.

In 2018 nam Kanye West al een album op met de naam Ye en hij gebruikte zijn korte bijnaam eveneens tijdens zijn presidentscampagne in 2020. 'Ye' is niet alleen de laatste twee letters van zijn geboortenaam, maar ook een woord dat vaak voorkomt in de Bijbel. Het Engelse 'ye' is verwant aan het Nederlandse woord 'gij', dat we natuurlijk ook nog kennen uit oude Bijbelvertalingen. De rapper is zich bewust van dit gebruik van het woord 'ye'. In een interview refereerde hij hier al ooit aan.

Ye is niet de eerste Top 40-artiest die - al dan niet officieel - van naam verandert. Zijn bekendste voorganger is natuurlijk Prince, die zijn naam ooit veranderde in een onuitspreekbaar symbool. Hij keerde later echter weer terug naar zijn echte naam. Yusuf Islam en Shuhada Sadaqat namen hun nieuwe naam aan na hun bekering tot de islam en Sananda Maitreya was in 2001 toe aan een nieuwe identiteit. Die laatste drie hebben na hun naamswijziging nooit meer in de Top 40 gestaan. Hopelijk is dat geen slecht voorteken voor Ye.