Original: Runnin’ With The Devil

- Nieuws

 Van Halen
Original: Runnin’ With The Devil

Afgelopen dinsdag overleed Eddie Van Halen op 65-jarige leeftijd aan de gevolgen van keelkanker.

Met de band Van Halen debuteerde hij in 1980 in de Top 40. De broers Eddie en Alex van Halen werden geboren in Amsterdam en brachten hun jongste levensjaren door in Nijmegen voordat ze in 1962 emigreerden naar de Verenigde Staten. Daar leerden de broers in Pasadena pianospelen. Alex wilde zich daarna specialiseren op de gitaar waar Eddie de drumstokken ter hand nam. Hun talenten bleken echter al snel precies omgekeerd. In 1974 beginnen ze de band Van Halen die in 1977 wordt ontdekt door Gene Simmons die tevergeefs probeerde de bandnaam in Daddy Longlegs te veranderen.

Ondanks dat de groep met Jump! het meest bekend is geworden was het Runnin’ With The Devil waarmee ze in 1980 in de Top 40 kwamen. Die track baseerden ze op een fragment uit House Of Pain dat ze in 1977 maakten. In het nummer hoor je één van de meest bekende intro’s ooit waarin het geluid van meerdere claxons achterstevoren wordt afgespeeld. Gene Simmons kwam met het idee tijdens een opnamesessie in New York. Het geluidseffect werd uiteindelijk ook op Runnin’ With The Devil gebruikt.

House Of Pain schopte het niet tot het titelloze debuutalbum dat in 1978 verscheen. Wel kwam het alsnog als negende nummer op het album 1984. Op dat album, waarop ook Jump een plek kreeg, bespeelt Eddie Van Halen vooral keyboards. David Lee Roth besloot na dit album op te stappen.

Wil je meer speuren in de historie van Top 40-hits en de echte wortels van die tracks? Neem dan ook eens een kijkje op originelehits.nl