Rolling Stone roept Formation van Beyoncé uit tot beste videoclip aller tijden

- Nieuws

 Beyoncé
Rolling Stone roept Formation van Beyoncé uit tot beste videoclip aller tijden

Vandaag is het precies 40 jaar geleden dat de muziekzender MTV in Amerika begon met uitzenden. Naar aanleiding van deze verjaardag publiceerde het muziekblad Rolling Stone een top 100 van beste videoclips aller tijden.

"Al deze noteringen zijn perfecte voorbeelden van hoe beeld en geluid en gehele artistieke woordenschat hebben gecreëerd, ze gaven ons een handjevol minifilm-meesterwerkjes en hebben de manier veranderd waarop wij naar muziek luisteren (en kijken). Van Adeles Hello tot ZZ Tops Gimme All Your Lovin', dit zijn clips die ons nog steeds vervoeren, verblijden, verwarren en ons herinneren aan hoeveel je in drie minuten kunt doen met een nummer, een camera. een concept, een houding, wat sfeerlicht en één of twee iconische handgebaren." Zo introduceert Rolling Stone ons met de selectie van 100 videoclips, die volgens het muziektijdschift de beste videoclips aller tijden zijn.

Op nummer 1 in deze lijst staat Formation van Beyoncé. Dit was de eerste single van het album Lemonade, het zesde en meest recente studioalbum van Beyoncé, dat destijds geen enkele Top 40-hit opleverde. De videoclip van Formation won eerder al een MTV Video Music Award en werd in 2019 door Billboard uitgeroepen tot de beste clip van de jaren 10. De video is een ode aan Afro-Amerikanen uit de zuidelijke Verenigde Staten en valt niet alleen op door zijn boodschap, maar ook door zijn cinematografische kwaliteiten. De clip werd geregisseerd door Melina Matsoukas, die daarvoor ook al videoclips had gemaakt voor onder meer Rihanna, Ne-Yo, Lady Gaga en Lily Allen. Ze was eveneens verantwoordelijk voor de clip van Modern World van Anouk.

De hoogst genoteerde Top 40-hit in de top 100 van Rolling Stone is Vogue van Madonna op nummer 3. Deze iconische zwart-witvideo zorgde er in 1990 voor dat de gelijknamige dansstijl, die tot die tijd vooral populair was onder homoseksuele Afro-Amerikanen, bij het grote publiek bekend werd. In de top 10 staan verder This is America van Childish Gambino, Untitled (How Does is Feel?) van D'Angelo, Sledgehammer van Peter Gabriel, November Rain van Guns N' Roses en Billie Jean van Michael Jackson. De video van Thriller, door velen beschouwd al een van de beste videoclips aller tijden en in 1999 door BNN uitgeroepen tot 'clip van de eeuw', staat opmerkelijk genoeg niet in de top 100.

De volledige top 100 van Rolling Stone vind je hier.