Smash Mouth-frontman Steve Harwell stopt met zingen

- Nieuws

 Smash Mouth
Smash Mouth-frontman Steve Harwell stopt met zingen

Steve Harwell stopt na 27 jaar als zanger van de rockband Smash Mouth. Hij nam zijn beslissing na een chaotisch verlopen optreden in New York.

De 54-jarige zanger leidt al enkele jaren aan het syndroom van Wernicke, een ernstige stoornis in het centrale zenuwstelsel. De ziekte heeft invloed op zijn motoriek, spraakvermogen en geheugen. Vanwege deze aandoening heeft Smash Mouth de laatste jaren al verschillende keren met een vervangende zanger opgetreden.

Afgelopen zaterdag stond Steve Harwell toch weer zelf op het podium tijdens een festival in het dorpje Bethel bij New York. Dit optreden ging niet goed. Hij kwam moeilijk uit zijn woorden en raakte gefrustreerd door technische problemen. Daarop schold hij verschillende keren het publiek uit en leek hij zelfs op een bepaald moment een Hitlergroet te maken. Een filmpje met deze dieptepunten ging viraal op internet. Veel mensen gingen ervan uit dat hij dronken was, wat overigens niet eens ondenkbaar was aangezien hij met een blik bier op het podium stond.

Na het rampzalige optreden heeft Steve besloten om te stoppen met zingen. Dat liet hij dinsdag weten aan het entertainmenttijdschrift TMZ: "Ik heb zo hard mijn best gedaan om mijn fysieke en mentale gezondheidsproblemen te overwinnen en nog een laatste keer voor jullie op te treden, maar het lukte me gewoon niet." Steve benadrukt dat Smash Mouth zonder hem zal doorgaan en aangezien hij nu geen deel meer uitmaakt van de groep beschouwt hij zichzelf nu als hun nieuwste fan.

Smash Mouth scoorde in 1999 hun enige Top 40-hit met All Star. Het nummer kwam niet verder dan de 38e plaats, maar mede dankzij de soundtrack van de film Shrek groeide het nummer toch uit tot een klassieker.