Taylor Swift breekt Amerikaans hitparaderecord

- Nieuws

 Taylor Swift Don McLean
Taylor Swift breekt Amerikaans hitparaderecord

Met haar nieuwe versie van All Too Well breekt Taylor Swift een bijzonder record in de Amerikaanse Billboard Hot 100.

Met All Too Well komt Taylor Swift deze week op nummer 1 binnen in de hitlijst. Met een afspeelduur van 10 minuten en 13 seconden is All Too Well de langste nummer 1-hit in de geschiedenis van de Amerikaanse hitparade. Het record was bijna 50 jaar in handen Don McLean, die in het voorjaar van 1972 vier weken op nummer 1 stond met American Pie. Dat nummer duurt (verspreid als Part I en Part II over de A- en B-kant van de single) 8 minuten en 37 seconden.

De oorspronkelijke versie van All Too Well verscheen in 2012 op Taylors album Red. Die uitvoering duurde slechts 5 minuten en 28 seconden. Het nummer bereikte destijds ook de Billboard Hot 100, maar kwam toen niet verder van de 80e plaats.

De nieuwe versie is afkomstig van het album Red (Taylor's Version). Voor dat album heeft ze alle nummers van haar album Red opnieuw opgenomen. Begin dit jaar bracht ze ook al een nieuwe versie van haar album Fearless uit. De reden dat Taylor nieuwe versies van haar oude albums opneemt, heeft te maken met een rechtenkwestie over de masteropnamen van haar eerste zes albums. Naast de '10 Minute Version' van All Too Well staat op het album ook een nieuwe uitvoering van het nummer die ongeveer even lang duurt als de versie uit 2012.

De lange nummer 1-hit is trouwens niet het enige hitparaderecord van Taylor Swift van deze week. Naast All Too Well komen er deze week nog 25 andere tracks van het album Red (Taylor's Version) in de lijst binnen. Dit fenomeen, waarbij heel veel tracks van een nieuw album binnenkomen in de Hot 100, zien we de laatste tijd wel vaker. Het is echter pas de eerste keer dat er 26 tracks van één artiest tegelijk in de lijst binnenkomen. Het record stond op naam van Kanye West. Hij kwam twee maanden geleden met 23 tracks tegelijk binnen in de Hot 100. Die waren allemaal afkomstig van zijn album Donda.

In ons land is All Too Well van Taylor Swift vorige week binnengekomen in de Tipparade. Als ze bij ons ook een nummer 1-hit scoort, dan zou het ook de langste nummer 1-hit uit de geschiedenis worden. Dat staat op dit moment op naam van Meat Loaf. Zijn nummer 1-hit I'd Do Anything For Love (But I Won't Do That) uit 1993 duurt 7 minuten en 52 seconden. Zijn eerdere nummer 1-hit Paradise By The Dashboard Light duurt met bijna 8½ minuut eigenlijk nog langer, maar voor de singleversie in 1978 werd dat nummer destijds ingekort tot 5 minuten en 25 seconden.