Nieuws
Overig

De André Van Duin-top 40

De André Van Duin-top 40
André Van Duin 

André Van Duin, veruit de succesvolste humoristische act uit de Top 40-geschiedenis, viert zijn 75e verjaardag. Daarom presenteren we vandaag zijn 40 grootste hits in een speciale André Van Duin-top 40.

Tussen 1972 en 2009 heeft André Van Duin met 41 hits in de Top 40 gestaan. Op Het Naaimachine Lied (zijn kleinste hit) na vind je ze allemaal terug in deze André Van Duin-top 40. Aan de hand van tien onvergetelijke hits nemen we je hieronder mee door de bijzondere hitparadehistorie van 's lands populairste volkskomiek.

Angelique

André kwam op 20 februari 1947 in Rotterdam ter wereld als Adrianus Marinus Kloot. In 1965 veranderde de familie hun achternaam in Kyvon, maar André had op dat moment al de artiestennaam André Van Duin aangenomen. Op 24 juni 1964 werd de 17-jarige André in één klap landelijk bekend door zijn deelname aan de talentenjacht Nieuwe Oogst. Daar trad hij op als bandparodist. Hij playbackte over een zelf gemonteerd bandje waarin hij rock-‘n-rollnummers van o.a. Little Richard, Chubby Checker en The Beatles afwisselde met stukjes Toon Hermans, Wim Kan en Godfried Bomans en een paar gekke bekken. Zijn optreden sloeg erg aan en hij won dan ook met glans. De prijs was een televisieoptreden in de show van Willy en Willeke Alberti. In de jaren daarna trad hij op in revues en diverse televisieprogramma's en had hij een rolletje in de kinderserie Oebele. Bovendien stond hij in 1964 in het voorprogramma van The Rolling Stones tijdens hun legendarische concert in het Kurhaus in Scheveningen. De singles die hij in deze periode opnam, werden echter geen succes. Pas op 18 maart 1972 scoorde hij zijn eerste hit met Angelique, een bewerking van The Swiss Maid van Del Shannon. Het nummer haalde de vijftiende plaats.

Willempie

Wie denkt dat het werk van André Van Duin nooit tot controverse heeft geleid, heeft het mis. In 1974 kreeg hij het eventjes aan de stok met Ivan Heylen, die dat jaar een nummer 1-hit had met De Wilde Boerndochtere. André had een parodie op dat nummer gemaakt onder de titel De Tamme Boerenzoon. Op 29 juni 1974 stonden de twee nummers samen in de top 3. De Belgische zanger vond het aanvankelijk helemaal niet zo leuk dat zijn serieus bedoelde liefdesliedje geparodieerd werd en beschuldigde Van Duin van diefstal. Gelukkig kwam het gauw genoeg daarna weer goed tussen de heren. Anderhalf jaar later ontstond er opnieuw ophef over een liedje van André Van Duin: Willempie. Dat was een carnavalsliedje waarin André in de huid kroop van een niet al te snugger overkomend type. Ouders en begeleiders van mensen met een verstandelijke beperkingen vonden dat Van Duin met het typetje Willempie hun kinderen en cliënten belachelijk maakte. In Kampen spanden medewerkers en ouders van leerlingen van een school voor verstandelijk gehandicapte kinderen zelfs een kort geding aan. Uiteindelijk liep alles echter met een sisser af. Van Duin verklaarde in het openbaar dat hij nooit de bedoeling had gehad om mensen te kwetsen en na een gesprek tussen beide partijen werd het kort geding ingetrokken. Op het hitparadesucces had alle commotie geen negatief effect. Willempie werd op 31 januari 1976 de eerste nummer 1-hit voor André Van Duin.

Nee Nou Wordt-Ie Mooi!

Naast succes in de theaters en op televisie had André Van Duin ook een succesvolle radiocarrière. Die begon in 1973 op Radio Noordzee met De Abominabele Top 2000, die na een paar afleveringen al werd omgedoopt tot De Dik Voormekaar Show. Aanvankelijk waren presentator Dik Voormekaar en technicus Meneer de Groot de enige vaste typetjes, maar vanaf 1977 kwamen daar Ome Joop, Harry Nak en Bep en Toos bij. Meneer De Groot en Toos werden vertolkt door Ferry De Groot, de rest door André Van Duin. Ome Joop bleek een van de populairste typetjes. In 1973 en '74 was hij al een paar keer voorbijgekomen met zijn ingezondenbrievenrubriek, maar drie jaar later werd hij pas een terugkerend karakter. In de beginjaren was zijn catchphrase: “Nee nou wordt-ie mooi!” Dat is ook de titel van de eerste en grootste Top 40-hit van Ome Joop, waarin alle vaste personages uit de Dik Voormekaar Show zich voorstellen. In juni haalt het nummer de vierde plaats. De andere hits van Ome Joop zijn de carnavalsnummers Tingelingeling en Zandzakken Voor De Deur en Lied Voor Vrijgezellen. Met vier hits is Ome Joop het meest gebruikte typetje van André Van Duin in de Top 40. Andere typetjes waarmee André in de lijst heeft gestaan, zijn Meneer De Bok, Joep Meloen, Simon Naaigaren en Gerard Van Bezij.

Er Staat Een Paard In De Gang

André Van Duin is ook onlosmakelijk verbonden met carnaval. Ongeveer 15 van zijn Top 40-noteringen kunnen gekwalificeerd worden als carnavalshit. 9 daarvan staan in onze Carnaval Top 40. Geen enkele andere artiest heeft met zoveel carnavalshits in de Top 40 gestaan als André. Net als veel andere Nederlandse artiesten in de jaren 70 en 80 deed hij vrijwel elk jaar een poging om de grootste carnavalshit van het jaar te scoren. Dat lukte hem ook een paar keer, zoals met Willempie en 'k Heb Hele Grote Bloemkoole . Hoewel het niet zijn succesvolste carnavalshit is, spreekt Er Staat Een Paard In De Gang door zijn absurdistische karakter wellicht het meest tot de verbeelding. Het nummer was de dubbele A-kant van Flip Fluitketel, een nummer en gelijknamig typetje van André uit de Flip Fluitketel Show dat we in de loop der tijd een beetje zijn vergeten. In een recente uitzending van Andere Tijden over carnaval vertelde Van Duin dat hij Er Staat Een Paard In De Gang in één ochtend heeft geschreven en opgenomen, nadat hij de titel al een tijdje in zijn hoofd had. Andere succesvolle carnavalsnummers van André die de Top 40 hebben gehaald, zijn De SambaballensambaIk Wil Met Jou Wel Dansen, Maar M'n Voeten Doen Zo Zeer en Wij Zijn De Vuilnisman.

Bim Bam

Op 21 augustus 1982 scoorde André Van Duin zijn tweede nummer 1-hit dankzij de dubbele A-kant Bim Bam / Als Je Huilt. Als Je Huilt was een cover van Cry van Johnnie Ray. Met dit nummer trad hij op in televisieprogramma's waarbij hij een speciale bril droeg. Daarmee kon hij mensen in het publiek nat huilen. De keerzijde Bim Bam leende zich niet voor televisieoptredens. Deze komische uitvoering van Les Trois Cloches werd gepromoot met een knap in elkaar gezette videoclip waarin André tegelijk als vier verschillende paters te zien was. Door alle rollen een voor een op te nemen voor een blauw scherm konden die allemaal via chromakeytechniek worden samengevoegd in één scène. André Van Duin herhaalde dit trucje later onder meer bij de video's voor De Heidezangers, Een Boutje En Een Moertje En Een Schroefje En Een Nippeltje en Bingo. Toen De Heidezangers in de Top 40 stond, kreeg André Van Duin een bijzonder record in handen. Hij passeerde Vader Abraham en werd daarmee de succesvolste zanger in de Top 40-geschiedenis. Deze titel moest hij 2½ jaar later afstaan aan David Bowie, maar hij bleef wel tot maart 2003 de succesvolste zanger uit Nederland. Sindsdien staat dit record op naam van Marco Borsato. André is anno 2022 nog steeds de op een na succesvolste Nederlandse zanger uit de Top 40-geschiedenis.

Mijn Naam Is Jaap

Tussen 1974 en 1987 zette André een bijzondere prestatie neer. In deze 14 jaar scoorde hij zonder onderbreking elk jaar een nieuwe Top 40-hit. Hij was destijds de eerste Nederlandse zanger die dat presteerde. Pas in 2008 scherpte Frans Bauer deze prestatie aan door 15 jaar op rij minimaal één nieuwe hit te scoren. In 1988 bleef Andrés duet Vrienden Blijven Doen We Altijd met Willeke Alberti steken in de Tipparade, waarmee een eind kwam aan zijn lange reeks. André werkte dat jaar wel aan de voorbereidingen voor een nieuw televisieprogramma: Jaap Aap. Daarin combineerde hij zijn populaire Animal Crackers-filmpjes met bewerkte beelden uit televisieprogramma's en reclames, die hij 'wegtrekkers' noemde. Het meest legendarisch werd 'De Minuut Van Ruud' waarin André Van Duin als premier Ruud Lubbers elke aflevering afsloot met zijn wekelijkse kreet: 'Tuut tuut tuut, de groetjes van Ruud'. Vanaf februari 1989 kwam het programma op televisie en dankzij de single Mijn Naam Is Jaap (met De Groetjes Van Ruud op de B-kant) scoorde André Van Duin na vijf jaar eindelijk weer een top 10-hit. Het zou de langste periode tussen twee top 10-hits van André blijven.

Pizza Lied (Effe Wachte...)

In 1989 werd bekend dat André Van Duin van de TROS naar TV10, het commerciële sterrennet van Joop van den Ende, zou verhuizen. Deze zender werd uiteindelijk door Den Haag verboden, maar André tekende wel een contract bij de commerciële jongerenzender RTL-Véronique, het latere RTL 4. Op die zender ging André door met Jaap Aap en was hij samen met Ron Brandsteder te zien als panellid in Wie Ben Ik? Vanaf 30 september 1993 kreeg hij zijn eerste grote wekelijkse donderdagavondshow op RTL 4. Deze show - en met name het typetje de pizzabezorger - sloeg in als een bom. Elke aflevering zong hij een nieuwe versie van zijn Pizza Lied, dat vooral opviel door de kreet: "Effe wachte ... Pizza!". Dat zorgde ervoor dat je in de herfst van 1993 niet gewoon meer 'effe wachte' kon zeggen, zonder dat iemand er 'pizza!' achteraan riep. Het Pizza Lied werd de derde nummer 1-hit voor André Van Duin, waarmee hij de eerste Nederlandse zanger werd die in drie decennia op nummer 1 heeft gestaan. Zijn enige Nederlandse collega die dit later ook zou presteren, is Marco Borsato.

De Buurtsuper

Na het succes van De Van Duin Show promoveerde André in 1994 op RTL 4 naar de zaterdagavond. Daar mocht hij zijn nieuwe show Bij Van Duin presenteren. Dit programma, waarin hij steevast een geel shirt met daarover een zwart jasje droeg, kreeg meer de vorm van een talkshow. Sugar Lee Hooper en Gordon scoorden een Top 40-hit nadat ze in dit programma hadden opgetreden met respectievelijk De Wandelclub en Let It Be Me. Zelf presenteerde André in dit programma ook zijn carnavalssingle Het Naaimachine Lied, dat geen groot succes werd. In september 1995 begon André weer met een nieuw programma: De André Van Duin Show. Een vast onderdeel in deze show was De Buurtsuper. Hierin speelde André zowel een winkelier als een klant. In het eerste seizoen verliep elke Buurtsuper-sketch volgens een vast stramien. De korte sketches vielen bij de kijkers zodanig goed in de smaak dat er een speciaal singletje van de 'Buurtbrothers' werd opgenomen. In december 1995 werd De Buurtsuper de laatste top 3-hit voor André Van Duin. Na deze single maakte hij ook nog een heel album als De Buurtbrothers. Naast de Dik Voormekaar-albums is dit het enige album dat André volledig heeft opgenomen als één (in dit geval twee) typetjes(s). De single Ik Weet Het Niet bereikte de Tipparade.

Ayohee

De André Van Duin Show liep tot 1998. In het laatste seizoen introduceerde hij een nieuw typetje: Koos Grandioos. Deze oude hippie met roze brilletje, bretellen en bakfiets vol handelswaar had als stopwoordje 'Ah joh hé, te gek joh hé'. Net als de pizzabezorger uit De Van Duin Show had hij zijn vast onderdeel in het programma en kwam hij op en ging hij af met zijn eigen liedje. Ayohee werd een grote hit. In januari 1998 bereikte het nummer de vierde plaats in de Top 40. Ayohee was bovendien de 40e Top 40-hit voor André. Daarmee was hij na Vader Abraham de tweede Nederlandse zanger die deze bijzondere mijlpaal wist te bereiken. Ayohee en De André Van Duin Show markeren ook het einde van de grote succesperiode van André bij RTL 4. Hij maakte daarna nog wel enkele programma's voor de zender, maar niet lang na de millenniumwisseling verdween hij van de televisie. Enkele jaren later keerde hij terug bij de TROS en uiteindelijk zou hij bij Omroep MAX terechtkomen.

De Balletjes Van De Koningin

Lange tijd leek het er niet op dat André Van Duin in de 21e eeuw nog een comeback zou maken. Die kwam er in 2009 alsnog. Elf jaar na Ayohee scoorde de toen 62-jarige André opnieuw een Top 40-hit met de carnavalssingle De Balletjes Van De Koningin. Het liedje kwam op nummer 11 binnen en was Andrés hoogste binnenkomst in de Top 40 sinds Willempie, dat in 1976 eveneens op 11 was binnengekomen. De Balletjes wisten daarna echter niet meer te stijgen en verdwenen na drie weken uit de lijst. Met zijn eerste hit in 1972 en zijn laatste in 2009 bestrijkt de hele hitcarrière van André Van Duin maar liefst 37 jaar. Slechts één Nederlandse zanger had een nog langere periode tussen zijn eerste en zijn laatste hit. Bij Ramses Shaffy was dat namelijk zelfs 39 jaar, een nationaal record dat hij dankzij een postume re-entry van Laat Me bovendien nog aanscherpte tot 43 jaar. André Van Duin had in 2009 ook op televisie een comeback dankzij een televisieversie van de Dik Voormekaar Show.

Na De Balletjes Van De Koningin heeft André Van Duin niet meer in de Top 40 gestaan. Een jaar na zijn laatste hit haalde hij nog wel de Tipparade met Ome Cor Heb Een Drilboor en in 2021 stond hij in de Tipparade met het door Danny Vera geschreven lied Voor Altijd. Daarop is een serieuze André Van Duin van te horen, een kant van hem die de laatste jaren steeds vaker naar de voorgrond treedt. Eind jaren 70 zette André al de eerste voorzichtige stappen naar een niet-humoristisch oeuvre met de medley-albums And're André. Hierop stonden nog alleen covers, maar met het album Wij leverde hij in 1982 voor het eerst een album met serieuze luisterliedjes af. Dit leverde toen de hit Als De Zon Schijnt op. Dit feelgoodliedje is tot op heden het enige niet-humoristische nummer van André geweest waarmee hij in de Top 40 heeft gestaan. Mocht André als 75+'er nog een keer de Top 40 halen, dan is de kans groot dat het met zo'n luisterliedje zal zijn. Met Voor Altijd, zijn vertaling van La Bohème bij De Wereld Draait Door en met zijn voordracht bij de Nationale Dodenherdenking wist hij veel Nederlanders diep te raken. Wie weet lukt het hem om op deze manier ook nog eens in de Top 40 terecht te komen.

Check hier de volledige André Van Duin-top 40 en beluister hem via onderstaande Spotify-playlist.

(20/02/2022)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Dasha - Austin
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Frenna - Pretty Girls
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Dua Lipa - Training Season
Details Rondé - Undecided
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Hozier - Too Sweet
Details Di-Rect - My Blood
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Dua Lipa - Illusion
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Taylor Swift feat. Post Malone - Fortnight
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details La Fuente - Ratata
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Claude - Écoutez-Moi