De Eeuwige #2: Euphoria

- Overig

 Loreen Rob 'n' Raz ABBA Leila K. S10
De Eeuwige #2: Euphoria

Net geen nummer 1-hit, maar wel de grootste Eurovisiesongfestival-hit in de geschiedenis van de Nederlandse Top 40: Euphoria van Loreen.

Afgelopen dinsdagavond heeft S10 in Turijn met een emotionele versie van De Diepte de finale van het Eurovisiesongfestival gehaald. Het wachten op de uitslag was zenuwslopend. S10 werd ten slotte op 10 mei als tiende genoemd voor de Eurovisiefinale. “Het moest gewoon zo zijn", reageerde de zangeres. Haar optreden heeft een grote boost teweeggebracht op de streamingdiensten. De track steeg een dag na de eerste halve finale meteen weer naar de bovenste plek van de Spotify-chart.

Het getal 10 speelt in de Eurovisie-week ook een grote rol in de Nederlandse Top 40 voor de zangeres. De Diepte stijgt in haar 10e week weer een plekje omhoog naar nummer 10. De hit haalde vooralsnog als hoogste positie de tweede plaats. Het echte Songfestivaleffect zien we in de lijst van volgende week terug met, wie weet, misschien wel een nummer 1-hit als gevolg. 10 jaar eerder, op zaterdag 26 mei, zagen we op het Eurovisie-podium in Bakoe een euforische winnares: Loreen.

Lorine Talhaoui is opgegroeid op het platteland buiten Stockholm. Ze komt uit een gezin van Marokkaans-Berberse ouders en ze bracht het grootste deel van haar tienerjaren door in Västerås, een stad in Midden-Zweden. In 2004 deed ze mee aan de Zweedse versie van Idols en werd vierde. Dat resulteerde in haar eerste hitsingle in eigen land, The Snake. Deze nam ze op met het Zweedse producers-duo Rob'n'Raz, bekend van de hits van Leila K. Daarnaast was ze presentatrice voor het televisiestation TV400. Vervolgens ging ze zich richten op het produceren van Zweedse reality-tv-shows. In 2011 deed Loreen mee aan het Zweedse Nationale Songfestival, genaamd Melodifestivalen. Ze werd vierde in de halve finale met My Heart Is Refusing Me.

Een jaar later deed Loreen opnieuw mee. Met Euphoria haalde ze 34,57% van de stemmen en kwalificeerde zich daarmee voor het Eurovisiesongfestival 2012 in Bakoe, Azerbeidzjan. Op zaterdag 26 mei won ze glansrijk het Eurovisiesongfestival met in totaal 372 punten. Ze kreeg punten van maar liefst 40 van de 42 stemmende landen, met 18 die haar de beroemde douze points gaven: een record. Afgezien van haar thuisland was Italië het enige andere land dat haar lied geen punten toekende. Voor ons land trad ex-Voice Of Holland-deelnemer Joan Franka aan. Voorzien van indianentooi en witte gitaar vertolkte ze You And Me. Van de Nederlandse Eurovisiedeelnemers zonder finaleplek behaalde haar song als enige de top 10 van de Nederlandse Top 40.

Euphoria was een opzwepende eurodance-popsong en Loreen maakte grote indruk bij de Eurovisiekijker met haar podiumperformance. De song werd mede geschreven en geproduceerd door Peter Boström, ook wel bekend als Bassflow. Als componist droeg hij niet alleen bij aan de winnende inzending, maar hij schreef ook mee aan de Noorse inzending Stay, die als laatste eindigde met slechts 7 punten.

Euphoria werd meteen stevig gedownload en kwam direct de Nederlandse Top 40 binnen op nummer 23. De week daarop stond Loreen al op nummer 2. De felbegeerde nummer 1-positie werd op dat moment wekenlang bezet door Balada van Gusttavo Lima. Even leek het erop dat Euphoria al enkele weken na het Eurovisiesongfestival de daling verder zou gaan inzetten, maar mede dankzij de aanhoudende airplay steeg de song in de 12e week weer terug naar de top 3. In augustus 2012 was de track de meest gedraaide hit op de Nederlandse popradio en na maar liefst 18 weken verliet ze de top 10. Met een verblijf van maar liefst 26 weken groeide Euphoria uit tot de grootste Eurovisiesongfestival-hit in de Nederlandse Top 40. Europa bleef beslist niet achter: de song domineerde de hoogste regionen van vele hitparades, waaronder een nummer 1-hit in Duitsland en België. In Engeland behaalde Euphoria de top 3, iets wat in 25 jaar, sinds Hold Me Now van Johnny Logan, niet meer was voorgekomen voor een niet-Britse Songfestival-hit.

Euphoria heeft wel wat raakvlakken met die andere grote Zweedse Songfestival-winnaar Waterloo. Beide werden Nederlandse nummer 2-hits en zowel ABBA als Loreen waren een jaar voordat ze wonnen in de nationale voorrondes gestrand. Ook behaalden zowel Ring Ring als My Heart Is Refusing Me (in een internationale versie) alsnog de Nederlandse Top 40.

Euphoria is nog steeds de grootste Songfestival-hit in de geschiedenis van de Top 40. In de Top 2000 heeft Waterloo op basis van de puntenscore deze eer. Euphoria behaalde afgelopen jaar de tweede plaats van de Internationale Songfestival Top 50. Deze werd uitgezonden door NPO Radio 2 en samengesteld door inwoners van veertien landen. Ze konden kiezen uit ruim 1500 nummers die gezongen zijn in de finales van het Eurovisiesongfestival. Waterloo werd nummer 1.

Volgens eurovision.tv wilde Loreen met Euphoria een eigen boodschap laten zien: mannelijkheid en vrouwelijkheid als twee verschillende, krachtige energieën, zonder hiërarchie ertussen. Het Songfestival opende voor haar vele deuren en met haar Eurovisie-knaller heeft ze bewezen ook te scoren buiten het songfestivalpubliek.

Euphoria stond op 9 juni 2012 een weekje op nummer 2, achter Balada van Gusttavo Lima.