De Eeuwige #2: Just Another Day

- Overig

 Jon Secada Gloria Estefan Miami Sound Machine Jennifer Lopez Frank Sinatra Ricky Martin Camila Cabello
De Eeuwige #2: Just Another Day

Nu hebben we Camila Cabello, 30 jaar geleden wist een mannelijke Cubaans-Amerikaanse artiest bijna een nummer 1-hit te scoren.

Nummer 2-hits zijn er in alle soorten en maten. Sommige zijn inmiddels bijna vergeten, andere hebben een allertijdenstatus weten te verwerven, ondanks dat ze niet de felbegeerde nummer 1-positie in de Nederlandse Top 40 wisten te behalen.

De Cubaans-Amerikaanse zangeres Camila Cabello wist, in samenwerking met Ed Sheeran, haar aanstekelijke zomerhit Bam Bam tot de 600e nummer 2-hit te maken. De single stond maar liefst 7 weken (niet onafgebroken) op de tweede plaats en wist alleen Harry Styles met zijn wereldwijde hit As It Was niet te passeren. Bam Bam werd bij de luisteraars van Sky Radio tot zomerhit van het jaar gekozen en wist in de geschiedenis van de Nederlandse Top 40 de allergrootste hit te worden met een dubbele titel (d.w.z. bestaande uit twee keer hetzelfde woord). Deze week precies 30 jaar geleden kwam een andere Cubaans-Amerikaanse artiest ook de Top 40 binnen. Ondanks een langzame start kwam hij uiteindelijk eveneens tot de tweede plaats: Jon Secada.

Kort voor zijn doorbraak was Jon Secada docent aan het Miami Dade College. Hij was een volleerd jazzmuzikant, had een Bachelor in muziek en een Master in Jazz Vocal Performance. In die periode kwam hij in contact met Emilio Estefan, muzikant van Miami Sound Machine en echtgenoot van Gloria Estefan. De zangeres luisterde naar enkele van zijn demo’s en werd vervolgens zijn mentor en manager. Secada werd eerst achtergrondzanger bij Miami Sound Machine en in 1991 was hij te horen in Estefan’s solo-single Coming Out Of The Dark. In ons land bereikte de single de 15e plaats in de Top 40, maar in Amerika werd het een nummer 1-hit. De song was geïnspireerd op het herstel na het tourbusongeluk van Gloria Estefan, waarbij ze haar rug had gebroken. De song was te vinden op Estefan’s album Into The Light, waarvoor Secada aan zes nummers had meegeschreven.

Zijn eerste eigen album was een kwestie van tijd. De eerste single van zijn titelloze debuut was Just Another Day en werd voorzien van achtergrondzang door Gloria Estefan, haar man Emilio was de producer. De single werd in de VS al in maart 1992 uitgebracht en twee maanden later bereikte hij daar de Top 40 van Billboard. In ons land werd de single in de laatste juliweek van 1992 Alarmschijf bij Radio Veronica. De single kende een langzame start en leek bijna uit de Top 40 te gaan verdwijnen, maar Radio 3 bleef Just Another Day stevig draaien en de verkoop nam alsmaar toe. In november steeg de single pas de top 10 in om in zijn 18e week de nummer 2 positie als eindstation te halen. Dit is nog altijd een gedeeld record met Hello Josephine van The Scorpions uit 1965, als de langzaamste klim van een nummer 2-hit.

Artiesten met Cubaanse roots nemen kennelijk de tijd in de Top 40, want ook Camila Cabello deed er maar liefst 15 weken over om een nummer 2-hit te scoren over de geboortestad van Jon Secada: de Cubaanse hoofdstad Havana.

Jon Secada nam zijn debuutalbum ook geheel in het Spaans op, zes maanden na de originele Engelstalige release en won er een Grammy Award mee voor Best Latin Pop Album. De Spaanstalige versie van Just Another Day werd Otro Día Más Sin Verte en bereikte de eerste plaats in de Latin-hitlijst van Billboard. In de reguliere hitlijst van Billboard haalde Just Another Day (net als in de UK) de vijfde plaats en stond maar liefst 30 weken in de Amerikaanse Top 40, vijf weken langer dan in de Nederlandse Top 40. Van zijn debuutalbum werden wereldwijd zes miljoen exemplaren verkocht, goed voor 3x platina. Van de overige singles van zijn debuutalbum haalde alleen Angel een bescheiden Top 40-notering.

Secada heeft behalve voor Gloria Estefan ook liedjes geschreven voor Ricky Martin en Jennifer Lopez. Hij toerde met Luciano Pavarotti en nam duetten op met Olivia Newton-John en Frank Sinatra. Hij heeft verschillende keren opgetreden in A Capitol Fourth, een jaarlijks concert op Onafhankelijkheidsdag vanuit het Capitool. Verder ondersteunt hij veel initiatieven, waaronder de Pediatric AIDS Unit in Jackson Memorial Hospital, Make-A-Wish Foundation en de Boys & Girls Clubs van Amerika. Het grote publiek zal hem zich echter enkel herinneren van deze nummer 2-hit.

Just Another Day stond vanaf 28 november 1992 twee weken op nummer 2 achter End Of The Road van Boyz II Men.