Geen Eurovisiewinst, toch Alarmschijf

- Overig

 Sam Ryder Imaani Daniel
Geen Eurovisiewinst, toch Alarmschijf

Hoewel Sam Ryder op het Eurovisiesongfestival genoegen moest nemen met de tweede plaats, heeft Qmusic de Britse inzending Space Man tot Alarmschijf gebombardeerd. Het is voor de derde keer dat zoiets gebeurt.

Space Man is het 17e songfestivalliedje in de geschiedenis dat is uitgeroepen tot Alarmschijf. Voor de laatste songfestival-Alarmschijf moeten we terug naar december 2014. De Nederlandse inzending van 2015, Walk Along van Trijntje Oosterhuis, was uitzonderlijk vroeg bekendgemaakt. Hoewel Radio 538 destijds potentie zag in dit nummer werd het slechts een klein hitje en op het songfestival strandde het in de halve finale.

Van de 17 songfestival-Alarmschijven waren er 5 de Nederlandse inzending van dat jaar. 9 keer werd de Eurovisiewinnaar met een Alarmschijf beloond. Daarbij is Ding-A-Dong van Teach In overigens niet meegerekend, omdat dat nummer al Alarmschijf was voordat het de winst in Stockholm had binnengehaald. Vorige week was het precies 25 jaar geleden dat voor het laatste een winnend songfestivalliedje de Alarmschijf kreeg. Dat betrof toen Love Shine A Light van Katrina and The Waves.

De 3 overgebleven songfestival-Alarmschijven waren niet-Nederlandse inzendingen die niet wonnen. Eentje daarvan is dus Space Man van Sam Ryder. Welke de andere twee zijn, verneem je hieronder.

Where Are You - Imaani

Where Are You van Imaani vertoont veel overeenkomsten met Space Man. Niet zo zeer muzikaal, maar wel op andere vlakken. Het zijn allebei Britse inzendingen en ze eindigden allebei op de tweede plaats na een spannende puntentellingen. Dankzij het in 2016 ingevoerde stemsysteem, waarbij elk land tweemaal 12 punten mag uitdelen en alle televotes op het eind bekend worden gemaakt, zijn alle puntentellingen tot het eind toe spannend. Daarvoor was de winnaar meestal al een tijdje voor het einde bekend. 1998, het jaar van Imaani, was echter ook een jaar dat tot de laatste stem spannend was. Op het moment dat Noord-Macedoniƫ als laatste jury zijn punten bekendmaakte, konden er nog drie landen winnen: Israƫl en Malta deelden de eerste plaats en het Verenigd Koninkrijk volgde op 9 punten achterstand. Toen IsrƤel 8 punten kreeg, kon het Imaani niet meer winnen, maar Malta zou nog 10 of 12 punten kunnen krijgen. Dat gebeurde echter niet. Het VK kreeg 10 punten en de 12 gingen naar Kroatiƫ. Daarmee eindigde het VK dus boven Malta op de tweede plaats.

Ondanks haar tweede plaats werd Where Are You van Imaani twee weken naar het songfestival tot Alarmschijf uitgeroepen. Het eigentijdse nummer bereikte in Nederland de top 10, in tegenstelling tot het winnende liedje Diva van Dana International en de Nederlandse inzending Hemel & Aarde van Edsilia, die op kleine achterstand als vierde was geƫindigd. Onze Edsilia was een grote fan van Imaani. De bewondering voor haar concurrent ging zelfs zo ver dat ze in 2010 haar oudste dochter naar haar vernoemde: Imaani Tanicia Oosterhuis.

Julie - Daniel

Ook bij het Eurovisiesongfestival van 1983 lagen de scores van de top 4 redelijk dicht bij elkaar. De vierde plaats werd binnengehaald door JoegoslaviĆ«, dat werd vertegenwoordigd door de 27-jarige Milan Popović, alias Daniel. Hij zong het aanstekelijke liedje Džuli, waarmee hij eerder dat jaar de Joegoslavische voorronde had gewonnen. Daniel was de eerste Montenegrijn die de eer van JoegoslaviĆ« verdedigde. Bij het publiek in de zaal in MĆ¼nchen viel zijn vlotte liedje erg in de smaak en maar liefst vijf landen hadden 12 punten over voor Džuli. De Nederlandse jury gaf 7 punten aan JoegoslaviĆ«. Omdat er ook zes landen waren die 0 of 1 punten gaven, moest DaniĆ«l uiteindelijk genoegen nemen met de vierde plaats, achter Zweden, IsraĆ«l en de winnaar Luxemburg.

In de Top 40 was de Nederlandse inzending al vĆ³Ć³r het songfestival de lijst binnengekomen. Dat was Sing Me A Song van Bernadette. Twee weken na het songfestival kwam winnares Corinne HermĆØs met haar liedje Si La Vie Est Cadeau de Top 40 binnen en diezelfde week werd Julie, de Engelstalige versie van Daniels liedje, tot Alarmschijf uitgeroepen. Het was de eerste keer dat de Alarmschijf naar een niet-winnende buitenlandse songfestivalbijdrage ging. Dat die naar de Joegoslavische inzending ging, was ook bijzonder. Er had namelijk nog maar Ć©Ć©n keer een Joegoslavisch songfestivalliedje in de Top 40 gestaan. Dat was Jedan Dan van het middeleeuws aandoende gezelschap Dubrovački Trubaduri uit 1968. Een week na Julie kwam ook nog de Zweedse inzending Love Isn't Love van Carola de hitlijst binnen. Daarmee kende 1983 maar liefst vier songfestivalhits. Zo'n hoog aantal in sindsdien nooit meer voorgekomen. De grootste hit van de vier was Julie en het is ook een van de weinige buitenlandse inzendingen die in de Top 40 hoger is geĆ«indigd dat op het songfestival. Julie werd namelijk een nummer 3-hit.

Ten slotte, alle songfestival-Alarmschijven op een rij:

 • Als Het Om De Liefde Gaat - Sandra + Andres
 • Tu Te Reconnaitras - Anne Marie David
 • Ding-A-Dong - Teach-In
 • A-ba-ni-bi - Izhar Cohen & The 'Alpha-Beta'
 • What's Another Year - Johnny Logan
 • Making Your Mind Up - Bucks Fizz
 • Ein BiƟchen Frieden / Een Beetje Vrede - Nicole
 • Julie - Daniel
 • Diggi Loo/Diggi Ley - Herrey's
 • Let It Swing - Bobbysocks!
 • Hold Me Now - Johnny Logan
 • De Eerste Keer - Maxine & Franklin Brown
 • Love Shine A Light - Katrina + The Waves
 • Where Are You - Imaani
 • Out On My Own - Michelle
 • Walk Along - Trijntje Oosterhuis
 • Space Man - Sam Ryder