Onze Taal over Nederlandstalige muziek

- Overig

Onze Taal over Nederlandstalige muziek

Taaltijdschrift Onze Taal staat deze maand in een extra dik themanummer uitgebreid stil bij het Nederlandstalige lied.

De populariteit van Nederlandstalige muziek in de hitlijsten was de aanleiding voor dit themanummer. Maar liefst 28 pagina's van het tijdschrift gaan over de vele verschijningsvormen waarin de Nederlandse taal de afgelopen 58 jaar in de hitlijsten is opgedoken, van de ontregelende nederbeat uit de jaren 60 tot de dansbare elektropop van nu. Dit speciale katern werd gemaakt onder leiding van gasthoofdredacteur Frits Spits.

View this post on Instagram

A post shared by Onze Taal (@onze_taal)

Eén artikel gaat zelfs specifiek over Nederlandstalige muziek in de Top 40. Alex Reuneker van de Universiteit Leiden en Vivien Waszink analyseerden met hulp van studenten alle top 100-jaarlijsten sinds 1965 en brachten in kaart hoe populair Nederlandstalige muziek was door de jaren heen. Bovendien categoriseerden ze alle Nederlandstalige hits in elf genres om een beeld te geven hoe de Nederlandstalige muziek zich de afgelopen 58 jaar ontwikkeld heeft.

Meer informatie over dit themanummer vind je op de website van Onze Taal. Daar zijn ook enkele artikelen gratis te lezen. Deze editie van Onze Taal is als los nummer te bestellen via de webwinkel en kost € 6,95.

Hieronder vind je het eerste Nederlandstalige lied dat ooit in een Top 40-uitzending te horen was en de hoogst genoteerde Nederlandstalige hit die dit weekend in de lijst staat.