Playbackende kinderen in videoclips

- Overig

 Brainpower Bob Sinclar Queen Extince Matt Simons Kris Kross Amsterdam Zoë Tauran Ronnie Flex Murth The Man-O-Script Krewcial Skate The Great Yukkie B. Brainpower Goldy Scuz Cutee B Dollarman Big Ali Makedah
Top 4: Playbackende kinderen in videoclips

De snelste stijger in de Top 40 van deze week is Adrenaline van Kris Kross Amsterdam, Ronnie Flex en Zoë Tauran. Woensdag ging de videoclip van dit nummer in première, waarin het nummer geplaybackt wordt door kinderen in een aflevering van de Mini-Playbackshow. Een heel leuk idee, maar zeker niet uniek. Check onderstaande video's maar eens.

Boys Don't Cry - The Cure

Boys Don't Cry werd in 1979 uitgebracht als tweede single van The Cure. Het nummer werd geen hit. De band brak pas een jaar later door met A Forest. In 1986 maakte de band rond Robert Smith een opnieuw ingezongen en gemixte versie van het nummer. Ditmaal werd Boys Don't Cry wel een hit, al kwam het nummer niet hoger dan de 37e plaats. In de videoclip zien we de 1979-bezetting van The Cure, maar dan vertolkt door drie jonge jongens. Als je goed oplet zie je de originele bezetting van The Cure zelf ook. Zij spelen namelijk de schaduwen van de jongens. Eén van de schaduwen is bassist Michael Dempsey, die in 1979 nog lid was van The Cure, maar in oktober van dat jaar de band verlaten had. Speciaal voor deze videoclip werkte hij nog één keer samen met zijn oude groep.

The Miracle - Queen

3½ jaar na The Cure gebruikte Queen voor de videoclip van The Miracle eveneens een groepje jongens dat de bandleden moest voorstellen. In de clip draagt de jonge Freddie Mercury vier iconische outfits uit zijn carrière: de zwart-witgeruite jumpsuit die hij droeg tijdens het concert in Houston in 1977, zijn leren motorpak van eind jaren 70, de witte singlet en spijkerbroek die hij droeg tijdens Live Aid en zijn kenmerkende gele jasje met riemen dat hij onder meer droeg tijdens het legendarische Wembleyconcert in 1986. Aan het einde van de clip zien we ook de leden van Queen zelf, die samen met de kinderen op het podium meespelen. De rol van de jonge Freddie Mercury wordt vertolkt door de dan 13-jarige Ross McCall. Deze Schotse acteur werd in 2001 vooral bekend door zijn rol van Joseph Liebgott in de Amerikaanse oorlogsserie Band Of Brothers.

Zoete Inval - Extince featuring Murth The Man-O-Script, Krewsial, Skate The Great, Yukkie B., Brainpower, Goldy & Scuz

Adreline is niet de eerste videoclip die zijn inspiratie heeft gehaald bij de Mini-Playbackshow. In 1999 vormde het populaire kinderenprogramma ook al de basis voor de clip van Zoete Inval, de vierde en laatste Top 40-hit van Extince. Op deze track wordt hij vergezeld door zes collega-rappers. Naast al deze rappers zelf, zijn ook zes kinderen te zien die hun hiphophelden imiteren: Elias als Murth The Man-O-Script, Leroy als Krewcial, Jeffrey als Skate The Great, Tufan als Yukkie B, Jeffrey als Brainpower en Caressa als Goldy. In de Mini-Playbackshowjury zetelen de echte Jacques d'Ancona, Bulletje en The Anonymous Mis, alias Remon Stotijn van PostMen. De Mini-Playbackshow liep van 1985 tot en met 1998. In de jaren 80 werd het uitgezonden bij de KRO, maar in 1990 verhuisde het programma naar RTL 4. Helaas is Zoete Inval niet meer op YouTube te vinden, maar wie een beetje speurt op internet kan de videoclip toch nog vinden.

Rock This Party - Bob Sinclar & Cutee-B feat. Dollarman & Big Ali & Makedah

Als we de videoclips van de Franse dj Bob Sinclar op een rijtje zetten, kunnen we maar één conclusie trekken: Bob Sinclar houdt van kinderen. Het bekendst is natuurlijk de videoclip van zijn debuuthit Love Generation, met het fietsende jongetje. Maar ook in de video's van World, Hold On (Children Of The Sky), Rock This Party, Sounds Of Freedom en Together zijn de hoofdrollen gereserveerd voor kinderen. De clip van Rock This Party pikken we er even tussenuit. Hierin zien we namelijk weer playbackende kinderen. In tegenstelling tot bovenstaande drie clips worden nu niet de uitvoerende artiesten geïmiteerd, maar juist andere wereldberoemde artiesten. Zo zien we een jongen, vergezeld door twee meisjes, in de huid van onder anderen Sean Paul, Kurt Cobain van Nirvana, Bob Marley, The Beatles, Justin Timberlake en Michael Jackson. Was het je trouwens opgevallen dat dat playbackende jongetje David Beaudoin is, dezelfde jongen als in de clips van Love Genetation en World, Hold On?

We Can Do Better - Matt Simons

In alle andere video's in dit overzicht zijn de oorspronkelijke uitvoeren allemaal wel ergens te zien. Prominent, in een cameo of verborgen in de achtergrond. Bij We Can Do Better van Matt Simons is dat niet het geval. Nou ja, als goed oplet, zie je even zijn foto op de voorpagina van de Financial Times voorbijkomen, maar daar blijft het dan ook bij. In deze video wordt zijn liedje geplaybackt door een zevental kinderen, die allemaal een verschillende rol spelen. Barnie is de dromer, Brooklyn de 'president' van de Verenigde Naties, Jacob de politicus, Hari de duurzame bankier, Helena de natuurbeschermer, Maia de 'director of the year' en Summer de zeebioloog. De boodschap van de video is duidelijk. Volwassenen maken een potje van deze aarde en kinderen zouden beter de  baas kunnen zijn. "In onze wereld van ecologische en politieke chaos is het een geruststellende gedacht dat de kinderen onze toekomst zijn," zei Matt SImons zelf over de video, "en laten we eerlijk zijn, we hebben ze meer dan ooit nodig om te presteren."

Adrenaline - Kris Kross Amsterdam x Ronnie Flex x Zoë Tauran

In de videoclip van Zoete Inval uit 1999 ontbrak één belangrijk iemand: de presentator van de Mini-Playbackshow. Nu wil het toeval dat Henny Huisman een oom is van Jordy en Sander Huisman een ooms is van Kris Kross Amsterdam. De twee neefjes van Henny hebben zelf nooit meegedaan aan de Mini-Playbackshow, maar Jordy was wel ooit te zien in het programmaonderdeel 'de moppentrommel'. Het contact was snel gelegd en Henny kreeg een grote rol in de videoclip van hun nieuwste hit Adrenaline. Naast de presentator zijn Kris Kross Amsterdam, Ronnie Flex en Zoë Tauran zelf ook te zien, maar de hoofdrollen zijn natuurlijk weggelegd voor de kinderen. Die rollen worden gespeeld door leerlingen van de dansschool van Lucia Marthas. Verder zien we in de jury Bram Krikke, Bulletje en Stefan de Vries. En voor iedereen die in de jaren 90 is opgegroeid: wat fantastisch om de stem van Bulletje weer eens te horen!