Coverafbeelding Rob De Nijs - De Donder Rolt
  • Statistieken
  •   5 wkn Tipparade
  •   1996

Artiestinformatie

Geboortedatum   26-12-1942
Land   Nederland

Na het winnen van een talentenjacht mag Rob de Nijs zijn derde single, Ritme Van De Regen, bij Philips maken, met zijn begeleidingsband. Het wordt in het voorjaar van 1963 een grote hit. Binnen korte tijd groeit De Nijs uit tot het Nederlandse equivalent van Cliff Richard. Daarna volgen nog enkele hits van voor het Top 40-tijdperk.

Na wat mindere jaren komt hij in 1968 terug als acteur. Hij speelt in Oebele met o.a. Wieteke van Dort, Willem Nijholt, Ab Hofstee en Marjan Berk. De muziek is van Joop Stokkermans. Daarna volgt Kunt U Mij De Weg Naar Hamelen Vertellen, Meneer?, waarin hij de hoofdrol speelt van Bertram Bierenbroodspot.

Het lied Jan Klaassen De Trompetter is de eerste single waarmee Rob de Nijs in 1973 zijn comeback maakt in platenland. Het zijn producties van Boudewijn de Groot en Lennaert Nijgh die De Nijs naam bezorgen als albumartiest. De single Dag Zuster Ursula levert De Nijs in september zelfs een top 3-hit op en zijn nummers uit deze periode groeien uit tot klassiekers van de Nederlandse popmuziek, zoals Malle Babbe.

In 1980 verschijnt het album Met Je Ogen Dicht en het betekent Robs definitieve doorbraak. De plaat verkoopt 230.000 exemplaren en is de best verkochte elpee van het jaar. De single Alleen Is Maar Alleen is een compositie van David Gates van Bread. In 1985 scoort Rob zijn grootste hit uit zijn carrière tot dan toe met Alles Wat Ademt.

Dat succes wordt overtroffen in 1996. Het album De Band, De Zanger En Het Meisje verschijnt, waarvan de single Banger Hart de eerste nummer 1-hit betekent in Robs inmiddels 35-jarige carrière. De single is geen bewerking van een bekend stuk, maar door Spargo-zanger Ellert Driessen voor hem op maat geschreven. Het album haalt platina.

Het singlesucces nam daarna weer af, maar zijn tournees trokken nog steeds volle zalen. Op 17 september 2019 liet hij weten eind 2021 te gaan stoppen met optredens, omdat bij hem de ziekte van Parkinson was vastgesteld. Op 13 maart 2020 was hij gast bij De Wereld Draait Door en sinds lange tijd weer op tv. Hij zong daar 2 nieuwe songs van zijn laatste cd Niet Voor Het Laatst.


Songtekst

Half vier in de morgen
Is 't al zo laat
Hij loopt haastig naar z'n auto
In een uitgestorven straat

Regendruppels op de voorruit
D'r hangt storm in de lucht
Op de vlucht uit een motel
De bekende weg terug

En de donder rolt,
En de donder rolt

Alle lichten branden
In een huis daar ver vandaan
Zij wacht bij de telefoon
Met een vale duster aan

Kon ze maar geloven
Dat ze zich vergist
En dat 't door de storm komt
Dat hij 'r nog niet is

En de donder rolt,
En de donder rolt

En de donder rolt
En de bliksem kraakt
En de liefde brandt
Waar zij wordt geraakt.
En de storm raast door
De maat is vol,
Diep in haar hart
Waar de donder rolt

Ze staat al bij de voordeur
Als hij 't pad op rijdt
Gooit zich in zijn armen
Al haar angst ten spijt

Maar in de wind drijft 'n vreemd parfum
'n Geur die aan hem kleeft
De bliksem licht haar ogen op
En hij weet dat zij 't weet

En de donder rolt,
En de donder rolt

En de donder rolt
De bliksem kraakt
En de liefde brandt
Waar zij wordt geraakt.
En de storm raast door
De maat is vol
Diep in haar hart
Waar de donder rolt

Songinformatie

Trivia

De Donder Rolt is een Nederlandstalige versie van The Thunder Rolls, een nummer van de Amerikaanse zanger Garth Brooks uit 1990.
ArtiestRob De Nijs
Lengte 03:28
Platenlabel EMI
Catalogusnr 7243 8 72118 2 7


Positieverloop