Toen Op 1: Angel Of Mine

- Toen op 1

 Frank Duval
Toen Op 1: Angel Of Mine

Dat politie- en detectiveseries het altijd goed doen op televisie is bekend. Series als Flikken en Baantjer hebben uitstekende kijkcijfers weten te realiseren en de basis voor dat succes ligt misschien wel in de jaren zeventig met series als Kojak, Tatort, Der Alte en Derrick.

Sinds 1974 is de serie Derrick te zien bij de ZDF met Horst Tappert in de hoofdrol. De serie, die later door de TROS op de Nederlandse televisie werd gebracht, kreeg totaal 281 afleveringen en stopte op het moment dat hoofdrolspeler Tappert het, op 75-jarige leeftijd, wel genoeg vond. Een idee om zijn helper, Fritz Wepper in de rol van Harry Klein, de serie verder te laten dragen viel niet in goede aarde. In 1998 was de laatste aflevering van de serie te zien en daarin zou Stephan Derrick om het leven komen. Dat plan stuitte op weerstand bij Tappert zelf waarna hij bij het slot een promotie kreeg naar Europol, de samenwerkende politieorganisatie van Europa.

Het themanummer van de serie is geschreven door Les Humphries die het nummer op zijn beurt componeerde met Christian Bruhn. Voor ruim honderd afleveringen was Frank Duval verantwoordelijk voor de muziek. De in Berlijn geboren componist begon zijn muzikale loopbaan als schlagerzanger. Zo vormde hij eind jaren vijftig met zijn zus, Maria, een duo. Ook speelde hij in verschillende musicals, waaronder My Fair Lady, en deed hij werk als acteur. In de jaren zeventig legt hij zich meer toe op het schrijven en componeren van filmische muziek. Zijn eerste succes scoort hij als hij in 1977 een aflevering van Tatort van muziek mag voorzien. Daarna volgde ook de serie Derrick waar hij meer dan 200 nummers voor schreef.

In 1980 schrijft hij, samen met zijn vrouw Kalina Maloyer, het nummer Angel Of Mine voor de 77e aflevering van Derrick. Waar de muziek normaal gesproken een ondergeschikte rol had in de serie was dat in deze aflevering anders. Dat viel het publiek ook op en al snel ontstond er grote vraag naar het nummer. Het resultaat, want Telefunken beantwoordde de vraag met het uitbrengen van het lied, was een nummer 1-hit in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk.

In Nederland moest het publiek nog ruim een half jaar wachten op aflevering 77 want de TROS liep een tijdje achter op het Duitse uitzendschema. Ook in ons land waren de reacties rond het nummer positief en begin mei wist Frank Duval ook in de Top 40 de eerste plaats te bereiken. In 1986 volgt met It Was Love, een duet met zijn vrouw Kalina, nog een tweede Top 40-hit. Duval is in 1994 ook zelf daadwerkelijk te zien als acteur in de 239e aflevering van de serie met de titel Der Schl├╝ssel.