Toen Op 1: Don’t Speak

- Toen op 1

 No Doubt
Toen Op 1: Don’t Speak

No Doubt had een lange aanlooptijd voordat het succes kwam. Don’t Speak wist de Top 40 zes weken aan te voeren.

John Spence begint met Eric en Gwen Stefani in 1986 de groep Apple Core. Tijdens een van de bezoeken was ook Tony Kanal in het publiek en hij was zo onder de indruk dat hij zich aanbood als bassist van de band. In het diepste geheim maakte hij toen al afspraakjes met haar maar vertelde dat aan niemand omdat het niet netjes was te rommelen in de gelederen van een band. Eind 1987 wordt de groep opgeschrikt door de zelfmoord van John Spence, een paar dagen voordat ze zouden optreden voor een aantal personen uit de muziekindustrie. De groep besloot te stoppen maar kwam na een paar weken weer bij elkaar. Zo ontstond No Doubt rond zangeres Gwen Stefani, gitarist en toetsenist Tom Dumont, bassist Tony Kanal en drummer Adrian Young. In 1991 werken ze aan een album dat ze in eigen beheer wilden uitbrengen. Ondertussen werd er al gesproken over de groep, vooral vanwege de manier waarop Gwen Stefani haar publiek bespeelde. No Doubt wordt een van de eerste bands bij platenlabel Interscope waar in 1992 het debuutalbum No Doubt verschijnt. Van dat album wordt alleen Trapped In A Box, zonder veel resultaat, als single uitgebracht. Het geld voor de bijbehorende video, zo’n 5.000 dollar, betaalden ze uit eigen zak. Interscope leverde weinig ondersteuning en alles dat No Doubt wist te bereiken had de groep zelf voor elkaar weten te boksen.

Het tweede album, The Beacon Street Collection, is opgenomen in een thuisstudio. Ondertussen werd in grotere studio’s al gewerkt aan het album Tragic Kingdom waarmee de band later wereldwijd zou doorbreken. Van het album werden Just A Girl en Spiderwebs de eerste singles voordat Don’t Speak werd uitgekozen.

Gitarist Tom Dumont vertelt dat er veel verhalen schuil gaan achter de totstandkoming van Don’t Speak. Hij laat weten dat Eric, de broer van Gwen, het overgrote deel van het nummer had geschreven voordat het in handen kwam van No Doubt. Daarna kriebelde Gwen wat verder met de tekst om het meer eigen te kunnen maken. Muzikaal werd er veel veranderd en er ontstond een compleet ander nummer. “Er bestaat een eerdere versie van het nummer met compleet andere coupletten”, zo onthult hij in gesprek met Complex. Die versie is voor Dumont prachtig maar daarin klinkt te veel een jazzstijl die niet paste.

In 2004 verschijnt het eerste solo album van Gwen Stefani waar No Doubt op dat moment laat weten voor onbepaalde tijd een pauze te gaan nemen. In 2012 verschijnt het zesde album waarvan Settle Down, na ruim acht jaar afwezigheid, ook de kortstondige terugkeer van No Doubt in de Top 40 betekent.