Toen Op 1: Funkytown

- Toen op 1

 Lipps, Inc.
Toen Op 1: Funkytown

Lipps, Inc. scoorde in ons land slechts één hit. Met Funkytown was het wel meteen raak want de track stond drie weken op nummer 1.

Cynthia Johnson is sinds 1972 zangeres bij de band Flyte Tyme, een naam die ze ontlenen aan een nummer van Donald Byrd. In de band spelen onder meer Jimmy Jam en Terry Lewis. Flyte Tyme bleef een hobbyproject want Cynthia had in die tijd een baantje als secretaresse. In de weekenden speelden ze vooral in clubs in Minneapolis en ook Prince zag de groep geregeld spelen. In 1981 wordt de naam van de groep aangepast naar The Time. Cynthia Johnson is dan al vervangen door de nieuwe leadzanger Alexander O’Neal. Op aanraden van Prince worden drummer Morris Day en gitarist Jesse Johnson toegevoegd aan de groep. Morris Day zou later de nieuwe zanger worden als Alexander O’Neal opstapt om solo aan de slag te gaan. Verschillende muzikanten uit The Time werkten later nog samen met Prince.

Cynthia Johnson, die in 1976 werd uitgeroepen tot Miss Black, verruilde Flyte Time al vroegtijdig voor Lipps Inc. als ze gevraagd wordt door Steven Greenbank. Hij had inmiddels al wat filmmuziek gemaakt, speelde in bandjes en was de helft van het duo Atlas & Greenberg. Steven was eigenaar van een eigen drive-in show en wist dus, als geen ander, welke muziek er populair was op de dansvloer. Zo werkte hij, met een groep studiomuzikanten, aan het nummer Rock It. Johnson was de geschikte zangeres en zo ontstond Lipps Inc.

In 1979 wordt Rock It als eerste single uitgebracht en aangevuld met slechts drie andere nummers is Mouth To Mouth het debuutalbum van de groep. Funky Town werd een nummer 1-hit in de Verenigde Staten en in de Top 40 en kwam tot nummer 2 in het Verenigd Koninkrijk. In korte tijd gingen er twee miljoen singles van Funky Town over de toonbank. Cynthia bleef met Lipps Inc. vooral achter de schermen actief. Zo is er nooit een clip bij het nummer gemaakt en ook deed ze geen optredens. Zo kwam het dat het nummer bij Toppop slechts in een playback-versie werd gebracht door een groep danseressen. Die danseressen waren Doris D. And The Pins die nog geen jaar later zelf een nummer 1-hit zouden scoren met Shine Up.

Later in 1980 verscheen er met Pucker Up een tweede album van Lipps Inc. De openingstrack van het album, How Long, is een cover van het nummer van de Britse band Ace die er in 1974 mee in de Tipparade stond en er een jaar later een Amerikaanse top 3-hit mee wist te scoren. De versie van Lipps Inc. bleef in 1980 steken in de Tipparade. Cynthia Johnson stopte na het derde album Designer Music en werd vervangen door Melanie Rosales en Margie Cox. Lipps Inc. stopt in 1985. Cox maakte daarna verschillende nummers met Prince en schreef ook muziek voor anderen, waaronder voor Paula Abdul.

Heb je de smaak te pakken? Dan hebben we hier nog veel meer smakelijke Disco-hits.