Toen op 1: Galantis

- Toen op 1

 Galantis
Toen op 1: Galantis

Eigenlijk hadden de twee mannen achter Galantis een hele andere muzikale achtergrond maar bleken ze in hun samenwerking uitmuntend te zijn.

Zo is Christian Karlsson bijvoorbeeld een van de drie leden van de Zweedse indieband Miike Snow. Linus Eklöw timmerde in die tijd aan de weg als Style Of Eye en schreef en produceerde voor Charli XCX. De twee komen elkaar in 2007 tegen in een studio in Stockholm als Christian aan Linus vraagt of hij niet wat van zijn kwaliteiten zou willen loslaten op Animal, een track die hij met Miike Snow had gemaakt. De twee werkten daarna samen in de studio en van het een kwam het ander: “Hij is een geweldige programmeur en kan als geen ander schilderen met geluiden”, zo is te lezen in de biografie van Galantis.

In de tijd die ze samen in de studio spendeerden was er een bijzondere energie waarbij veel ideeën werden geboren. “Muziek die toen eigenlijk nog niet werd gemaakt. We hielden van de dancewereld en wilden er ook graag deel van uitmaken, ook omdat we het gevoel hadden dat veel nummers echt een goede basis in songwriting misten. Daar konden wij, op onze beurt, het verschil maken.” Toch kwam het pas in 2013 tot een daadwerkelijke eerste release. Waar ze eerst vooral muziek programmeerden in digitale programma’s besluiten ze het anders aan te gaan pakken door nu juist eerst nummers te componeren op gitaar of piano en op die basis bouwen ze daarna de nummers op. “We houden de nummers eerst naakt en pas als we het gevoel hebben dat we op de goede weg zitten dan gaan we het een beetje aankleden om te kijken hoe dat voelt”, zo beschrijft Christian de aanpak.

Niet veel later tekenen ze een contract bij Big Beat. Daar verschijnt in het voorjaar van 2014 hun eerste ep, Galantis. Voordat het debuutalbum Pharmacy verschijnt brengen ze in oktober van 2014 de track Runaway (U & I) uit, een van de ruim zestig nummers die er op dat moment op de plank lagen. “We zijn eigenlijk altijd aan het schrijven. Inmiddels hebben we zoveel spullen om de nummers mee aan te kleden dat we ons vooral concentreren op de start van het schrijfproces. Ik heb inmiddels meer ervaring in dat schrijven gekregen waar Linus dat nu juist heeft in het dj’en. Dus als ik ooit eens twijfel over een ‘beat’ of een ‘drop’ dan kan ik hem altijd om advies vragen. Andersom doet hij dat weer bij akkoorden of melodieën”, zo vertelt Christian aan WeGotThisCovered.

Na Runaway (U & I) liet een volgende hit dik een jaar op zich wachten waar ze zich ondertussen in de DJMag Top 100 wisten op te werken tot nummer 39. No Money verscheen eind maart van 2016 als voorloper van het tweede Galantis-album The Aviary en kwam in de Top 40 tot nummer 5. Daarna wist het Zweedse duo met Love On Me en Girls On Boys nog twee bescheiden hits te scoren.