Toen op 1: Holiday In Spain

- Toen op 1

 Bløf
Toen op 1: Holiday In Spain

Voor het eerst prijkt er aan de top van de Nederlandse Top 40 een hit met zowel Nederlandstalige als Engelstalige stukken.

Bløf speelt in eerste instantie covers waarna ze in 1995 ook Nederlandstalig materiaal op het debuutalbum Naakt Onder De Hemel zetten, een album dat ze in eigen beheer uitbrengen. Twee jaar later volgt het album Helder met daarop Liefs Uit Londen dat de grote doorbraak voor de Zeeuwse band wordt. Van het derde album Boven volgt dan in de zomer van 1998 de eerste top 10-hit Harder Dan Ik Hebben Kan. Zanger Paskal Jakobsen beschrijft de periode van het begin met de gevoelens van verliefdheid. Een tijd waarin alles nieuw, groots en bijzonder was.

In 2001 wordt Bløf getroffen door het noodlot. De band gaf op 15 januari een concert in Ahoy en maakte daarna een tweede ronde langs de Nederlandse theaters. Op 17 maart zou de band optreden in Schiedam maar op de middag voor dat optreden overleed drummer Chris Götte bij een motorongeluk net buiten Middelburg. De registratie van het Ahoy-concert wordt nog uitgebracht voordat Bløf met de nieuwe drummer Norman Bonink het vijfde album Blauwe Ruis opneemt. Het album wordt opgedragen aan Chris en een aantal nummers gaan ook over hem, waaronder de Top 40-hit Dichterbij Dan Ooit.

De Counting Crows begonnen net iets eerder dan de Zeeuwse band. Adam Duritz had tot 1991 gespeeld in de groep The Hymalayans en startte met gitarist David Bryson een nieuwe band. In 1993 verschijnt hun debuutalbum August And Everything After waarvan Mr. Jones een jaar later de Tipparade wist te bereiken. Pas in 2003 volgt de eerste Top 40-hit met Big Yellow Taxi dat in eerste instantie een verborgen track is op het vierde album Hard Candy. Counting Crows maakte de versie van de Joni Mitchell-hit uit 1970 samen met Vanessa Carlton en wist er in ons land nog succesvoller mee te zijn dan het origineel. Op Hard Candy staat ook Holiday In Spain dat als vijfde single werd uitgebracht. Voor de Nederlandse markt werd, op aangeven van Universal Music, een opname uitgebracht met daarop ook de Nederlandse teksten van Peter Slager. De twee bands doken op 9 maart de studio in om de nieuwe uitvoering op te nemen. Bløf kreeg later een persoonlijk compliment van de Counting Crows. De groep stelde dat de versie van de Zeeuwse band ‘meer Counting Crows klonk’ dan wat ze zelf had opgenomen. De dag na de opname stonden de twee bands op het podium in Ahoy om het samen te spelen tijdens het concert van de Counting Crows.

Holiday In Spain zorgt in de Top 40 ook voor een primeur want een hit waarin het Engels en het Nederlands gecombineerd worden wist nog niet eerder de eerste plaats te bereiken.

Deze maand scoorde BLØF via Horizon de 40e Top 40-hit. Meer daarover lees je hier

Alles over de nummer 1-hits in de Top 40 vind je in het boek 800x Top 40 Nummer 1