Toen Op 1: I Just Called To Say I Love You

- Toen op 1

 Stevie Wonder
Toen Op 1: I Just Called To Say I Love You

Als 11-jarige zingt Stevie Wonder het nummer Lonely Boy, een liedje dat hij zelf heeft geschreven, voor Ronnie White. Die was direct onder de indruk en besloot Stevie voor te stellen aan Berry Gordy, de baas van Motown.

Meteen mocht Wonder zijn handtekening plaatsen onder een contract voor vijf jaar waarbij alle opbrengsten van de muziek in een speciaal fonds kwamen dat in zijn 22e levensjaar beschikbaar zou komen. Stevie en zijn moeder kregen een wekelijkse vergoeding van tweeëneenhalve dollar en ook werd er een privé-onderwijzer toegewezen om hem les te geven tijdens optredens. In 1963 maakt hij zijn debuut in de Amerikaanse hitlijst met Fingertips Part 2, dat drie weken op de eerste plaats stond.

In Nederland maakt hij zijn Top 40-debuut op 17-jarige leeftijd met Blowin’ In The Wind dat direct een top 10-hit wordt. In 1970 is Signed, Sealed, Delivered I’m Yours het eerste nummer dat hij ook zelf produceert. Het nummer markeert ook het moment dat hij in het huwelijksbootje stapt met Syreeta Wright. De single blijft in ons land steken in de Tipparade maar zou later, in 2003, alsnog een hit worden in een samenwerking met Blue en Angie Stone. Daarmee was zijn dertigste en laatste Top 40-hit een feit.

In 1984 is I Just Called To Say I Love You de 21e Top 40-hit voor Stevie Wonder. Hij schreef en produceerde het nummer helemaal zelf en bespeelde ook alle instrumenten die te horen zijn. Het nummer werd het grootste succes dat hij in ons land wist te scoren. Samen met Gary Olazabal maakte hij de soundtrack voor de film The Woman In Red, waarop hij slechts een nummer (It’s More Than You) niet zelf schreef. Op het album staan twee nummers met Dionne Warwick. Zij was gevraagd de muziek te selecteren en stelde Wonder op haar beurt weer voor als producer van het album. I Just Called To Say I Love You werd onderscheiden met een Oscar voor beste song. De clip bij het nummer, waarin Wonder te zien is met een telefoon aan zijn oor, is opgenomen in de Rotterdamse Ahoy. Het refrein voor het nummer schreef hij op 16 juli 1976, een datum die hij nog exact wist vanwege een bezoek aan zijn moeder. Dat moment bleek cruciaal nadat hij werd aangeklaagd door twee schrijvers die het nummer Hello It’s Me, I Just Called To Say in september van datzelfde jaar lieten horen aan Stevie. Een van de aanklagers was Lee Garrett met wie hij ook Signed, Sealed, Delivered I’m Yours schreef. In mei 1986 besloot hij zijn aanklacht te laten vallen waarna in 1990 ook de andere aanklager, Lloyd Chiate, zijn zaak verloor. Vanwege de rechtszaak keek ook de Oscar-commissie naar de onderscheiding omdat alleen nummers die specifiek voor een film zijn geschreven in aanmerking komen voor de filmprijs. Uiteindelijk werd besloten dat de onderscheiding bij Wonder moest blijven.