Toen Op 1: I'm On Fire

- Toen op 1

 Bruce Springsteen
Toen Op 1: I'm On Fire

Bruce Springsteen liet drie weken verstek gaan tussen twee verschillende nummer 1-hits. Bijzonder maar niet uniek want al in mei van 1965 wisten de Beatles zichzelf te vervangen op de eerste plaats.

Dancing In The Dark was een van de laatste nummers die Springsteen opnam voor zijn album Born In The U.S.A. waar I’m On Fire juist een van de eerste was in 1982. Hij was in de studio aan het werk met een melodie en teksten voor een nummer, Spanish Eyes. Tijdens een improvisatie ontstond I’m On Fire, een nummer waarop door Bruce ook voor het eerst gebruik werd gemaakt van de synthesizer. Feitelijk had het nummer in 1982 al kunnen verschijnen op het zesde album van Springsteen, Nebraska, maar uiteindelijk werd besloten het nog even op de plank te laten liggen.

In de clip is ook Bruce Springsteen voor het eerst te zien. De vrouw die uit een witte auto stapt wordt door producer Maggie Renzi bewust niet in beeld gebracht. Wel sprak ze zelf haar stem in. Het feit dat een act met twee singles tegelijkertijd in de top 3 stond was niet uniek. Zo hadden The Beatles dat al tien keer eerder weten te presteren en wisten ook Herman’s Hermits, The Kinks, Simon & Garfunkel, Mud en Olivia Newton-John dat voor elkaar te krijgen. Bruce Springsteen was daarbij wel de eerste solo zanger die dat presteerde met I’m On Fire en zijn vorige nummer 1-hit Dancing In The Dark. Ook op het vlak van de meeste gelijktijdige hits in de top 10 werd hij de eerste solo zanger. Naast I’m On Fire en Dancing In The Dark stond Springsteen namelijk ook nog twee weken met Born In The U.S.A. in de top 10. Tot 1985 hadden alleen The Beatles in twee weken met drie gelijktijdige hits in het bovenste kwart van de hitlijst gestaan. Later zouden ook Sandra van Nieuwland en Justin Bieber die prestatie leveren. Bieber slaagde er uiteindelijk zelfs twee keer in.

Het album Born In The U.S.A. bevatte, naast de twee nummer 1-hits, nog drie Top 40-hits. Van het album werden ruim 30 miljoen exemplaren verkocht. De hoes bij het album zorgde voor flink wat speculaties. Zo ging het gerucht dat Springsteen, die van achteren te zien is in spijkerbroek, aan het plassen is tegen de Amerikaanse vlag. Spijkerbroekenfabrikant Levi’s profiteerde van de foto op de hoes want in de succesperiode van het album was een duidelijke toename van de omzet te zien. Bruce Springsteen wist in de Top 40 totaal 19 hits te scoren. Dancing In The Dark, dat 19 weken in de lijst stond, is daarbij zijn grootste succes gebleven. In het voorjaar van 2019 brengt hij met Western Stars zijn negentiende studioalbum uit. De eerste single van dat album, Hello Sunshine, blijft steken in de Tipparade.

Deze en andere 80's hit vind je in onze 80's Playlist die je kunt beluisteren via Spotify bij Top 40 Hitdossier.