Toen Op 1: Making Your Mind Up

- Toen op 1

 Bucks Fizz
Toen Op 1: Making Your Mind Up

Na Puppet On A String (van Sandie Shaw, in 1967), Après Toi (van Vicky Leandros, in 1972) en Save Your Kisses For Me (van Brotherhood Of Men, in 1976) staat er in 1981 voor de vierde keer een winnend nummer van het Eurovisiesongfestival op de eerste plaats van de Top 40.

Het zou in 1982 via Nicole meteen nog een keer gebeuren maar daarna pas weer in 2019 via Arcade van Duncan Laurence. Het Eurovisiesongfestival bracht ondertussen ook Cliff Richard twee keer bovenaan de Nederlandse hitlijst met Congratulations (uit 1968) en Power To All Our Friends (uit 1973) maar die bewuste inzendingen kwamen niet als winnaars uit de bus.

Andy Hill en John Danter schreven Making Your Mind Up al bewust met de intentie om mee te doen aan de Britse voorronde van het Eurovisiesongfestival. Nicola Martin, de vriendin van Hill, was al een geschikte zangeres en zong de eerste demo in. Nicola stelde ook voor om Mike Nolan, met wie ze al eerder had gezongen, te vragen. Nadat ook Cheryl Baker, Bobby G en Jay Aston bij de groep waren gekomen besloot Nicola niet met Bucks Fizz mee te doen maar samen met Andy Hill als Gem een gelijktijdige poging te doen met het nummer Have You Ever Been In Love. Gem eindigde als vierde van acht deelnemers waar Bucks Fizz met afstand werd uitgekozen als de Britse inzending voor het festival dat in 1981 in Dublin werd gehouden na de overwinning van Johnny Logan in het voorafgaande jaar.

De winst op het Eurovisiesongfestival was nipt voor Making Your Mind Up. Dat kwam vooral ook door de slechte uitvoering van de Britse groep op het podium die onzuiver was. Ook zou de groep gevormd zijn voor het uiterlijk vertoon en niet zo zeer vanwege de zangkwaliteiten van de leden. Tijdens de uitvoering trokken de mannelijke leden de kleding van het lijf van de zangeressen en dat aspect zou mogelijk net doorslaggevend geweest kunnen zijn in de eindscore. Er bleef namelijk een marge van vier punten over op Lena Valatis die met Johnny Blue voor Duitsland tweede werd. Lange tijd deed ook de Franse inzending van Jean Gabilou (met Humanahum) nog mee voor de eindzege.

Andy Hill en zijn vrouw hadden zich, na het succes in Dublin, voorgenomen dat Bucks Fizz niet slechts een groep moest blijven die meedeed aan het Eurovisiesongfestival. De opvolger, Piece Of The Action, lag echter mijlenver verwijderd van het geluid dat ze eerder hadden gebracht. De single bleef steken in de Tipparade en niet veel later verscheen het titelloze debuutalbum. Nederland ging pas opnieuw overstag voor Bucks Fizz met de release van het tweede album Are You Ready. Dat gebeurde via Land Of Make Believe dat in het voorjaar van 1982 de tweede nummer 1-hit voor de groep werd.