Toen Op 1: One (Your Name)

- Toen op 1

 Swedish House Mafia
Toen Op 1: One (Your Name)

Axwell, Steve Angello en Sebastian Ingrosso waren sinds eind jaren negentig actief als solo dj’s.

De laatste twee kenden elkaar al uit de kindertijd tijdens het opgroeien in de straten van Stockholm. Axwell wist in 2006 als eerste de Top 40 te bereiken met Feel The Vibe. Sebastian Ingrosso deed dat in 2009 via een samenwerking met Steve Angello, David Guetta en Chris Willis op Everytime We Touch. Inmiddels staan Axwell, Steve en Sebastian ook samen op het podium en worden ze veelvuldig vergezeld door Eric Prydz. In 2007 worden ze voor het eerst genoemd als Swedish House Mafia, een naam die ze een jaar later officieel aannemen als act. Eric Prydz besluit dan terug te treden omdat hij liever alleen in de studio werkt en de controle over muziek niet graag uit handen geeft.

In 2009 verschijnt de track Leave The World Behind, een nummer van het drietal waaraan ook Laidback Luke en Deborah Cox meewerken. Het nummer wordt op dat moment nog niet toegeschreven aan de Swedish House Mafia. Dat gebeurt pas bij de eerste release in de zomer van 2010 met One. De teksten van het nummer zijn geschreven door Pharrell Williams en werden een jaar eerder al opgenomen in Australië. Toen was het nog de bedoeling dat de teksten op een ander nummer zouden worden gebruikt: “We deden een poging nadat Axwell zich boos maakte op de melodie. Het is een beetje retro; de vocalen opknippen en er een complete dancetrack van maken.”

De Swedish House Mafia liet het nummer voor het eerst horen tijdens het Ultra Music Festival in Miami. Niet veel later lekte het nummer uit via een Tsjechische website. “Ik heb geen idee waar ze het vandaan hebben. Het is allemaal verwarrend maarja… nu is het uit”, zo vertelde Steve Angello niet veel later. De track werd vervolgens als One redelijk snel uitgebracht en Angello kwam tot de ontdekking dat Dirty South het nummer had gedraaid en dat iemand uit Montreal de set had opgenomen. “Daarna moesten we het wel uitbrengen.”

Tussen 2010 en 2013 scoorde de Zweedse groep vijf Top 40-hits. De groep kondigt dan al aan dat ze in 2013 gaan stoppen. Axwell & Ingrosso scoort daarna als duo, tussen 2015 en 2018, vijf hits voordat duidelijk wordt dat de Swedish House Mafia weer terugkeert op het podium. Daarbij doen ze drie shows in Stockholm voordat ze in de zomer op een groot aantal festivals draaien. Hoewel er dan ook wordt gesproken over nieuwe releases brengt Swedish House Mafia geen muziek uit.