Toen op 1: Rondo Russo

- Toen op 1

 Berdien Stenberg
Toen op 1: Rondo Russo

Rondo Russo is de zesde instrumentale nummer 1-hit in de Top 40 en de tweede die een klassiek nummer als basis heeft.

Mozart’s 40e symfonie, die hij in het jaar 1788 voltooide, werd deels door Waldo de los Rios bewerkt en als Mozart Symphony No. 40 in G Minor KV 550 (First Movement) de eerste klassieke nummer 1. Rondo Russo is gebaseerd op Flute Concerto in E Minor, dat door Saverio Mercadente ergens rond 1810 werd gecomponeerd tijdens zijn studie aan het conservatorium in Napels. Later zou de Italiaan vooral furore maken met zijn opera’s. In 1840 werd hij de directeur van het conservatorium waar hij dertig jaar eerder studeerde. In 1862 werd hij blind maar bleef wel tot zijn dood in 1870 les geven. Rondo Russo werd later in de 19e eeuw bewerkt door de Franse componist Michel Jardini.

Berdien Stenberg volgde aan het conservatorium in Den Haag een klassieke fluitopleiding. Ondertussen deed ze geregeld koffie- en schoolconcerten maar deinsde ze er ook niet voor terug om haar kwaliteiten te laten horen in een park of op een station. Eind jaren zeventig was ze geregeld te zien met violiste Judy Schomper die in 1977 aan de wieg stond van de akoestische groep Flairck. Met Berdien Stenberg maakte ze in 1980 het album Secret Gardens. Ruud Jacobs produceerde dat album en zag wel wat in een modernere sound. Dat leidde uiteindelijk tot Rondo Russo waarmee ze een succesvolle brug sloeg tussen het klassieke en populaire genre. In 1984 kwam er nog een bescheiden vervolg in de Top 40 via Vivace. In de jaren die volgden stond ze in iconische zalen als de Londense Royal Albert Hall en het Amsterdamse Concertgebouw en leverde ze verschillende albums af, waarbij ze ook met Jaap van Zweden, James Last en Richard Clayderman samenwerkte. Later kiest Berdien Stenberg bewust voor het gezinsleven en ook neemt ze voor het CDA plaats in de gemeenteraad van Almere waar ze later voor de partij plaatsvervangend fractievoorzitter is. Namens de ChristenUnie is ze daarna bijna twee jaar wethouder. In 2014 keert Stenberg terug met de theatervoorstelling ‘Fluitend door het leven’ en het boek ‘Hallo allemaal, m’n moeder die is kaal’ waarin ze schrijft over hoe ze is omgegaan met borstkanker. In december van dat jaar gaf ze een serie kerstconcerten die werden ondersteund met een speciaal kerstalbum.

Met pianiste Rie Tanaka en cellist Roeland Duijne vormt ze het trio The Classical Company dat toegankelijke klassieke muziek op het repertoire heeft staan.