Toen Op 1: ’T Is Weer Voorbij Die Mooie Zomer

- Toen op 1

 Gerard Cox
Toen Op 1: ’T Is Weer Voorbij Die Mooie Zomer

We zitten er nog middenin… de zomer. Maar er komt altijd weer een einde aan, zo liet Gerard Cox ons aan het einde van 1973 weten.

Na een loopbaan als onderwijzer raakte Gerard Cox steeds meer bekend bij het grote publiek. Hij brengt verschillende singles uit zoals Spinnetje, Jacqueline en De Ballade Van De Zwijgende Zaag voordat hij als cabaretier op de planken komt te staan. In 1966 sluit hij zich aan bij Lurelei waar ook Marjan Berk, Jasperina de Jong en Rogier van Otterloo actief waren. Met die laatste zou hij ook op zijn nummer 1-hit ’T Is Weer Voorbij Die Mooie Zomer samenwerken voor het arrangement en de orkestleiding.

Met zijn werk zoekt Gerard Cox geregeld de grens op. Zo krijgt hij een proces-verbaal voor het nummer Arme Ouwe vanwege het beledigen van de koningin, noemt hij de Amerikaanse president Nixon een moordenaar en zingt hij in 1970 het lied Ajax Is Dood…! als Feyenoord de Europacup wint. Die laatste controverse betreurt hij achteraf en noemde hij een ‘jeugdzonde’ als hij erkent daarmee veel personen onnodig te hebben gekwetst.

In 1972 maakt hij met 1948 – Alone Again (Naturally) een sfeervolle single gebaseerd op de Top 40-hit van Gilbert O’Sullivan die er in het voorjaar mee op nummer 21 kwam. Die prestatie weet hij met zijn cover, aan het einde van het jaar, precies te evenaren. Een klein jaar later verschijnt ’T Is Weer Voorbij Die Mooie Zomer, gebaseerd op City of New Orleans. Met dat nummer kwam schrijver Steve Goodman zelf, in 1972, op nummer 113 in de Verenigde Staten. Eerder stond de uitvoering van Arlo Guthrie op nummer 18 in de Billboard Hot 100. Cox liet zich voor zijn vertaling, die hij in het Franse Compiègne schreef, inspireren door de bewerking van Joe Dassin. De Franse zanger, die zelf in 1969 een hit had gescoord met Les Champs-Elysees, vertaalde het op zijn zesde studioalbum Joe in Salut Les Amoureaux.

Gerard Cox was heilig overtuigd van de kans van slagen van ’T Is Weer Voorbij Die Mooie Zomer nummer maar CBS, was erg terughoudend. Hij vertelde in 1988 dat die er dan ook maar nauwelijks geld in durfde te steken. Onterecht, zo bleek later want achter Huilen Is Voor Jou Te Laat (van Conny en De Rekels) en Manuela (van Jacques Herb) staat het nummer in de top 3 van meest succesvolle Nederlandstalige hits uit de jaren zeventig. In totaal staat Gerard Cox met vier singles in de Top 40 met Die Laaielichter (in 1987) als laatste succes.

In 2012 staat de melodie van ’T Is Weer Voorbij Die Mooie Zomer opnieuw in de Tipparade als Wilfred Genee en Johan Derksen met Nederland Is Helemaal Oranje een nummer maken ter gelegenheid van het Europees Kampioenschap voetbal dat in Polen en Oekraïne wordt gespeeld.