Toen Op 1: Take My Breath Away

- Toen op 1

 Berlin
Toen Op 1: Take My Breath Away

In het najaar van 1986 werd de Top 40 opgesierd door het liefdesthema van de bioscoopfilm Top Gun.

In het najaar van 1986 werd de Top 40 opgesierd door het liefdesthema van de bioscoopfilm Top Gun. Op menig meisjeskamer was Tom Cruise terug te vinden. Zorgvuldig op de muur geplakte foto’s maakten hem tot tieneridool nadat hij eerder in films als Endless Love, Taps en The Outsiders te zien was geweest. Zijn grote succes kwam echter met Top Gun waarin hij de rol van straaljagerpiloot Maverick speelde. “Zelfverzekerd en een harde werker”, zo beschreef hij zijn karakter uit de film.

Als eerste single bij de film werd Danger Zone van Kenny Loggins uitgebracht. In de Verenigde Staten werd het ‘Tom Cruise-effect’ al snel zichtbaar want het nummer kwam op de tweede plek van de Amerikaanse hitlijst.

Giorgio Moroder was gevraagd de filmmuziek te maken en voor het romantische thema schakelde hij Tom Whitlock in om de tekst te schrijven. Het resultaat was Take My Breath Away en werd gebruikt in een bedscène met Tom Cruise en Kelly McGillis. Origineel zat die scene niet in de film maar tijdens de eerste reviews liet het publiek doorschemeren intimiteit te missen in de film. Daarop werden beide acteurs gevraagd om terug te komen voor aanvullende opnames. Erg zichtbaar zijn Tom en Kelly in de scene niet want ondertussen was de haarkleur van Kelly veranderd en daarop werd besloten ze alleen in silhouet te laten zien.

Met Take My Breath Away benaderden Giorgio en Tom de groep The Motels om het nummer mee op te nemen. Hoewel ze een demo maakten stak platenmaatschappij Columbia er een stokje voor. Die wilden een iets bekendere band. Aldus kwam Berlin op de proppen, de band die al sinds 1978 actief was en ondertussen al een vijftal hitjes had weten te scoren in de Amerikaanse top 100. “We waren bezig met ons derde album toen producer Giorgio Moroder ons benaderde. Hij had eerder met David Bowie en Blondie gewerkt en was de soundtrack bij Top Gun aan het bouwen”, zo vertelt zangeres Terri Nunn in The Sunday Express. Moroder verkocht het als dé zomerhit van 1986.

Berlin leek eerst nog niet echt onder de indruk en de toetsenist en vaste schrijver van de band, John Crawford, vond het nummer tenenkrommend slecht. “Hij bleef zeggen dat het niet het juiste geluid was of de juiste richting voor ons als band”, waar hij er terloops ook nog maar eens op hamerde dat de groep alleen zelfgeschreven nummers moest uitbrengen. Het had er lange tijd schijn van dat hij gelijk zou krijgen want Take My Breath Away werd door de radio in eerste instantie nauwelijks opgepikt. Columbia gaf echter niet op en door die vasthoudendheid explodeerde het nummer. Take My Breath Away kreeg later een Oscar voor ‘Original Song’.