Toen op 1: The Most Beautiful Girl…

- Toen op 1

 Prince
Toen op 1: The Most Beautiful Girl…

Bijna tien jaar na Purple Rain scoort Prince zijn tweede nummer 1-hit hoewel hij zich op dat moment geen Prince meer wil noemen.

In 1993 keert hij zich tegen platenmaatschappij Warner Bros die moeilijk doet rond de release van muziek van de entertainer. Vanaf dat moment wil hij aangemerkt worden met een speciaal symbool dat de platenmaatschappij veel extra logistiek werk oplevert om iedereen te voorzien van het juiste lettertype. In de volksmond wordt Prince voortaan aangeduid met het ‘love symbol’ en benoemd als ‘The Artist Formerly Known As Prince’, ‘The Artist’ of ‘TAFKAP’. Om snel van zijn contractuele verplichtingen af te zijn brengt hij in hoog tempo muziek uit en uit frustratie van zijn creatieve beperkingen toont hij zichzelf geregeld met het woord ‘slave’ op zijn gezicht. The Most Beautiful Girl In The World werd in alle hectiek rond Prince uitgebracht via een klein Amerikaans label, Bellmark Records, dat eerder met Whoomp! (There It Is) van Tag Team al een succesje te pakken had. Prince schreef het liefdesnummer voor Mayte Garcia met wie hij in het voorjaar van 1996 zou trouwen en met wie hij in oktober zoon Amiir kreeg. Amiir overleed zes dagen na zijn geboorte aan de gevolgen van een genetische afwijking, het Pfeiffer-syndroom.

Prince werd in 2003 veroordeeld voor plagiaat nadat een Italiaanse rechter oordeelde dat het nummer een kopie was van Takin’ Me To Paradise, geschreven door Bruno Bergonzi en Michele Vicino. In 2015 worden de twee officieel medeschrijvers van het nummer. Mayte neemt zelf in 1995 ook een versie van het nummer op, The Most Beautiful Boy In The World en plaatst dat op het album Child Of The Sun dat in 1995 verschijnt. Op het nummer wordt gebruik gemaakt van dezelfde instrumentale opname. Prince scoort in 2007 zijn 40e Top 40-hit waarmee hij op dat moment de vierde mannelijke zanger ooit is die de mijlpaal in ons land weet te bereiken. Michael Jackson, Vader Abraham en André van Duin gingen de Amerikaan voor.

In 2016 wordt duidelijk dat Prince te kampen heeft met gezondheidsproblemen. Hij schrapt een aantal concerten uit zijn tournee en tegenover de media wordt verklaard dat hij de griep heeft. Tijdens een vlucht naar zijn huis in Minneapolis raakt hij buiten bewustzijn en moet een noodlanding worden gemaakt. Als hij in het ziekenhuis herstellende is besluit hij, tegen doktersadvies in, verder te vliegen naar huis. Een aantal dagen later wordt opnieuw de hulp van artsen ingeschakeld en een afspraak geregeld op 22 april. In de ochtend van 21 april 2016 moet een ambulance met grote spoed naar Paisley Park, het woon- en studiocomplex van Prince. Daar was hij eerder gevonden in een lift en bij aankomst van de medici werd vastgesteld dat hij zes uur eerder al was overleden. In juni wordt een overdosis fentanyl, een pijnstiller, als doodsoorzaak aangemerkt.