Toen op 1: Un Canto A Galicia

- Toen op 1

 Julio Iglesias
Toen op 1: Un Canto A Galicia

De Top 40 telt één Top 40-hit in het Galicisch. De hit van Julio Iglesias uit 1972 was wel goed voor goud met een week op nummer 1 in de Top 40.

Julio Iglesias wijt het feit dat hij niet als professioneel voetballer is doorgebroken aan het gebrek aan talent. Zo vertelde hij dat hij vooral moed en de juiste houding had om er een tijdje succesvol mee te kunnen zijn. Na een auto-ongeluk ging er definitief een streep door zijn sportieve ambities omdat zijn benen nooit meer de volledige kracht hebben teruggekregen. Tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis krijgt hij van een verpleegster een gitaar om de functies van zijn handen te herstellen. Toen hij wat zat te oefenen bleek dat hij beslist over muzikaal talent beschikte.

Nadat hij bij een schrijfwedstrijd met het nummer La Vida Sigue Igual wist te winnen volgde een platencontract bij de Spaanse tak van Columbia waar hij zijn eerste album, Yo Canto uitbracht. Het bracht hem in 1970 op het Eurovisiesongfestival als vertegenwoordiger van Spanje waar hij met het nummer Gwendolyne vierde van twaalf deelnemers werd. All Kinds Of Everyting van Dana werd, als inzending van Ierland, het winnende liedje op het festival dat in de Amsterdamse RAI plaatsvond. In het voorjaar van 1972 komt de grote doorbraak van Julio die met Un Canto A Galicia niet alleen een volkslied voor de Spaanse provincie maakt maar ook in verschillende Europese landen, waaronder Nederland, ook de eerste plaats weet te bereiken. Un Canto A Galicia is de enige Top 40-hit in de Galicische taal. Sindsdien toont de zanger zijn veelzijdigheid door nummers in verschillende talen uit te brengen. Uiteindelijk verkocht Iglesias een kwart miljard albums in 14 verschillende talen. Begin jaren tachtig werd hij dan ook onderscheiden voor die veeltaligheid. Opvallend genoeg laat hij tijdens een interview in 2013 met het AD weten niet in het Nederlands te willen zingen: “Ik in het Nederlands… dat zou een ramp worden”, zo zei hij. Toch heeft Julio ondertussen voldoende van onze taal geleerd want na een jarenlange relatie met Miranda Rijnsburger trouwde hij in de zomer van 2010 met het Nederlandse model.

Eind jaren zeventig, als hij met Quiereme Mucho zijn tweede nummer 1-hit weet te scoren, verhuist Iglesias naar de Verenigde Staten waar hij aan de slag gaat voor CBS. De zanger had daar nog geen succes weten te scoren maar had in Europa ondertussen al wel ruimschoots aangetoond over de kwaliteiten te beschikken. Hoewel er op de Tipparade-notering Begin The Beguine (Volver A Empezar) al wat Engels te horen is scoort hij in 1983 in de Verenigde Staten zijn eerste bescheiden succes met een Spaanstalige single Amor. Een echte hit volgt dan in 1984 via zijn duet met Willie Nelson, To All The Girls I’ve Loved Before, dan ook volledig in de Engelse taal. In de jaren die volgden maakte hij ook duetten met Diana Ross, Stevie Wonder en Dolly Parton.