Toen Op 1: Y.M.C.A.

- Toen op 1

 Village People
Toen Op 1: Y.M.C.A.

De eerste nieuwe nummer 1 in 1979 was er eentje van een bont gezelschap.

De Franse producers Henri Belolo en Jacques Morali blijken over een muzikale klik te beschikken. Laatstgenoemde startte in 1975 met The Ritchie Family. De groep scoorde in 1976 een verrassend grote hit met Best Disco In Town. Belolo en Morali verkassen naar de Verenigde Staten om daar muzikaal succes te zoeken. Morali kreeg daar al snel een demo in handen van Victor Willis. Hij herkende zijn kwaliteiten en besloot de zanger in te huren als achtergrondzanger waarna hij met hem een compleet album maakte. Hoewel er voor de eerste nummers schrijvers werden ingehuurd bleek Willis zelf ook een goed schrijver. Het debuutalbum kreeg de titel Village People en om een goed verhaal op het podium te brengen werd er via een advertentie gezocht naar een complete groep: “Gezocht… macho types. Moeten dansen en een snor hebben”, zo luidde de tekst. Zo kwamen er verschillende types in de groep, waaronder een indiaan, een cowboy, een soldaat, een bouwvakker en een motorrijder met Victor Willis, in de rol van politieman, als de leadzanger.

In 1977 mist de single San Francisco (You’ve Got Me) op een haar na de Amerikaanse top 100. Macho Man zorgde in de Verenigde Staten voor de doorbraak van de discogroep. Nederland maakte kennis met de groep via de single In Hollywood (Everybody Is A Star) dat in het voorjaar van 1978 op nummer 22 kwam. De opvolger, Y.M.C.A, werd een wereldwijde hit. Het nummer is afkomstig van het derde Village People-album Cruisin’. Victor kwam met het idee voor het nummer en moest aan Jacques zelfs uitleggen dat de Y.M.C.A. een organisatie is die Christenen steunt om zichzelf geestelijk beter te kunnen ontwikkelen. Met het uitbrengen van het nummer volgde direct een aanklacht van de Zwitserse organisatie maar uiteindelijk werd buiten de rechtszaal een schikking getroffen. Y.M.C.A. ontwikkelde zich tot een typisch thema voor de homogemeenschap. Ook het bijpassende dansje, waarbij de letters met de armen worden uitgebeeld, groeit uit tot een fenomeen. Het bewuste dansje krijgt zelfs een vermelding in het Guinness World Records Book als in 2009 44.000 mensen het nummer tegelijk dansen in Texas. In 2000 is het nummer te horen in de ruimte als het wordt gebruikt om de bemanning van Space Shuttle-vlucht STS-106 te wekken tijdens hun elfde (en laatste) dag in de ruimte.

Victor Willis besloot aan het einde van 1979 te stoppen bij de Village People. Hij werd vervangen door Ray Simpson, de broer van Valerie Simpson die het duo Ashford & Simpson vormde. De grondlegger van de Village People, Jacques Morali, overleed in november 1991 op 44-jarige leeftijd aan aids.

Heb je de smaak te pakken? Dan hebben we hier nog veel meer smakelijke Disco-hits.