Top 4: Baccara

- Top 4

 Baccara
Top 4: Baccara

Zaterdagmiddag is María Mendiola overleden. Samen met Mayte Mateos vormde zij eind jaren 70 het duo Baccara. Met deze speciale Baccara-top 4 nemen we afscheid van de veel te vroeg overleden zangeres.

1 Yes Sir, I Can Boogie

De geschiedenis van Baccara begint in 1974. Dan ontmoeten Matye Mateos en María Mendiola elkaar bij het showballet van de Spaanse televisie, waar ze allebei dansen. De twee jonge dames besluiten samen een dansduo te vormen. Onder de naam Venus hebben ze aanvankelijk nog niet zo veel succes. Dat komt pas als ze tijdens een optreden op de Canarische eilanden ontdekt worden door de Leon Deane van platenmaatschappij RCA. Hij nodigt Mayte en María uit om mee naar Hamburg te komen. Daar krijgt het duo de nieuwe naam Baccara, genoemd naar een van de meest populaire rozensoorten ter wereld. In het logo van de groep zit ook prominent een roos verwerkt. De eerste single van het duo wordt direct een groot succes. Yes Sir, I Can Boogie bereikt in veel landen in de Europa, waaronder Nederland, Duitsland en later zelfs in Engeland, de eerste plaats in de hitlijst.

2 Sorry I'm A Lady

Het imago van Baccara werd ook in Duitsland bedacht: Engelstalige discoliedjes, gezongen door zwoele stemmen met een vet accent. Dat accent was niet verwonderlijk. Mayte, die de meeste solo's voor haar rekening nam, sprak namelijk geen woord Engels en María slechts matig. De dames hadden ook een vaste dresscode. Mayte was altijd in het zwart gekleed en María in het wit. Na het immense succes van Yes Sir, I Can Boogie was er natuurlijk een opvolger nodig. Dat werd Sorry I'm A Lady. Ondanks dat dit nummer veel op zijn voorganger leek, werd ook deze single een groot succes en bereikte die de eerste plaats van de Top 40. Beide nummers kwamen op het titelloze debuutalbum van het duo, dat vanaf oktober 1977 in de winkels lag.

3 Darling

1978 begon met verwarring voor Baccara. Terwijl het werk van Baccara in de rest van de wereld door het label RCA werd uitgebracht, verschenen Yes Sir, I Can Boogie en Sorry I'm A Lady in Nederland bij CNR. Aan die vreemde constructie moest een einde komen, dus voortaan werden ook in ons land de liedjes van Baccara door RCA uitgebracht. CNR was echter slim door op de valreep nog even Koochie-Koo als derde single van het debuutalbum uit te brengen. Twee weken later bracht RCA echter Darling uit, de eerste single van het nieuwe album Light My Fire. Zo kon het gebeuren dat op dezelfde dag dat Koochie-Koo de Top 40 binnenkwam, Darling werd uitgeroepen tot Alarmschijf. En dan was er ook nog een heel gedoe rond de opname van Toppop. Hoewel de dames naar Nederland waren gekomen, weigerden ze op te treden omdat er een koffer met kleding zoek was geraakt. Uiteindelijk zijn mensen van de AVRO naar de Canarische Eilanden gevlogen om daar onderstaande clip van Darling op te nemen.

4 Koochie-Koo

Darling won uiteindelijk de strijd van Koochie-Koo, waarvoor geen videoclip werd gemaakt. Darling bereikte de 11e plaats in de Top 40, terwijl Koochie-Koo niet verder kwam dan de 24e plaats. Nederland is dan weer wel het enige land ter wereld waar Koochie-Koo op single is uitgebracht en een hit is geworden en dat is ook bijzonder. Aan de hitnoteringen was te zien dat Baccara over haar hoogtepunt heen was. In april 1978 mochten ze Luxemburg vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Parijs. Met hun Franstalige inzending Parlez-Vous Français? wisten Mayte en María hun favorietenrol echter niet waar te maken en ze moesten het doen met 73 punten en een zevende plaats. Na hunt tweede album Light My Fire heeft Baccara nog twee albums uitgebracht, maar in 1981 was de rek er echt uit en ging het duo uit elkaar. Mayte en María startten allebei een solocarrière, maar hebben nooit meer samen opgetreden.

De solocarrière van de dames hadden weinig succes. In 1983 besloot Mayte het duo Baccara met een andere zangeres, Marisa Pérez, nieuw leven in te blazen. Marisa werd later vervangen en door de jaren heen hebben verschillende zangeressen naast Mayte op het podium gestaan. In 1985 richtte María New Baccara op, dat ze aan het eind van de jaren 90 zou omdopen tot Baccara, waardoor er vanaf dat moment twee Baccara's bestonden. Dit geschiedde allemaal zonder ruzies en rechtszaken. Maytes Baccara heeft in 2004 nog meegedaan aan de Zweedse voorronde voor het Eurovisiesongfestival, maar zonder succes. Haar Baccara verscheen de laatste jaren het vaakst op televisie met de oude Baccara-hits, terwijl María's Baccara zich meer focuste op nieuw materiaal. Sinds 2008 deed zij dit samen met Cristina Sevilla, die in het verleden ook aan de zijde van Mayte had gezongen.

Op 11 september 2021 maakte Cristina via de socialemediakanalen van Baccara bekend dat María Mendiola was overleden. In een korte verklaring aan de Spaanse website Shangay heeft haar familie laten weten dat María rond 12:00 uur te midden van haar vrienden en familie in Madrid is overleden. Volgens de website leed ze aan een ernstige ziekte. María Mendiola is 69 jaar geworden.