Top 4: Disneyprinsessen met Top 40-stemmen

- Top 4

 Tabitha Kim-Lian Linda ((Wagenmakers)) Bernadette Pia Douwes
Top 4: Disneyprinsessen met Top 40-stemmen

Wie Disney+ met vip-toegang heeft, kan vanaf vandaag de nieuwe Disneyfilm Raya En De Laatste Draak bekijken. In de Nederlandse nasynchronisatie wordt de stem van Raya vertolkt door Tabitha. Zij is echter niet de eerste Top 40-zangeres die de stem van een Disneyprinses mag inspreken.

Disney heeft twaalf van zijn filmpersonages officieel het predicaat 'Disneyprinses' toegekend. Dat zijn Sneeuwwitje, Assepoester, Aurora (Doornroosje), Ariël, Belle, Jasmine, Pocahontas, Mulan, Tiana, Rapunzel, Merida en Vaiana. Deze karakters worden als zodanig ingezet in productlijnen en marketingscampagnes van de filmstudio. In de meer dan vijftig animatiefilms van Disney komen nog andere prinsessen voor, zoals Elsa en Anna uit Frozen en Kida (ingesproken door Katja Schuurman) uit Atlantis: De Verzonken Stad. Zij behoren echter (nog) niet tot de officiële Disneyprinsessencanon. Of Raya ooit aan deze canon zal worden toegevoegd, hangt onder meer af van het succes van Raya En De Laatste Draak.

Van de twaalf officiële Disneyprinsessen zijn er vijf van wie de Nederlandse stem door een Top 40-zangeres is ingesproken en -gezongen. Eén zangeres nam twee stemmen voor haar rekening. Voor dit overzicht hebben we alleen naar solozangeressen gekeken. Daarom ontbreekt Laura Vlasblom van Frizzle Sizzle, de Nederlandse stem van zowel Ariël als Jasmine, in onderstaande top 4. De stemmen zijn gesorteerd op meeste Top 40-succes.

1 Rapunzel (Kim-Lian)

Kim-Lian van der Meij is veruit de succesvolste zangeres die de stem van een Disneyprinses heeft ingesproken. Met vijf Top 40-hits is ze de enige die met meer dan één nummer in de lijst heeft gestaan. Bovendien is ze de enige die in de top 10 heeft gestaan. Dat deed ze in 2003 met haar debuutsingle Teenage Superstar en in 2004 met de opvolger Hey Boy!. In 2010 kreeg ze de eer om de stem van Rapunzel in gelijknamige film in te spreken. In deze film wordt Rapunzel, gekenmerkt door haar meterslange haar, gevangen gehouden in een hoge toren door Moeder Gothel, wier stem vertolkt wordt door Karin Bloemen. Na Rapunzel heeft Kim-Lian ook nog stemmen ingesproken voor animatiefilms van andere studio's. Zo was ze te horen als Jewel in de film Rio en als Smurfin in De Smurfen.

2 Mulan / Tiana (Linda Wagenmakers)

Een jaar voor Rapunzel draaide De Prinses En De Kikker in de bioscopen. Ook toen werd de hoofdrol ingesproken door een Top 40-zangeres: Linda Wagenmakers. Dit was echter niet haar eerste rol als Disneyprinses. Elf jaar eerder al vertolkte ze de rol van Mulan. Deze rol kreeg ze waarschijnlijk op basis van haar prestataties in de musical Miss Saigon, waarin ze op dat moment overtuigend de Vietnamese prostituee Kim speelde. Linda Wagenmakers in de enige solo-Top 40-zangeres die twee keer de stem van een Disneyprinses heeft mogen inspreken. Daartussenin nam ze deel aan het Eurovisiesongfestival. In 2000 zong ze, gekleed in een enorme jurk, het liedje No Goodbyes. In Stockholm haalde ze de dertiende plaats, maar in de Top 40 kwam ze niet verder dan nummer 22.

3 Sneeuwwitje (Bernadette)

Ook Bernadette, de oudste zangeres in deze top 4, deed mee aan het Eurovisiesongfestival. In 1983 zong zij in München het liedje Sing Me A Song naar een keurige zevende plaats, maar in de Top 40 bleef het liedje steken op nummer 28. Na haar songfestivalavontuur bracht de zangeres nog wel een paar singletjes uit, maar die sloegen niet aan. Ze werd wel veel gevraagd om stemmen in te spreken en herkenningsmelodieën in te zingen voor tekenfilms. Bernadettes kenmerkende hoge zangstem leende zich perfect voor de hoofdrol in Sneeuwwitje En De Zeven Dwergen, die in 1984 opnieuw in de bioscopen ging draaien. Deze allereerste avondvullende animatiefilm van Disney had in 1938 ook al in de Nederlandse zalen gedraaid, maar de nasychronisatie uit dat jaar was inmiddels te ouderwets voor het jaren 80-publiek, waardoor een geheel nieuwe stemmencast werd aangeworven. Daarbij kreeg Bernadette de eer om in de huid van Sneeuwwitje te kruipen.

4 Pocahontas (Pia Douwes)

Geen van de zangeressen uit dit overzicht heeft de Top 40 gehaald met een Disneyliedje. Musicalster Pia Douwes kwam daar wel aardig bij in de buurt. Haar liedje Kleuren Van De Wind, afkomstig uit de film Pocahontas waarin zij de stem van de titelrol insprak, was in Nederland namelijk de tweede track op de single Colors Of The Wind van Vanessa Williams. Dit nummer werd in december 1995 uitgeroepen tot Alarmschijf en bereikte in de eerste week van januari 1996 de top 10. Pia Douwes, die op dat moment door Nederland toerde met de musical Evita, had al eerder grote rollen gespeeld in Les Miserables, West Side Story en Grease, maar haar grootste rol was die van keizerin Sissi in de Oostenrijkse productie van Elisabeth. Dankzij de Nederlandse productie van die musical, die in 1999 in première ging, leverde haar in april 2000 haar eerste en enige Top 40-hit op. Mijn Leven Is Van Mij bereikte de dertigste plaats.

(Foto: Loren Javier / Flickr / Meeting the Disney Princesses at the Princess and Pirates Breakfast at the Disneyland Hotel's Founder's Club / CC BY-ND 2.0)