Top 4: Dominic Grant

- Top 4

 Dominic Grant & Forsyth
Top 4: Dominic Grant

Gisteren bereikte ons het trieste nieuws dat Dominic Grant onverwacht is overleden. Hij stierf afgelopen woensdag op 71-jarige aan de gevolgen van een aneurysma. In deze top 4 zetten we zijn grootste hits die hij solo en samen met zijn vrouw Julie Forsyth scoorde op een rij.

1 Grant & Forsyth - The Sun Ain't Gonna Shine Anymore/Be My Baby

Dominic Grant heeft in totaal zeventien keer in de Top 40 gestaan. De meeste hits scoorde hij als lid van de groep Guys 'n' Dolls. Deze popgroep scoorde tussen 1975 en 1982 tien hits, waarvan de helft in de top 10 terechtkwam. Hun tweede hit You're My World bereikte in 1977 zelfs de eerste plaats. In eigen land had Guys 'n' Dolls veel minder succes, waardoor de leden in 1980 hun carrière in Nederland voortzetten. In Guys 'n' Dolls leerde Dominic Grant Julie Forsyth kennen. Hoewel Dominic getrouwd was, kreeg hij een verhouding met de negen jaar jongere Julie. Dominic koos voor Julie en scheidde van zijn eerste echtgenote. Dit zou een terechte keuze blijken, want Dominic en Julie zijn hun hele leven bij elkaar gebleven. In Nederland kennen we het koppel beter bij hun achternamen: Grant & Forsyth. Na het uiteenvallen van Guys 'n' Dolls in 1985 gingen ze onder deze naam verder als duo. In 1988 scoorden ze als zodanig hun eerste Top 40-hit met The Sun Ain't Gonna Shine Anymore/Be My Baby, een mash-up van de twee jaren 60-klassiekers van respectievelijk The Walker Brothers en The Ronettes.

2 Dominic - I Won't Let Me Down

Eind jaren 60 bracht Dominic Grant als tiener zijn eerste singletjes uit. De solonummers I've Been There en In The Night werden echter geen succes. In 1982 maakte hij als lid van Guys 'n' Dolls nog eens een solo-uitstapje. Deze keer had hij wel succes. Onder leiding van Hans Van Hemert, die in 1981 Gerard Stellaard had opgevolgd als producer van de groep, had hij het door Van Hemert geschreven nummer I Won't Let Me Down opgenomen. Vier maanden nadat Guys 'n' Dolls hun laatste Top 40-hit hadden gescoord met Broken Dreams, maakte hij zijn solodebuut in de lijst. In oktober 1982 behaalde het nummer de zeventiende plaats. Er volgden nog twee solosingles en een album, maar die werden geen groot succes. Als lid van Guys 'n' Dolls stond hij tussen 1982 en 1985 nog wel vier keer in de Tipparade, maar hitsucces bleef uit. Voorlopig althans.

3 Grant & Forsyth - Somewhere Between

Aanvankelijk profileerden Grant & Forsyth zich als popduo. Terwijl ze met The Sun Ain't Gonna Shine Anymore/Be My Baby in de Top 40 stonden, stonden ze op het Eurovisiepodium in Dublin. Niet als deelnemers, maar in het achtergrondkoor van Scott Fitzgerald, die als tweede eindigde met het door Julie geschreven liedje Go. Kort daarna scoorden ze een hitje met de Gloria Estefan-cover Anything For You, dat pas ruim een halfjaar later in de originele uitvoering een grote hit zou worden. Op 3 augustus 1989 trouwden Grant en Forsyth met elkaar en niet lang daarna namen ze een besluit dat hun muzikale carrière drastisch zou veranderen. Onder leiding van producer Peter Koelewijn namen ze een countryalbum op. Het bleek een schot in de roos en een jaar na hun huwelijk kregen ze voor hun album Country Love Songs een gouden plaat. De eerste single van dat album was Somewhere Between, dat in Nederland vooral bekend is in de uitvoering van de Tumbleweeds uit 1975.

4 Grant & Forsyth - Turning Over New Leaves

Na Somewhere Between volgden To Know You Is To Love You en de kerstsingle The Greatest Gift Of All, afkomstig van het album Country Christmas. Al deze singles eindigden rond de dertigste plaats in de Top 40. In de lente van 1992 scoorde het duo zijn laatste Top 40 hit met Turning Over New Leaves van Country Love Songs Vol. 2. Dit nummer, geschreven door Johnny Pearson, was hun enige Top 40-hit die geen cover was. Hij haalde de 30e plaats in de Top 40. Tussen 1992 en 1996 stonden Grant & Forsyth nog zes keer in de Tipparade, maar de Top 40 zat er niet meer in. Nadien hebben ze nog jaren met succes samen opgetreden als countryduo. Een van hun laatste grote optredens was het gastoptreden tijdens Toppers In Concert in 2017.
Naast zanger was Dominic Grant sinds de jaren 80 ook een getalenteerd beeldhouwer. Hij maakte onder meer bustes van Barbra Streisand en van Julies beroemde vader, televisiepresentator Bruce Forsyth. Daarnaast maakte hij het standbeeld van Bolle Jan en Mien Froger, dat sinds 2010 op het Johnny Jordaanplein in Amsterdam staat. De laatste jaren van zijn leven werkte hij aan een vier meter hoog standbeeld van de Britse koning George IV, dat volgend jaar september in zijn laatste woonplaats Ramsgate zal worden onthuld.

Wij wensen Julie, haar kinderen Luke en Sophie en alle andere nabestaanden van Dominic Grant veel sterkte met het verlies.

(Foto: FaceMePLS / Flickr / Grant & Forsyth / CC BY 2.0)