Top 4: Grootste hits van de jaren 10

- Top 4

 DJ Snake Major Lazer Avicii Gotye Pharrell Williams
Pharrell Williams 2010

Nog drie dagen en dan is het 2020. Op de rand van het decennium blikken we terug op de jaren 10. Wat waren de vier grootste hits?

1 Happy - Pharrell Williams
1449 punten

"De grootste hit van de jaren 10 zal voor niemand een verrassing zijn. Happy van Pharrell Williams is al sinds de lijst van 12 april 2014 de grootste Top 40-hit aller tijden en dus ook van dit decennium. Het nummer stond op dat moment al voor de 35e week genoteerd en was gestaag aan het dalen. De media-aandacht voor deze prestatie zorgde er echter voor dat Happy de erna terug de top 10 in steeg. Zeven weken later kreeg Happy nog een ander record in handen. Het was namelijk de eerste hit die 42 weken in de lijst bleef staan en verbrak daarmee het record van Huilen Is Voor Jou Te Laat van Corry en De Rekels. Pharrell scherpte het record meteen flink aan, want Happy hield het uiteindelijk 49 weken vol in de lijst.

2 Somebody That I Used To Know - Gotye
1190 punten

Twee jaar voor het record van Happy werd het record van grootste hit aller tijden ook al verbroken. Dat gebeurde op 7 april 2012. Vanaf die dag had Somebody That I Used To Know van Gotye meer punten verzameld dan La Danse De Zorba van Trio Hellenique, dat daarvoor 47 jaar lang de titel had mogen voeren. Somebody That I Used To Know stond van half september 2011 tot eind januari 21 weken onafgebroken in de top 5. Het is vooralsnog de enige hit die dit gepresteerd heeft. De zangeres op het nummer is de Nieuw-Zeelandse Kimbra. Zij kreeg ondanks haar bijdrage geen credit op de voorkant van de hoes.

3 Wake Me Up! - Avicii
1100 punten

Ook bij Wake Me Up! krijgt de vocalist geen credit. De zang op dit nummer werd uitgevoerd door Aloe Blacc, maar op de hoes staat alleen de naam van Avicii. Aanvankelijk verzamelde deze track 1046 punten. Dat zou net niet genoeg zijn geweest voor een notering in deze top 4. Op 20 april 2018 maakte de 28-jarige dj echter een einde aan zijn leven. Daardoor maakte zijn grootste hit Wake Me Up! een week later een re-entry in de lijst en verzamelde de track nog 54 punten als postume hit. Daardoor kwam het totaal van Wake Me Up! op 1100 punten en passeerde hij All Of Me van John Legend en onderstaande hit in de ranglijst van grootste hits aller tijden.

4 Lean On - Major Lazer X DJ Snake feat. Mø
1076 punten

De grootste drie hits van dit decennium komen allemaal uit de eerste helft van de jaren 10. We sluiten deze top 4 af met een nummer uit de tweede helft van de jaren 10. Wel een grensgevalletje, want Lean On van Major Lazer x DJ Snake feat. kwam in maart 2015 de Top 40 binnen. Net in de tweede helft dus. Als we naar de hele top 10 kijken van grootste hits uit de jaren 10, dan blijkt Lean On zelfs de enige hit van na 2014. Andere hits van de afgelopen vijf jaar, zoals I Took A Pill In Ibiza, Shape Of You en Despacito, moeten genoegen nemen met een plaats tussen nummer 11 en 15 in de ranglijst.

(Foto: Friends We Love)