Top 4: Katten in de Top 40

- Top 4

 Doja Cat Cat Stevens Pussycat Dolls Pussycat
Top 4: Katten in de Top 40

Eind vorig jaar keken we al eens naar beren in de Top 40. Naar aanleiding van de hit Say So van Doja Cat, nemen we nu de katten eens onder de loep. Hieronder vind je de succesvolste vier katten uit de Top 40-geschiedenis.

1 The Cats

Eind jaren 50 vormden vier Volendamse jongens de groep The Mystic Four. Met de komst van drummer Cees Mooijer als vijfde bandlid, sloeg die groepsnaam nergens meer op. De naam werd toen veranderd in The Blue Cats. 'Blue', omdat de groep altijd een blauwe maatpakken optrad. Omdat de groep ook weleens met andere kleren het podium opwilde, werd de naam later ingekort tot The Cats. Het woord 'Cats' heeft de groep te danken aan Cees Veerman, die voor Piet Veerman de leadzanger was. Omdat op Volendam veel mensen dezelfde achternaam hebben, bestaat daar een traditie om mensen of zelfs hele families een bijnaam te geven. Op Arnold Mühren na hadden alle leden van The Cats ook zo'n bijnaam. Zo stond Cees Veerman bekend als Cees Poessie of Cees Poes. Hij erfde deze bijnaam van zijn vader Jan en ook zijn boers Harmen (van Left Side) en Marin (van Jen Rog) kregen de bijnaam Poessie. Hoewel Cees de enige 'Poes' in de groep was, naast twee 'Kosters', werd hij de naamgever van de groep die uitgroeien tot een van de succevolste groepen van Volendam en Nederland.

2 Pussycat

Toevallig of niet, in de jaren 70 waren er twee Nederlandse groepen die zich vernoemd hadden naar katten en die ook nog eens allebei buitenlands succes hadden. The Cats (zie hierboven) scoorden in 1972 met One Way Wind een nummer 1-hit in Zwitserland. Pussycat presteerde in 1976 met Mississippi hetzelfde, maar bereikte in nog veel meer landen de eerste plaats. Het was zelfs de eerste Nederlandse groep met een nummer 1-hit in Engeland. Pussycat bestond naar vier muzikanten uit de drie zingende zussen Marianne, Betty en Toni Kowalczyk. De drie meiden hadden als kind al optreden onder de naam De Drie Zingende Zusjes en vormden samen met een drumster later de groep The BG's (Beat Girls), waarvan de naam in 1969 werd veranderd in Sweet Reaction. Via "Sweet Reaction with Three Pussy Cats" veranderde de naam in 1975 definitief naar Pussycat. De nieuwe groepsnaam was een initiatief van Eddy Hilberts, die in de jaren 70 de eerste vier albums van Pussycat produceerde.

3 Pussycat Dolls

Midden jaren 0 werd het even spannend of het succes van Pussycat overtroffen zou worden door de Amerikaanse Pussycat Dolls. Ondanks een indrukwekkende start van hun Top 40-carrière met drie opeenvolgende nummer 2-hits gebeurde dit uiteindelijk niet. De geschiedenis van de Pussycat Dolls begint al in 1995. Toen was het echter nog geen zanggroep, maar een dansgroep. In de tweede helft van de jaren 90 trad de groep in wisselende samenstelling wekelijks op in de nachtclub The Viper Room in Los Angeles. Na 2000 werd de groep geregeld gevraagd om op te treden in films en videoclips van bekende zangeressen en gaandeweg ontstond het idee om zelf ook als muziekgroep te gaan optreden. Na dit besluit ontstond pas de line-up met zes meiden waarmee de groep in 2005 doorbrak. Carmit Bachar was het enige lid van de groep dat al vanaf 1995 deel uitmaakte van de Pussycat Dolls. De andere leden, waaronder Nicole Scherzinger, sloten zich in 2003 aan. De keuze van de groepsnaam heeft net als bij Pussycat natuurlijk met het feit te maken dat 'pussycat' niet alleen 'poes' betekent, maar ook kan slaan op een (sexy) vrouw.

4 Cat Stevens

De enige soloartiest in deze top 4 is Cat Stevens. Hij werd in 1948 in Londen geboren als zoon van een Grieks-Cypriotische vader en een Zweedse moeder en hij kreeg de naam Steven Demetre Georgiou. Toen hij midden jaren 60 begon op treden, besefte hij dat zijn echte naam nogal moeilijk te onthouden was en bedacht hij een artiestennaam. Zijn voornaam verbouwde hij tot achternaam en als nieuwe voornaam koos hij Cat. Dat zou hij gedaan hebben, omdat een vriendin van hem vond dat zijn donkere ogen op kattenogen leken. En daarnaast vinden ze in Engeland, alsook in Amerika, dieren leuk, verklaarde hij jaren later ooit aan zijn publiek. In 1978 nam hij afstand van de naam Cat Stevens. Eind 1977 had de zanger zich tot de islam bekeerd en nam daarna de naam Yusuf Islam aan. Daarna maakte hij jarenlang geen muziek meer. Eind jaren 90 begon hij pas weer muziek te maken. Aanvankelijk deed hij dat onder zijn nieuwe naam, vanaf 2006 onder de naam Yusuf. De laatste jaren gebruikt hij zijn oude en nieuwe naam naast elkaar: Yusuf / Cat Stevens.

(Foto: Martijn van den Bogaart)