Top 4: Laatste Songfestivalwinnaars in de Top 40

- Top 4

 Måns Zelmerlöw Loreen

Het winnen van het Eurovisiesongfestival betekent niet dat je ook automatisch een Top 40-hit scoort. Voor de laatste Songfestivalwinnaar in de Top 40, moeten we drie jaar terug in de tijd. Destijds was het Måns Zelmerlöw die een hit scoorde met Heroes. Tijd om de laatste vier winnaars die de Lijst der Lijsten haalden, op een rijtje te zetten. Ken jij ze nog allemaal?

1 HEROES - Måns Zelmerlöw (#32 in 2015)
Måns Zelmerlöw veroverde de harten van de Songfestivalliefhebbers met behulp van de visuele omlijsting van zijn act. De animaties op de videoschermen achter hem viellen samen met de bewegingen die hij op het podium maakte. Daarmee was het een lust voor het oog en een explosie aan prikkels. Heroes was ook nog eens catchy en had een duidelijke boodschap: we are the heroes of our time. Oftewel: de wereld veranderen, begint bij jezelf. Hij verslaat met het nummer alle andere acts uiteindelijk met gemak en de track komt in 2015 tot 32 in de Top 40. 


2 ONLY TEARDROPS - Emmelie De Forrest (#14 in 2013)
Al voor het Eurovisiesongfestival van 2013 bleek al dat de Denen hun inzending wel zagen zitten. Only Teardrops schoot direct naar de tweede plek in de Deense hitlijst en daarmee werd Emmelie De Forest gebombardeerd tot een belangrijke concurrente van onze eigen Anouk. Uiteindelijk bleken 281 punten genoeg om de trofee vanuit Zweden mee naar Denemarken te nemen. 


3 EUPHORIA - Loreen (#2 in 2012)
Zoals uit de Top 4 van gisteren bleek, is Loreen's Euphoria de grootste Top 40-hit ooit die het Songfestival heeft voortgebracht. De Zweedse zangeres pakte dan ook uit met een track met een eigentijds geluid. Daarnaast was haar performance - ze danste als een soort wervelwind over het podium - verbluffend. Euphoria kwam in de Top 40 niet verder dan de tweede plek, maar wist wel 803 punten te verdienen. 


4 SATELLITE - Lena (#31 in 2010)
De Duitsers pakten het in 2010 weer grondig aan. Met Unser Star für Oslo, een tv-talentenjacht, zocht de Duitse omroep naar een act voor het Songfestival van dat jaar. Nadat de stemmen van het publiek waren geteld, kwam Lena Meyer-Landrut als winnares uit de bus. Dat zij ook het Eurovisiesongfestival zou winnen, was gezien de historie geen zekerheid. De laatste keer dat een land uit (de destijds nog) 'Big Four' het festival wist te winnen, dateerde tenslotte van 1997. Toen won het Verenigd Koninkrijk dankzij Love Shine A Light van Katrina & The Waves. Dat nummer werd destijds een enorme hit, maar helaas voor Lena werd Satellite dat niet. Het nummer stond 6 weken in de Top 40 en kwam niet verder dan 31.