Top 4: Nieuw-Zeelanders in de top 10

- Top 4

 Benee Lorde Tim Finn
De vlag van Nieuw-Zeeland

Dankzij de hit Supalonely van Benee staat er voor de vierde keer in de Top 40-geschiedenis een Nieuw-Zeelander in de top 10. Dat is een mooie gelegenheid voor een top 4'tje.

1 Lorde
11 weken in de top 10, hoogste positie: nummer 4

Alle Nieuw-Zeelanders in dit lijstje hebben met één hit in de top 10 gestaan. Van hen hield Lorde het het langst vol in het bovenste kwart van de lijst. haar debuuthit Royals stond vanaf juli 2013 maar liefst 33 weken in de lijst, waarvan 11 weken in de top 10. Dankzij die ene hit werd de destijds 16-jarige zangeres in één klap de succesvolste Nieuw-Zeelandse artiest aller tijden. Lorde werd op 6 november 1996 als Ella Yelich-O'Connor in Auckland geboren. Naast een Nieuw-Zeelands paspoort heeft ze via haar moeder ook de Kroatische nationaliteit. Na haar grote doorbraakhit haalde Lorde nog twee keer de Top 40: in 2014 met Team en in 2017 met Green Light. In eigen land kwam ze met deze nummers moeiteloos in de top 3, maar in Nederland hadden deze opvolgers minder succes. Ze kwam in ieder geval nooit meer in de buurt van een top 10-notering.

2 John Rowles
8 weken in de top 10, hoogste positie: nummer 2

Voor de eerste Nieuw-Zeelander in de Top 40 moeten we terug naar 1968. Toen stond de 21-jarige John Rowles acht weken lang in de top 10 met If I Only Had Time, een Engelstalige bewerking van het chanson Je N'aurai Pas Le Temps van Michel Fugain. Het nummer werd in juni 1968 van de eerste plaats gehouden door Lazy Sunday van The Small Faces. John Rowles werd op 26 maart 1947 geboren in Whakatāne en groeide op in Kawerau, een dorpje op het Noordereiland. Via zijn vader stamt hij af van de Maori, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland. Na zijn succes met If I Only Had Time haalde hij nog één keer de Top 40. Hush... Not A Word To Mary kwam echter niet verder dan de negentiende plaats. Na John Rowles duurde het meer dan 12 jaar voordat de tweede Nieuw-Zeelandse act zijn opwachting maakte in de Nederlandse hitlijst.

3 Tim Finn
4 weken in de top 10, hoogste positie: nummer 2

In 1981 scoorde de groep Split Enz een bescheiden hitje met I Hope I Never. De Aucklandse newwaveband rond de broertjes Tim en Neil Finn haalde zelf nooit de top 10, maar drie jaar later scoorde Tim wel een grote solohit met Fraction To Much Friction, dat enkel van de eerste plaats werd gehouden van Paul Youngs Love Of The Common People. Tim werd op 25 juni 1952 geboren in het dorp Te Awamutu op het Noordereiland. Zes jaar later kwam daar ook zijn broer Neil ter wereld. Na zijn nummer 2-hit uit 1984 volgde nog een klein hitje met Through The Years en later dat jaar pakte hij als zanger van Split Enz de eerste Nieuw-Zeelandse Alarmschijf met Message To My Girl. Begin jaren 90 was hij kortstondig lid van de Australische band van zijn broer: Crowded House. Als zodanig haalde hij in 1992 net niet de top 10 met Weather With You. Op het moment dat dat nummer de Top 40 bereikte had Tim Finn de groep overigens alweer verlaten.

4 Benee
1 week in de top 10, hoogste positie: nummer 10

Benee (spreek uit: 'Bennie') werd op 30 januari 2000 geboren en is daarmee ook meteen de jongste Nieuw-Zeelandse Top 40-artiest. Haar echte naam is Stella Rose Bennett en net als haar succescolle collega Lorde is ze afkomstig uit Auckland. Vorig jaar was ze in haar eigen land de ontdekking van het jaar en won ze vier New Zealand Music Awards, waaronder die voor beste single, beste soloartiest en beste nieuwkomer. In eigen land stond ze al met twee hits in de hitlijst en inmiddels begint ze ook in de rest van de wereld door te breken dankzij haar derde hit Supalonely, die groot is geworden dankzij een danschallenge op TikTok. Het nummer stijgt deze week met superstip naar de tiende plaats, de top lijkt voor Benee nog niet in zicht. De komende weken moeten uitwijzen of zij na de serieuze pogingen van bovengenoemde voorgangers de eerste 'kiwi' met een nummer 1-hit in de Nederlandse Top 40 kan worden.