Top 4: Opgevallen! week 14

- Top 4

 Bill Withers Freddie Mercury Theo Maassen Liesbeth List
Bill Withers 1971

Op dinsdag blikken we in deze rubriek terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (--) Bill Withers

Na Kenny Rogers en Liesbeth List wordt deze rubriek voor de derde week op rij aangevoerd door een grote artiest die ons is komen te ontvallen. Vorige week maandag overleed Bill Withers op 81-jarige leeftijd in Los Angeles aan hartfalen. De Amerikaanse singer-songwriter was een muzikale laatbloeier, want hij scoorde hij eerste Top 40-hit pas op zijn 33e. Dat deed hij in de herfst van 1971 met het nummer Ain't No Sunshine. 6½ jaar later volgde zijn tweede hit Lovely Day. Beide nummers bereikten eind jaren 80 opnieuw de Top 40 in remixen van de Nederlandse producer Ben Liebrand. De nieuwe versie van Lovely Day bereikte toen zelfs de vierde plaats en werd daarmee zijn grootste hit. Het werk van Bill Withers is door talloze artiesten gecoverd en gesampeld. De bekendste voorbeelden daarvan zijn de cover Lean On Me van Club Nouveau en No Diggity van Blackstreet, waarin een sample van Bill Withers' Grandma's Hands is verwerkt. Meer achtergronden over de hits van Bill Withers vind je in deze speciale Bill Withers-top 4. We wensen de nabestaanden veel sterkte met het verlies.

2 (4) Freddie Mercury

Een jaar geleden, in april 2019, voerde Freddie Mercury voor het laatst deze top 4 aan. Dat had toen natuurlijk alles te maken met het succes van de film Bohemian Rhapsody. Als het overlijden van Bill Withers er niet tussen was gekomen, dan hadden we Freddie nu weer op nummer 1 gezet. En ook nu vanwege Bohemian Rhapsody. Vorige week maakte de Queen-zanger al zijn rentree in deze rubriek, nadat Film1 Premiere de bioscoophit had uitgezonden. De film werd toen door extra veel mensen gezien, omdat verschillende televisieaanbieders het aanbod van Film1 een maand lang gratis toegankelijk hebben gemaakt. Omdat je de films een week lang kunt terugkijken, wist Bohemian Rhapsody ook de afgelopen week nog heel veel mensen te boeien. Naar verwaching zal Freddie volgende week weer uit deze rubriek verdwijnen. Komend weekend is het overigens precies 33 jaar geleden dat Freddie Mercury zijn eerste solo-top 10-hit scoorde. Met de Platters-cover The Great Pretender haalde hij op 11 april 1987 de negende plaats in de Top 40.

3 (1) Liesbeth List

"Alle vrienden die wij hebben, nog, die worden uitgenodigd en die gaan allemaal gezellig met elkaar praten. En niks van: o, o, o. Het wordt dan een feest met elkaar." Zo stelde Liesbeth List in 2016 haar uitvaart voor tijdens haar interview met Jeroen Pauw. Dat maakt het extra wrang dat er vorige week zaterdag vanwege de coronacrisi slechts twee mensen bij haar crematie aanwezig waren: haar dochter Elisah en haar schoonzoon. Als eerbetoon aan haar moeder heeft Elisah de Rob De Nijs-cover Vanaf Vandaag opgenomen en als single uitgebracht. Verder besteedde NPO 2 in het kader van Heimwee TV afgelopen week nog aandacht aan Liesbeth List met een documentaire uit de reeks TV Monumenten. En wie Liesbeth als musicalactrice wil herbeleven, kan terect op de gloednieuwe website Stage Memories. Daar zijn vanaf deze week integrale registraties van oude Nederlandse theaterproducties van Albert Verlinde en Joop van den Ende te zien, waaronder de musical Piaf uit 2008, waarin Liesbeth List samen met Daphne Flint de hoofdrol vertolkte.

4 (--) Theo Maassen

Afgelopen vrijdag stond Theo Maassen centraal in de eerste aflevering van een nieuw seizoen van Verborgen Verleden. In dit NTR-programma dook de Brabantse cabaretier in zijn stamboom en de bijzondere verhalen van zijn grootvaders en een overgrootvader. Zo ontdekte hij hoe de biologische vader van zijn moeder, die hij enkel van naam kende, eruitzag en dat de vader van zijn oma aan vaders kant in een 'krankzinnigengesticht' zat. Het grootste deel van de uitzending was echter geweid aan Theo's opa Willem Maassen, die in de jaren 20 als KNIL-soldaat in Nederlands-Indië terechtkwam en daar tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gevangengenomen door de Japanse bezetters. Theo reisde zelf af naar Indonesië en bezocht onder meer de plekken waar zijn opa en zijn vader als kind gewoond hebben en gevangen hebben gezeten. Donderdag was Theo te gast in de talkshow M om met presentatrice Margriet van der Linden te praten over zijn ervaringen. Diezelfde avond werd bovendien op NPO 3 in Videotheek M, de opvolger van DWDD's Troost TV, de registratie van Theo's theaterprogramma Functioneel Naakt uit 2004 herhaald.