Top 4: Opgevallen! week 25

- Top 4

 Simon & Garfunkel Dinand Woesthoff Sylvia Millecam Paul Simon
Dinand Woesthoff 2009

Op dinsdag blikken we in deze rubriek terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (--) Dinand Woesthoff

Krijgen we na het succes van Soldier On van Di-Rect opnieuw een grote comeback uit Den Haag? Het zou zomaar kunnen. Dinand Woesthoff heeft namelijk een nieuwe single. Eigenlijk had de track Can You Hear Me al in maart moeten uitkomen, maar de releasedatum werd uitgesteld omdat die samenviel met een belangrijke personconferentie over de coronamaatregelen. In april werd de single Whatever Comes For Me uitgebracht, maar die strandde in de Tipparade. Na drie maanden krijgt Can You Hear Me nu een tweede kans. Het nummer werd vorige week uitgeroepen tot TopSong op Radio 2 en maakte zijn entree in de Tipparade, dus de kansen liggen er. Volgens Dinand Woesthoff leven we in turbulente tijden en die worden weerspiegeld op zijn nieuwe track. De inmiddels 47-jarige zanger schreef het nummer al in 2015 en liet zich enerzijds inspireren door alle maatschappelijke kwesties uit de tijd en anderzijds door de muziek van de legendarische bluesgitarist Robert Johnson. In de talkshow Beau was Dinand te gast om over zijn nieuwe muziek te vertellen. Bovendien vertelde hij dat hij binnenkort voor het eerst sinds lange tijd weer op het podium zal staan. In de eerste week van augustus staan acht kleinschalige optredens gepland in het Amsterdamse Bostheater. Deze zijn inmiddels allemaal al uitverkocht. Het eerste soloabum van de ex-Kane-zanger staat gepland voor dit najaar.

2 (--) Simon & Garfunkel

Donderdag werd op NPO 1 de vijfde en laatste aflevering van Nick, Simon & Kees: Homeward Bound uitgezonden. In deze uitzending stonden vooral het laatste album Bridge Over Troubled Water en Simon & Garfunkels comebackconcert uit 1981 centraal. Nick & Simon spraken onder meer met concertpromotor Ron Delsener, die de comeback van het duo initieerde, en fotograaf Harrison Funk, die het concert op 19 september 1981 op de gevoelige plaat vastlegde en verantwoordelijk was voor de hoesfoto van het album van de concertregistratie. In de aflevering werd helaas ook duidelijk dat het ultieme doel van Nick & Simon, een ontmoeting met hun muzikale helden, niet wat gelukt. Ze bleven telkens één handdruk van Simon & Garfunkel verwijderd. Toch hadden Nick & Simon deze week iets te vieren. De uitzending werd namelijk door ruim 1,3 miljoen mensen bekeken en daarmee verbraken ze hun persoonlijke kijkcijferrecord dat ze op 28 mei met de tweede aflevering  hadden neergezet. Daarmee is de serie een onverwacht groot succes gebleken. Het is nu afwachten of de heren daar een gevolg aan gaan geven met een zoektocht naar een andere artiest, duo of groep.

3 (--) Sylvia Millecam

Afgelopen week werd bekendgemaakt dat televisiemaker Aad van den Heuvel is overleden. Hij werkte jarenlang als journalist voor het KRO-programma Brandpunt, maar werd bij het grote publiek vooral bekend als presentator van het satirische consumentenprogramma Ook Dat Nog! Aad van den Heuvel heeft zelf nooit in de Top 40 gestaan, maar indirect heeft hij toch een zaadje geplant voor de enige Top 40-hit van Sylvia Millecam. Van den Heuvel had Millecam typetjes zien spelen in het jeugdprogramma Het Klokhuis en vroeg haar in 1989 als een van de vier panelleden van Ook Dat Nog! Zij was op dat moment al redelijk bekend, maar dankzij Ook Dat Nog! groeide zij begin jaren 90 uit tot de populairste televisiepersoonlijkheid van Nederland. In Ook Dat Nog! kon zij uitblinken in waar zij goed in was: het neerzetten van typetjes en het imiteren van accenten en dialecten. Door dit talent ontstond in 1992 het idee voor het mini-album Zoek Je Herrie? waarop ze vijf liedjes in vijf verschillende dialecten zong. Het liedje Brand werd op single uitgebracht en bereikte in de laatste week van 1992 de zeventiende plaats in de Top 40. Brand is een vertaling van de Pointer Sisters-hit Fire! en wordt door Sylvia gezongen in het Sallands dialect. Dat was overigens niet haar eigen dialect, want na haar kindertijd in Den Haag ging Sylvia in het Brabantse Boxmeer naar de middelbare school en volgde ze de toneelschool in Maastricht. Daarom zullen mensen uit Overijssel vast wel merken dat er ook wat Twentse invloeden in haar vertolking van Brand te horen zijn. Sylvia Millecom heeft tot 2001 deel uitgemaakt van het Ook Dat Nog!-panel. In dat jaar overleed ze op 45-jarige leeftijd aan borstkanker.

4 (--) Paul Simon

Paul Simon en Art Garfunkel nemen deze week de vierde en vijfde plek in in dit overzicht. Daardoor valt Art net buiten de boot, maar is er nog wel een plekje over voor Paul. De populairteit van Nick, Simon & Kees: Homeward Bound roept de vraag op: wie keken er nu eigenlijk naar de documentairereeks? Waren dat vooral fans van Simon & Garfunkel of fans van Nick & Simon? Wij vermoeden dat laatste. Zondagochtend werd op NPO 1 namelijk de herhaling van de vijfde aflevering uitgezonden en die trok 133.000 kijkers. Deze uitzending werd gevolgd door de documentaire Homeward Bound. Die film was het resultaat van alle voorbereidingen die in de serie te zien waren. Hierin zag je dus niet de beelden van Nick, Simon en Kees die lol met elkaar hebben, maar alleen Nick & Simon en de mensen die zij tijdens hun verblijf in New York geïnterviewd hebben. Naar dit eindresultaat keken 109.000 mensen, toch een pak minder in vergelijking met de laatste aflevering van de serie op dezelfde zender in hetzelfde dagdeel. Het kan er natuurlijk ook mee te maken hebben dat wat in de film te zien was, bijna allemaal ook al in de serie voorbij was gekomen, maar wij vermoeden toch dat de presentatoren meer kijkers hebben getrokken dan het onderwerp zelf. Daardoor heeft de muziek van Simon & Garfunkel nu wel een nieuw publiek bereikt en dat is een goede zaak.

(Foto: Tjebbe Westendorp)