Top 4: Opgevallen! week 30

- Top 4

 Tina Turner Elvis Presley Kate Bush Patrick Swayze
Top 4: Opgevallen! week 30

Op dinsdag blikken we in deze rubriek terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (--) Tina Turner

Deze zomer mogen we op de publieke omroep weer rekenen op verschillende muzikale avonden. Op woensdagen zijn het vooral documentaires en op de late zaterdagavond concerten. Afgelopen woensdag werd de film Tina herhaald, de documentaire over het leven van Tina Turner. Het verhaal van de 82-jarige zangeres werd verteld in vijf delen. Van haar ontmoeting met Ike Turner in 1957 tot aan de première van Tina: The Tina Turner Musical in 2019. Tina Turner vertelt haar levensloop aan de hand van een in 2019 opgenomen interview met de filmmakers in haar huidige woonplaats Zürich, maar er wordt ook gebruikgemaakt van een interview dat ze in 1981 gaf voor het tijdschrift People. De geluidsband die bij dat vraaggesprek is opgenomen, is altijd bewaard gebleven en delen uit dit interview zijn voor het eerst in deze documentaire te horen. Komende woensdagavond staat NPO 3 in het teken van Elton John, die volgende week ongetwijfeld zijn opwachting zal maken in deze rubriek.

2 (--) Kate Bush

Afgelopen zaterdag werd Kate Bush 64 jaar. De verjaardag van de zangeres wordt sinds een paar jaar op een bijzondere manier door fans van over de hele wereld gevierd. Op 30 juli komen komen fans van Kate op verschillende plekken bij elkaar om in rode jurken te dansen op de muziek van haar eerste hit Wutherings Heights, net zoals ze dat zelf deed in de videoclip van dat nummer. Dit fenomeen wordt 'The Most Wuthering Heights Day Ever' genoemd. Verder werd op radio en televisie volop aandacht besteed aan Kate Bush. De talkshow Renze wijdde op dinsdag een item aan haar en op haar verjaardag stond zelfs de hele programmering van BBC 2 in het teken van Kate Bush. Ze kreeg ook nog een leuk verjaardagscadeau, want op vrijdag bereikte de single Running Up That Hill in haar eigen land de status van dubbel platina. In de Top 40 was er echter geen leuke verrassing voor Kate. Op haar verjaardag viel de jaren 80-klassieker juist net uit de lijst.

3 (1) Elvis Presley

De film Elvis draait inmiddels ruim een maand in de bioscoop en staat nog steeds in de top 5 van best bezochte films van dit moment. Alleen in ons land heeft de film al ruim 3 miljoen euro opgebracht en wereldwijd is dat zelfs al meer dan 200 miljoen euro. Deze cijfers komen niet in de buurt van het succes van Bohemian Rhapsody in 2018, maar zijn toch behoorlijk indrukwekkend. Sterker nog, Elvis is wereldwijd nu al de op een na succesvolste muzikale biopic uit de filmgeschiedenis. Voorlopig vindt het succes van de film nog niet zijn weerslag in de Top 40, maar misschien komt daar binnenkort verandering in. Vrijdag verscheen namelijk de videoclip van Måneskins Elviscover If I Can Dream, die afkomstig is van de soundtrack. Wat ook zeker de moeite waard is om in de gaten te houden, is het YouTubekanaal van Elvis Presley. Daar verschijnen de afgelopen weken bijzondere videobeelden, nieuwe videoclips bij zijn oude hits, een interessante mini-documentaire over zijn liedjes, zoals onderstaande video over If I Can Dream.

4 (--) Patrick Swayze

Sinds 2015 is juli Vintage Love-filmmaand op Net5 en net als de voorgaande jaren kan Dirty Dancing daarin natuurlijk niet ontbreken. Vorige week maandag werd de dansklassieker nog eens van stal gehaald. Zolang deze rubriek al bestaat, zorgt de uitzending van deze film in juli voor een notering van hoofdrolspeler Patrick Swayze in deze top 4. Voor Top 40-begrippen is Dirty Dancing een invloedrijke film, want hij leverde maar liefst vier Top 40-hits op, te weten: de nummer 1-hit (I've Had) The Time Of My Life van Bill Medley & Jennifer Warnes, Hungry Eyes van Eric Carmen, Do You Love Me van The Contours en She's Like The Wind. Dat laatste nummer werd gezongen en geschreven door Patrick Swayze zelf. In april 1988 bereikte dit nummer de top 10. Daarna heeft de acteur nooit meer zelf in de Top 40 gestaan, maar dankzij zijn iconische pottenbakscène uit de film Ghost bezorgde hij wel indirect de The Righteous Brothers met Unchained Melody een nummer 1-hit. Na Dirty Dancing en Ghost heeft Patrick in nog talloze films gespeeld, maar zo populair als toen werd hij daarna nooit meer. In september 2009 overleed de charismatische acteur op 57-jarige leeftijd aan de gevolgen van alvleesklierkanker.