Top 4: Opgevallen! week 34

- Top 4

 Lady Gaga Bradley Cooper Tears For Fears Arjen Lubach
Top 4: Opgevallen! week 34

Op dinsdag blikken we in deze rubriek terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (--) Lady Gaga

Duizenden Nederlanders keken afgelopen weekend naar de film A Star Is Born. Sinds donderdag is deze film opgenomen in de catalogus van Netflix. In de laatste drie maanden van 2018 stond A Star Is Born onafgebroken in de top 10 van populairste bioscoopfilms van Nederland en werd enkel van de eerste plaats gehouden door Venom en Bohemian Rhapsody. De film vertelt het verhaal van de aan alcohol verslaafde countryzanger Jackson Maine, die na een concert nog even een bar in duikt en daar de amateurzangeres Ally ontdekt. De twee krijgen al gauw een relatie en Jackson helpt de onzekere Ally om als zangeres door te breken. De rol van Ally wordt gespeeld door Lady Gaga en die van Jackson Maine door ...

2 (--) Bradley Cooper

Lady Gaga en Bradley Cooper werden voor hun acteerprestaties in A Star Is Born allebei genomineerd voor een Oscar. Daarnaast werd de film nog in zes andere categorieën genomineerd, waaronder die van beste film en beste mannelijke bijrol (voor de rol van Jacksons halfbroer en manager Bobby, gespeeld door Sam Elliott). Uiteindelijk wist de film slechts een van de acht nominaties te verzilveren. A Star Is Born won zijn enige Oscar dankzij het nummer Shallow, dat werd uitgeroepen tot beste originele filmlied. Ook in de Top 40 werd dit duet van de twee hoofdrolspelers een groot succes. Het groeide zelfs uit tot het op één na succesvolste Oscarwinnende lied uit de Top 40-geschiedenis. Het record staat sinds 1998 op naam van Céline Dion met My Heart Will Go On uit Titanic.

3 (--) Tears For Fears

De woensdagavonddocumentaire op NPO 3 zorgt zoals gebruikelijk ook weer voor een notering in deze top 4. Deze week is het de beurt aan Tears For Fears. Hun album Songs From The Big Chair is het onderwerp van de 45e (en meest recente) aflevering van de BBC-reeks Classic Albums. Deze aflevering werd afgelopen februari al op de Britse televisie vertoond en vorige week beleefde hij zijn Nederlandse première. In de film worden uitvoerig de achtergrond van het album en de totstandkoming van de acht nummers op het album besproken. Twee van die nummers bereikten in 1985 de Top 40. Shout werd niet alleen hun eerste hit, maar ook de eerste nummer 1-hit van Tears For Fears in ons land. De opvolger Everybody Wants To Rule The World moest genoegen nemen met een tweede plaats achter We Are The World van USA For Africa.

4 (--) Arjen Lubach

Jackson Maine, het personage van Bradley Cooper in A Star Is Born, heeft last van tinnitus ofwel oorsuizen. Arjen Lubach heeft daar in het echt last van. Daarover schrijft hij in zijn autobiografische boek Stoorzender, dat afgelopen woensdag verscheen. Dat was echter niet het grootste nieuws. Dat was de aankondiging dat hij over een tijdje wil stoppen met Zondag Met Lubach. Dit besluit mocht hij afgelopen week in menig radio- en televisieprogramma komen toelichten. Wij lazen in zijn boek nog iets anders interessants. Arjen schrijft namelijk dat hij heeft meegeschreven aan een wereldhit zonder dag hij daarvoor een credit en auteursrechten heeft ontvangen. Zonder dat hij de wereldhit bij naam noemt, was het vrij makkelijk te achterhalen dat Arjen Lubach op de dancetrack Firestone van Kygo doelt.

(Foto: Sassy - Vimeo - A Star Is Born Premiere - CC BY 3.0)