Top 4: Slimste Mensen in de Top 40

- Top 4

 Arjen Lubach Charly Luske Veldhuis & Kemper Ernst Daniël Smid Snollebollekes
Top 4: Slimste Mensen in de Top 40

Vanavond neemt Rob Kemps, alias Snollebollekes, het op tegen Andries Tunhu en Emma Wortelboer in de finale van de tv-quiz De Slimste Mens. Hij treedt daarmee in de voetsporen van de volgende vier Top 40-artiesten, die in het verleden ooit de finale haalden.

1 Arjen Lubach
1e plaats in seizoen 1 (2012)

Slechts één persoon met een Top 40-hit is het ooit gelukt om seizoenswinnaar te worden van De Slimste Mens. Dat was Arjen Lubach in het eerste seizoen dat in de zomer van 2012 door de NCRV werd uitgezonden. Elf jaar eerder had hij onder de naam Slimme Schemer een top 3-hit gescoord met Jelle. Tijdens zijn deelname wist hij onder meer de succesvolle speler Jan Rot in zijn achtste aflevering naar huis te spelen. Na vier aflevering verdween Arjen plotseling uit het spel, omdat hij op de opnamedag van zijn vijfde aflevering niet aanwezig kon zijn. Hij mocht echter weer instromen in laatste reguliere aflevering en door die te winnen mocht hij zo door naar de finaleweek. Daar won hij ook nog eens drie afleveringen en zo belandde hij in de seizoensfinale voor het eerst rechstreeks tegenover Jan Rot. Dankzij een tactisch gelukje wist hij met een vraag over de Moulin Rouge de score van zijn tegenstander op 0 te krijgen.

2 Charly Luske
2e plaats in seizoen 2 (2013)

In het tweede seizoen van de Slimste Mens deed Janine Abbring mee, die onder de naam Tido het refreintje van de hierboven genoemde hit Jelle zong. Zij kwam echter niet verder dan twee deelnames. Charly Luske daarentegen deed het een stuk beter. Hij hield het zeven afleveringen vol, maar mocht daarna vanwege een nieuwe regel niet meer terugkeren. Hij plaatste zich uiteraard wel voor de finaleweek. Hij mocht terugkeren in de een-na-laatste aflevering en schakelde daar collega Lucky Fonz III uit. In de seizoensfinale belandde hij met een flinke achterstand tegenover cabaretier Pieter Derks. Hoewel hij een groot deel van zijn achterstand wist weg te werken, verloor Charly toch van Pieter op een vraag over de IRA. Het was overigens niet de eerste deelname van Charly Luske aan De Slimste Mens. In 2009 deed hij ook mee aan een eenmalige seizoen op RTL 4, gepresenteerd door Martijn Krabbé. Met vijf deelnames was hij toen net niet goed genoeg voor een plek in de finaleweek.

3 Remco Veldhuis
2e plaats in seizoen 5 (2014-2015)

Remco Veldhuis, de helft van het duo Veldhuis & Kemper, eindigde in 2015 net als Charly Luske als verliezend finalist, maar zijn voortraject zag er wel heel anders uit. Hij debuteerde op de dinsdag voor de finaleweek in het spel en wist dat hij eigenlijk alleen de seizoensfinale kon halen door alle laatste negen afleveringen te overleven. En dat deed hij! In de seizoenfinale kwam hij echter tegenover programmamaker Tom Roes te zitten. Hij was één van de twee Slimste Mens-deelnemers die al hun afleveringen gewonnen hebben. Desondanks legde Remco hem het vuur aan de schenen en bij de allerlaatste vraag kon hij zijn tegenstander met twee goede antwoorden naar huis spelen. Hij had echter geen flauw idee wie Alex Ferguson was en daarmee kon Tom met één goed antwoord ook de seizoensfinale winnend afsluiten. Met negen afleveringen op rij hoeft Remco zich echter nergens voor te schamen. Hij deed het in De Slimste Mens in ieder geval een stuk beter dan in het huidige seizoen van Wie Is De Mol?.

4 Ernst Daniël Smid
3e plaats in seizoen 7 (2015-2016)

De vijf deelnemers die de meeste afleveringen overleven, mogen aan het eind van het seizoen terugkeren in de finaleweek. De kandidaat met de meeste afleveringen én dagwinsten heeft het voordeel om als laatste terugkeren en bewandelt daarmee de weg van de minste weerstand. In januari 2016 overleefde operazanger Ernst Daniël Smid, die in 2012 een top 3-hit had gescoord dankzij zijn bijdrage aan de EK-single Ben Je Ook Voor Nederland?, het maximum van zeven afleveringen. Vier afleveringen wist hij zelfs te winnen. Daarmee werd hij de succesvolste speler van het seizoen en hoefde hij in de finaleweek pas op vrijdag terug te keren. Helaas is dat geen garantie voor een plek in de seizoensfinale. In de filmpjesronde schakelde hij zichzelf uit door direct te passen bij een fragment uit de sitcom Cheers. Daardoor ging de finale van dat jaar tussen Govert Schilling en de uiteindelijke winnaar Eric Smit. Een seizoen later trad Ernsts dochter Coosje Smid in de voetsporen van haar vader door ook deel te nemen aan De Slimste Mens, maar zij kwam niet verder dan drie afleveringen.

(Foto: R. van Elst / Wikimedia Commons / Arjen Lubach 11 sept 2016 / CC BY-SA 4.0)