Top 4: Succesvolste acts aller tijden

- Top 4

 Rihanna David Guetta Madonna Marco Borsato
Top 4: Succesvolste acts aller tijden

Sinds vandaag is David Guetta de op een na succesvolste act in de Top 40-geschiedenis. De Franse dj heeft inmiddels 13434 punten verzameld en verwijst daarmee Madonna naar de derde plaats in dit overzicht.

David Guetta is pas de achtste act die zich de op een na succesvolste act in de Top 40-geschiedenis mag noemen. De populaire Fransman treedt daarmee in voetsporen van Roy Orbison, The Supremes, Lucille Starr, The Rolling Stones, The Beatles, Madonna en Rihanna. Op die eerste twee acts na, die in de eerste zes weken van 1965 runner-up waren achter The Rolling Stones, zijn al deze acts uiteindelijk ook de succesvolste Top 40-act aller tijden geworden. In dat opzicht zien de statistieken er gunstig uit voor David Guetta. Hij moet nog ruim 1300 punten verzamelen om de titel van Rihanna over te nemen. Als de productieve dj in zijn huidige tempo doorgaat met hits scoren, zou hij die prestatie binnen een paar jaar kunnen bereiken.

Rihanna, die zich sinds mei 2016 de succesvolste Top 40-artiest mag noemen, had er 2 jaar en 4 maanden voor nodig om van nummer 2 naar nummer 1 te klimmen in het klassement. Zij moest hiervoor een verschil van ongeveer 1500 punten met Madonna overbruggen. Zij bewijst dus dat het wel degelijk kan. Er is wel een groot verschil: Rihanna was destijds 25 jaar en David Guetta nu 52 jaar. Bij Jinek vertelde de dj maandag echter dat hij door de coronamaatregelen zoveel tijd heeft gehad om nieuwe tracks te maken dat hij nog tien jaar vooruit kan. Op vraag van Eva Jinek gaf hij bovendien aan dat hij het record van oudste dj wil verbreken. Hij is al goed op weg.

Rihanna's voorganger Madonna had er wel wat langer voor nodig om de eerste plek te bereiken. Zij bekleedde van december 2002 tot juni 2008 de tweede plaats in de allertijdenlijst, 5½ jaar dus. Met 2000 punten achterstand op The Rolling Stones is het niet verwonderlijk dat zij er langer over deed. Bovendien scoorden The Rolling Stones in die periode zelf ook nog twee hits, waardoor Madonna nog eens zo'n 250 punten extra moest goedmaken. En dat probleem gaat David Guetta naar alle waarschijnlijkheid ook krijgen ...

Tijdens Madonna's tocht naar nummer 1 was er nauwelijks nog concurrentie van The Rolling Stones. Nadat Rihanna de op een na succesvolste artiest was geworden heeft Madonna zelfs helemaal niet meer in de lijst gestaan. Hoewel Rihanna's laatste Top 40-hit van 2017 dateert en haar laatste album inmiddels al bijna vijf jaar oud is, valt toch wel te verwachten dat zij de komende jaren nog hits zal scoren. Dat betekent dat David Guetta waarschijnlijk nog wel meer dan 1300 punten zal moeten verzamelen om Rihanna in te halen. Mogelijk gaan ze zelfs gelijk op en krijgen we een spannende titelstrijd.

Kunnen David Guetta en Rihanna nog andere concurrentie verwachten? De nummer 4 in deze top 4 is Marco Borsato. Hij is de enige artiest in dit rijtje die nog nooit op nummer 2 heeft gestaan. Tussen 2008 en 2013 stond hij op nummer 3 in dit overzicht, maar hoger is hij nog nooit gekomen. Zijn achterstand op Madonna en David Guetta is slechts zo'n 500 punten, maar aangezien de teller bij David Guetta harder zal blijven oplopen dan bij Marco lijkt David's tweede plek voorlopig wel veilig. Met andere actieve acts is verschil nog te groot voor serieuze bedreiging. Artiesten als Calvin Harris, P!nk, Ed Sheeran en Justin Bieber lopen nog ruim 4000 punten achter, dus van hen heeft de Franse dj voorlopig niets te vrezen.

1 Rihanna
14741 punten

2 David Guetta
13434 punten

3 Madonna
13428 punten

4 Marco Borsato
12932 punten

(Foto: Parlophone / Wikimedia Commons / David Guetta 2013-04-12 001 / CC BY 3.0)